Reyting Ölçüm ve Yapım Şirketlerine Yönelik Dava - Son Dakika
Güncel

Reyting Ölçüm ve Yapım Şirketlerine Yönelik Dava

Reyting Ölçüm ve Yapım Şirketlerine Yönelik Dava

Bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 14 sanığın yargılanmasına devam edildi

23.10.2013 16:53

Bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 14 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, reyting ölçüm firması TNS'nin mali işler sorumlusu Celal Orçun Köktuna ile üretim müdürü Hilmi Berköz'ün de aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanık ve avukatları ile müşteki TRT'nin avukatı Hamit Çiftçi katıldı.

Duruşmada savunma yapan Köktuna, üzerine atılı suçların kendisi ile ilgili olmadığını belirterek, "2006 yılında AGB Nielsen firmasında göreve başladım. Buradaki görevim mali işler sorumluluğundan ibarettir. Bu nedenle konu edilen gizli kalması gerekli belgelere ulaşmam mümkün değildir. Bu sebeple suçlamalarla hiçbir alakam yoktur" dedi.

Köktuna, 2010 yılının Temmuz ayında TNS adlı firmada işe başladığını, burada da mali işler sorumluluğunun olduğunu, bu firmada da bahsedilen verilere ulaşma yetkisinin bulunmadığını söyleyerek, "Olayın içinde teknik konular vardır. Kurulmuş olan komplo neticesinde hayatım karardı. Haksız yapılan haberler nedeni ile iş bulamadım. Suçsuzum, mahkemenin maddi gerçeği bulacağına inanıyorum" diye konuştu.

Tutuksuz sanıklar Mehmet Bülent Erdinç ve Selçuk Çobanoğlu'nun avukatı Ömer Yeşilyurt da davanın zorlama ile açılmış bir dava olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:

"Davanın esasını teşkil eden de nitelikli dolandırıcılık suçudur. Müvekkilerin yaptığı sözleşme ile TRT'nin nasıl ve ne şekilde dolandırıldığının ve zararlarının ne olduğunun sorulmasını istiyoruz."

Mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen sanıklar Bülent Can ve Songül Aydın'ın zorla getirilmesine, savunması alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına ve geçen celse duruşmalardan vareste tutulan Ferit Çobanoğlu'nun duruşmalara katılmasının istenmesine karar verdi.

Heyet, TRT'ye yazı yazılarak iddianamede belirtilen olaylar nedeniyle kurumun ne kadar zarara uğradığının, bu zararların giderilip giderilmediğinin ve zararın parasal değerinin net olarak bildirilmesinin istenmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, soruşturmanın İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne 24 Ağustos 2011'de gelen bir ihbarla başladığı, ihbar mektubunda, yapımcı Selçuk Çobanoğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı şüphelilerin, reyting ölçüm cihazı bulunan denek listesini elde ederek, usulsüz kazanç sağladığının iddia edildiği kaydediliyor.

İlk bölümlerde istenilen reyting oranına ulaşmadığı için, şüpheli Selçuk Çobanoğlu ve suç ortaklarının deneklere müdahale yoluyla reyting hilesi yaparak istenilen reytinge ulaşmış gibi gösterdiği, "Ayrılık" dizisinin tutulacağı yönünde TRT'yi kandırmak suretiyle sözleşmenin devamını sağladıkları öne sürülen iddianamede, "Şüpheli Selçuk Çobanoğlu, daha sözleşmeyi imzaladığı 16.01.2009 tarihi öncesinden itibaren ilgi çekmeyecek niteliksiz dizinin devam şartı olarak reyting oranını sözleşme içine koymak ve bu yönde başlangıçtan beri planlı ve hileli hareketleriyle TRT kurumunu 5 milyon 875 bin lira dolandırmıştır" deniliyor.

Şüpheli Selçuk Çobanoğlu'nun, "dolandırıcılık", "özel belgede sahtecilik" ve "kişisel verileri kaydetmek" suçlarından 3,5 yıldan 13 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, diğer 13 şüphelinin ise "dolandırıcılık", "edimin ifasına fesat karıştırma", "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" ve "özel belgede sahtecilik" suçlarından 1 yıldan 14 yıla kadar değişen hapis cezalarına çarptırılması talep ediliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Reyting Ölçüm ve Yapım Şirketlerine Yönelik Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement