Rasim Özdenören Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Rasim Özdenören Sempozyumu Yapıldı

Rasim Özdenören Sempozyumu Yapıldı

Kahramanmaraş Belediyesi'nin organize ettiği 'Çok Sesli Bir Yazar Rasim Özdenören' Sempozyumu yapıldı.

21.11.2011 13:56

Sempozyum 19 Kasım Cumartesi günü saat 10.00'da Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Açılış konuşması için kürsüye gelen Ömer Erinç, Hece Dergisi'nin katkılarıyla düzenlenen sempozyumda Düşünsel Duruş başlığı adı altında Rasim Özdenören'in düşünce hayatını anlattı.

Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, sosyal ve kültürel belediyecilik alanında bu tür sempozyumlar düzenlediklerini ifade ederek: "Bugün burada yedi güzel insandan birisi olan Rasim Özdenören'i anacağız. Geçenlerde bir toplantıda bir valimiz; 'Maraş'ın neyi var?' diye sormuştu. Ben de ona Maraş'ın düşünce hayatı var dedim. Evet Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdil, Adil Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören ve Rasim Özdenören gibi daha birçok fikir adamını, şair ve yazarı bağrından çıkarmıştır.

Ben bir toplantıda Kahramanmaraş'ın dünyanın Edebiyat Kenti olmaya aday bir şehir olduğunu söylediğimde bana; 'Siz buna inanıyor musunuz?' dediler. İnanmak başarmanın yarısıdır. Bakın Türkiye'nin demiyorum, Dünya'nın Edebiyat Kenti olmaya aday diyorum. Birçok şairi, yazarı, fikir adamını bağrından çıkaran şehrimiz elbette bir edebiyatçılar kenti olmaya adaydır.

Biz belediye olarak daha önce Mehmet Akif Sempozyumu, Nuri Pakdil Sempozyumu ve Sezai Karakoç Öykü Günleri düzenledik. Bugün de Rasim Özdenören Sempozyumunu düzenliyoruz. Edebiyat alanında birçok sanatçı yetiştiren bir şehirde elbette bu tür sempozyumların, panellerin düzenlemesi devam edecektir. Bugün ise birçok akademisyenlerimiz sempozyumda bildirilerini sunacak ve o güzel insan Rasim Özdenören'i anlatacaklardır. Ben bu düşünce ile davetimize icabet eden tüm konuklara hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma gönderilen telgraflar okundu ve daha sonra Rasim Özdenören'in hayatını anlatan slayt gösterisi izlendi.

Slayt gösterisinin ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi.

Oturum Başkanlığını Arif Ay'ın yaptığı birinci oturumda: Cem Uraldı; "Bir Entelektüel ve Sanatçı olarak Rasim Özdenören'in İnsan Halleri", Doç. Dr. Kenan Çağan; "Rasim Özdenören'in Düşünce Dünyasının Temel Kavramsal Özellikleri", Doç. Dr. Mehmet Narlı; "Rasim Özdenören'de Yazı, Düşünce ve Sanat Estetiği", Yrd. Doç. Dr. Bahtiyar Arslan; "Rasim Özdenören'in Yerlilik ve Yerli Düşünce Sorunu" ve Ercan Yıldırım; "Rasim Özdenören Öyküsünün Düşünsel, Kültürel Dokusu ve Temel İzlekleri" konularında bildirilerini sundular.

Sempozyumun birinci oturumunun tamamlanmasının ardından ara verildi ve ikinci oturumun 14.30'da başlayacağı duyuruldu.

Öğleden sonra saat 14.30'da ise sempozyumun ikinci oturumu başladı.

İkinci oturumda Oturum Başkanlığını Necip Evlice'nin yaptığı sempozyumda Prof. Dr. Şaban Sağlık; "İki Dünya Ekseninde Rasim Özdenören'de Eleştirel Düşünce Perspektifi", Yrd. Doç. Dr. Murat Özkul; "Entelektüel İslam Düşüncesi ve Rasim Özdenören'in Yeri", Cemal Şakar; "Kuram-Eylem Bağlamında Müslümanca Düşünmek ve Müslümanca Yaşamak", Mehmet Hayri Maraşlıoğlu; "Rasim Özdenören'de Modernite ve Türk Modernleşmesinin Eleştirisi" ve Ömer Faruk Dönmez ise "Rasim Özdenören'in Öykü ve Düşüncelerinde İroni Dili" konularında bildirilerini sundular.

Son olarak Yrd. Doç. Dr. M. Fetih Yanardağ bir genel değerlendirmede bulunarak sunulan bildirileri değerlendirdi.

Sempozyumun son bölümünde ise konuşmacılara plaket takdim töreni düzenlendi. Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz Rasim Özdenören'e bir adet Madalya Beratı Tablosu hediye ederken aynı zamanda bir adette plaket verdi.

Daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, İl Kültür ve Turizm Müdür Seydi Küçükdağlı bildiri sunan akademisyenlere plaketlerini takdim ettiler.

Plaket takdiminin ardından günün anısına topluca fotoğraf çekimi yapıldı ve misafirlere Kahramanmaraş Belediyesi Yemekhanesi'nde akşam yemeği ikram edildi.

Sempozyuma AK Parti Milletvekili Sıtkı Güvenç, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, KSÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Karaaslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Baş, KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı, İl Defterdarı Osman Koçaş, Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydi KJüçükdağlı, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, Yenişehir Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Nedim Şerefoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Cevdet Kabakcı, Hasan Kara ve Mustafa Uzunlar ile belediye birim müdürleri, diğer yetkiler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Rasim Özdenören Sempozyumu Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement