Profesör Ersoy, Pakistan'da Deprem Sonrası Ortaya Çıkan Adayı Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Profesör Ersoy, Pakistan'da Deprem Sonrası Ortaya Çıkan Adayı Değerlendirdi

Profesör Ersoy, Pakistan\'da Deprem Sonrası Ortaya Çıkan Adayı Değerlendirdi

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr.Şükrü Ersoy, Pakistan depreminden sonra meydana çıkan adanın oluşumu hakkında bilgi verdi.

26.09.2013 11:39

YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Pakistan depreminden sonra meydana çıkan adanın oluşumu hakkında bilgi verdi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Pakistan depreminden sonra deniz içinde ortaya çıkan ada hakkındaki spekülasyonları değerlendirdi. Benzer olayların aynı bölgedeki 1945, 1999, 2001 ve 2010 depremlerinde de görüldüğünü söyleyen Ersoy, Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi'nin 2004 Endonezya deprem ve tsunamisinden hemen sonra yaptığı araştırmalarda, deprem sırasında bazı adaların yükseldiği ve bazı adalarında deniz içine doğru çöktüğü saptandığını söyledi.

Adanın oluşumu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ersoy şunları söyledi:

"Pakistan depreminden sonra Umman denizi içinde ortaya çıkan küçük ada Zelzele ya da deprem adası (Zalzala Jazera) adıyla anılmaktadır. 18 metre yükseklikte, 30 metre uzunlukta ve 76 metre genişlikte olan bu ada kıyıdan 350-1000 metre uzaktadır. Ada kısmen sert kaya içermekle birlikte genelde çamur ve kumlardan oluşmaktadır. Bu adanın bir çamur volkanı olduğu sanılmaktadır. Bu bölgede geleceğin enerji kaynaklarından olan donmuş gaz hidrat kaynakları bulunmaktadır. Burası yerin 300-800 metre altında tortul tabakaların arasında sıkışmış durumda büyük miktarda metan içermektedir. Depremden sonra gaz hidratlar buz halinden gaz haline geçmiştir. Sürtünme ısısı ve basınçla gazlar üzerindeki tortul tabakaları itmiş ve çamur, kum ve kayaların su yüzeyine çıkmasına neden olmuştur".

Adanın oluşmasında diğer bir katkının da deniz tabanındaki sıvılaşma olayı olduğunu ifade eden Ersoy, "Suya doygun, çok gevşek, ince taneli kumlar bir sıvı gibi hareket ederek üsteki tortuların arasına fissür denilen çatlakların arasına sokulmuştur. Görgü tanıkları depremin hemen ardından bir sesle birlikte adanın ortaya çıktığını ve yangın başladığı söylemişlerdir. Bu küçük adanın yanında daha küçük birkaç çamur volkanı daha vardır. Benzer olaylar bu bölgede 1945, 1999, 2001, 2010 depremlerinden sonra da ortaya çıkmıştır" dedi.

Ersoy, Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi'nin 2004 Endonezya deprem ve tsunamiden hemen sonra yaptığı araştırmalarda deprem sırasında bazı adaların yükseldiğini ve bazı adalarında deniz içine doğru çöktüğünün saptandığını belirtti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Profesör Ersoy, Pakistan'da Deprem Sonrası Ortaya Çıkan Adayı Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement