Polise 2 Yıl 2 Ay Hapis Cezası - Son Dakika
Güncel

Polise 2 Yıl 2 Ay Hapis Cezası

Polise 2 Yıl 2 Ay Hapis Cezası

Mahir Zorbey Demirkaya'ya tabancası ile ateş edip ölümüne neden olan polis memuru 43 yaşındaki Murat Saylan'a 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi.

04.06.2013 14:42  Güncelleme: 15:34

Aydın'da, tutuklandığı adliyeden kaçmaya çalışan asker firarisi 21 yaşındaki Mahir Zorbey Demirkaya'ya beylik tabancası ile ateş edip ölümüne neden olan polis memuru 43 yaşındaki Murat Saylan'a 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası verildi. Demirkaya'nın kardeşi Ulaş Demirkaya, karara tepki gösterip, "Adalete olan güvenimiz tamamen tükenmiş durumda" dedi.

Tunceli'deki birliğinde vatani görevini yaparken firar eden Mahir Zorbey Demirkaya, geçen yıl mart ayında ifade vermek üzere Aydın'da karakola gitti. Asker kaçağı ve hakkında tutuklama kararı olduğu belirlenen Demirkaya, adliyeye sevk edildi. Nöbetçi Mahkeme tarafından tutuklanan Demirkaya, cezaevine götürüldüğü sırada kaçtı. Demirkaya, kovalamaca sırasında, kendisini takip eden polis memuru Murat Saylan'ın tabancasından çıktığı belirlenen kurşunla başından vurularak öldü. Tutuklanan polis memuru Saylan hakkında 'Olası kast ile adam öldürmek' suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Murat Saylan, geçen yıl mayıs ayında Aydın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tahliye oldu. Tutuksuz yargılanmasına devam edilen Murat Saylan, bugün 6'ncı kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya sanık Saylan'ın yanı sıra, öldürülen Demirkaya'nın kardeşleri Ulaş Demirkaya ve Hürkan Demirkaya ile avukatları Mehmet Bülent Tokçuoğlu, sanık avukatı Ergüven Yakan ile bir önceki duruşmada raporlu olan savcı Ragıp Ali Metin de katıldı.

SAVCI ÖMÜR BOYU HAPİS İSTEDİ

Savcı Metin, davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklarken, "Olay günü bölgeden toplanan güvenlik kamerası kayıtlarında maktulün, polis memuru düştükten sonra 4 saniye daha koşmaya devam ettiği görülmektedir. Polis memurunun yerden kalkarken yakalayamayacağını anlaması üzerine 3 el ateş ettiği kesindir. Adli Tıp Kurumu da en az iki kez tetiğe basıldığını doğrulamaktadır. Ayrıca güvenlik kamerası kayıtlarında polis memurunun sol kolunu yere vurduğu görülmektedir" dedi. Savcı sanığın, görevi kötüye kullanma suçundan beraatine, maktulü kastın aşılması suçu ile vurduğu için ise müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmesini istedi.

Savcının esas hakkındaki görüşünü açıklaması ardından söz alan, öldürülen Demirkaya'nın avukatı Mehmet Bülent Tokçuoğlu, sanık polis memurunun en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. Avukat Ergüven Yakan ise müvekkili Murat Saylan'ın beraatini istedi.

MAHKEME, "KAST AŞILMAMIŞ"

Tarafların dinlenmesi ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi. Yaklaşık 30 dakikalık ara ardından tekrar başlayan duruşmada, Mahkeme Başkanı Hakim Mustafa Mutlu, kararı açıklamadan önce tarafları mahkemeye saygısızlık yapmamaları konusunda uyarıp, oybirliğiyle alınan kararı açıkladı. Hakim Mutlu, sanık Murat Saylan'n taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldığını, ancak kastın aşılmadığı kanaatine varılıp, bu cezasının 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına indirildiğini açıkladı. Mahkeme bu cezanın paraya çevrilmeyeceğine ve sanığın tutuklanmasına gerek olmadığını da temyiz yolu açık olmak üzere karar verdi.

"ADALETE OLAN GÜVENİMİZ TÜKENDİ"

Duruşma çıkışında karara tepki gösteren, öldürülen Demirkaya'nın kardeşi Ulaş Demirkaya, "Adalete güvenimiz tamamen tükenmiş durumda. Bundan sonra başka mahkemelerde hakkımızı arayacağız. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gideceğiz. Bu saatten sonra söylenecek bir şey yok. Alışılagelmiş bir durum Türkiye'de insanların haklarının yenilmesi" dedi.

Avukat Mehmet Bülent Tokçuoğlu da "Karardan kimse memnun değil. Sanık vekilleri de böyle utanılacak bir cezayla karşılaşacaklarını beklemiyordu. En az 20 yıl hapis cezası alacağını düşünüyorduk. Umarım yanlış hesap Ankara'dan döner" dedi. Temyiz için Yargıtay'a başvuracaklarını belirtti. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Polise 2 Yıl 2 Ay Hapis Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement