Perakende Günleri'13 Sektörün Geleceğine Işık Tutuyor - Son Dakika
Güncel

Perakende Günleri'13 Sektörün Geleceğine Işık Tutuyor

Perakende Günleri\'13 Sektörün Geleceğine Işık Tutuyor

13 yıldır perakende sektörünün en önemli buluşması olan Perakende Günleri başladı.

21.11.2013 15:03

13 yıldır perakende sektörünün en önemli buluşması olan Perakende Günleri başladı. 20 – 21 Kasım 2013 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek Perakende Günleri'13'te, perakendenin duayenleri sektör temsilcileriyle buluşacak.

Türkiye perakende sektörüne yön veren Soysal tarafından düzenlenen Perakende Günleri, dünyada ve Türkiye'de iş dünyası ve perakende sektörüne ışık tutan isimleri aynı çatı altında buluşturmaya devam ediyor. Bu yıl 13'üncü kez gerçekleştirilen etkinlik özel bir rap performansıyla başladı. Sektör çalışanlarından oluşan bir grup, sokak sanatçılarının ritimleri eşliğinde, sektörü hicveden bir rap şarkısıyla Perakende Günleri'nin açılışını gerçekleştirdi. Multi Development Türkiye, CardFinans ve Markafoni'nin ana sponsorluğunda hayata geçen etkinliğin bu yılki moderasyonu ise sektörün iki genç ismi; Torunlar GYO Kurumsal İletişim ve Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Zeynep Torun ve Mudo Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Taviloğlu üstlendi.

Perakende Günleri'13'ün açılış töreninde konuşan Soysal Genel Müdürü Suat Soysal "Perakende sektörü birbirine rakip de olsa, farklı görüşlere ve stratejilere sahip de olsa ortak amaçlar için tek vücut olmayı başarabilen ender sektörlerden biridir. Bizler sektör mensupları olarak birbirimizi dinliyor ve hoşgörüyle yaklaşıyoruz. Farklılıkları değil benzerlikleri öne çıkartan sektörümüzün temel modelini duyarlılık ve iletişim oluşturuyor. Perakende Günleri de bu duyarlılık ve iletişimin doruğa çıktığı bir platform olarak her sene sektörün nabzını tutmayı amaçlıyor" dedi.

"Perakende sektörü yılı yüzde 12 büyüme ile kapatacak"

Perakende Günleri'13'ün ilk gün konuşmacıları arasında yer alan Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü, AVM'lerin gelişimine dikkat çekti. Belgü Türkiye'de AVM'lerin 900 bin metrekare kiralanabilir alana ve 60 milyar TL ciro rakamına ulaştığını söyledi. Belgü, 2013 yılı AVM yatırımlarında Türkiye'nin Rusya'dan sonra dünyada ikinci sırada olduğunu açıkladı.

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük ise Perakende Günleri'nde yaptığı konuşmada sektörün son on yılda önemli bir büyüme ivmesi yakaladığını söyledi. Perakende sektörünün 295 milyar Dolar büyüklüğe ulaştığını belirten Küçük, Avrupa'nın en büyük 7. Perakende pazarının Türkiye olduğunu vurguladı. 2013 yılını da değerlendiren Vahap Küçük, "2013 yılında sıkıntılı günler yaşadık. Kış sezonu havaların iyi gitmesinden dolayı yavaş gidiyor ama yılı yüzde 12 büyüme ile kapatacağız" dedi. 2014 ile ilgili ön görülerini de paylaşan Vahap Küçük, "2014 belirsiz bir yıl. İki seçim var. Cari açık problemi ve döviz perakendeci üzerinde risk oluştuyor bu riskleri iyi yönetmek lazım" dedi. Suriye'de yaşanan sorunlar, küresel ısınma, kredi kartlarındaki sınırlama ile perakende yasasındaki belirsizliklerin de sektörü olumsuz etkilediğini belirten Vahap Küçük, turist sayısındaki artış ve yakın komşularla olumlu ilişkilerin perakende sektörü için fırsat olduğunu söyledi. Çözüm sürecinin de sektöre olumlu katkıları olacağına dikkat çeken Küçük, "Çözüm süreci toplumsal ve ekonomik olarak piyasalara moral verecek. Turizm potansiyeli de bulunan Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya mağaza açmak, fabrika kurmak istiyoruz" dedi.

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup CEO'su Ömer Aras ise konuşmasında 2013 yılını değerlendirerek, 2014 yılı tahminlerini paylaştı. Aras, "Tahminlerimize göre Türkiye 2013 yılında yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme sağlayacak. Ancak 2014 yılını 2013'e göre daha az bir büyümenin yaşanacağı bir yıl olarak tahmin ediyoruz" dedi. Kredi kartlarına getirilen sınırlamanın perakende sektörünü olumsuz etkileyeceğini söyleyen Ömer Aras, sürdürülebilir başarı için sektör temsilcilerine, 'Fiyat dışı rekabet ile gelirleri artırmaya odaklanın' tavsiyesinde bulundu.

Prof. Iyengar: Seçmek bir sanat

Perakende Günleri'13'ün ilk gün ana konuşmacısı ise 'Seçmek Sanatı' (The Art of Choosing) adlı kitabıyla tanınan ve 'En Etkili 50 İş Dünyası Düşünüründen Biri' olarak anılan Columbia Üniversitesi'nden Prof. Sheena Iyengar oldu. Hürriyet Gazetesi ve Tefal'in sponsor olduğu oturumda konuşan Prof. Iyengar, psikolojik, ekonomik, kültürel, sosyal ve biyolojik güçlerin insanların seçim süreçlerine etkilerini ve seçimleri kolaylaştırmanın tekniklerini katılımcılarla paylaştı. Prof. Dr. Sheena Iyengar, insanlara az miktarda seçenek verildiğinde, çok seçenek verildiği zamanlara göre, seçim yapma olasılıklarının daha fazla olduğunu ve seçimlerinden daha memnun olduklarını açıkladı. Seçimleri kolaylaştırmak için dört teknikten bahseden Prof. Iyengar, "Seçenekleri azaltın, kategorilere ayırın, somutlaştırın ve basitten karmaşığa doğru seçecek kişileri zorluğa hazırlayın" dedi.
"Erkekler kadınlara göre e-ticari daha fazla kullanıyor"

Türkiye'deki e-ticaret ve müşteri profili ile ilgili bilgi veren Markafoni Kurucu Ortağı Tolga Tatari, "Türkiye'de 5 binin üzerinde e-ticaret yapan site var. 2016'ya kadar bu rakamın yüzde 16,8 oranında artacağını öngörüyoruz. Bu artışın ve büyümenin en önemli sebepleri

arasında; Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfus, yeniliklere ve değişime açık olması ve lojistik alt yapısı ilk sırada geliyor. E-ticarette dikkat çeken en önemli veri; sanılanın aksine internetten alışveriş yapanların yüzde 43'ünün kadın yüzde 57'sinin erkek olması. İnternetten alışveriş yapan müşterilerin ise yüzde 42'si markasız ürünleri alıyor. Dolayısı ile internet tüketicisinin marka saadakati yok diyebiliriz" dedi.

"İndirim mağazaları sektörü değiştiriyor"

İngiltere'nin en büyük indirim perakende zincirlerinden 99p Stores'un Kurucu Ortağı Hussein Lalani ise Perakende Günleri'13'te başarısının sırrını katılımcılarla paylaştı.

İndirim mağazalarının sektörü değiştirdiğini belirten Lalani, "Rekabetin yüksek olduğu bu pazarda, değişen tüketici davranışları ve lokasyonlara kolay erişim sayesinde pazar büyüklüğü 1 milyon Pound'u aştı. Artık süpermarketler bizi, bu konsepti taklit etmeye ve pazara girmeye çalışıyor. Sadece ucuza ürün sunmak yeterli değil, müşterilerinize doğru, rahat, herşeyi bir arada bulabilecekleri elverişli alışveriş ortamları sunmanız gerekiyor. Müşterilerinize ekonomik ve keyifli bir alışveriş deneyimi sunduğunuz sürece kendi markanızı yaratabilirsiniz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Perakende Günleri'13 Sektörün Geleceğine Işık Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement