Paris Katliamının Saldırganlarından 2'si Kardeşmiş - Son Dakika
Güncel

Paris Katliamının Saldırganlarından 2'si Kardeşmiş

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen silahlı saldırıda 12 kişi öldü. Saldırıyı gerçekleştiren 3 kişiden 2'sinin kardeş olduğu iddia ediliyor.

07.01.2015 23:41  Güncelleme: 23:45

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya silahlı kişilere tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda aralarında ünlü karikatüristlerin de bulunduğu 12 kişi hayatını kaybett. Olayın ardından akşam saatlerinde terör saldırısını gerçekleştiren üç kişinin kimliklerinin belirlendiği iddia edildi. Fransız basınında yer alan bilgilere göre saldırganlardan ikisi kardeş.

SALDIRGANLAR KARDEŞ

Fransa'daki terör saldırısına ilişkin gelen resmi kaynaklardan teyit edilmemiş ilk bilgiye göre saldırganların kardeş olabileceği iddia edildi. Kardeşler 7 Eylül 1980 Paris doğumlu Said Kouachi ve 29 Kasım 1982 Paris doğumlu Cherif Kouachi. Üçüncü isim ise 8 Temmuz 1996 doğumlu sabit adresi bulunmayan Hamyd Mourad.

LIBERATION GAZETESİNDEN FLAŞ İDDİA

Öte yandan saldırıyla ilgili flaş bir açaklama da Liberation Gazetesi'nden geldi.

Liberation ve l'Union ise üç kişinin yakalandığını ve Paris'in yaklaşık 130 kilometre kuzeydoğusundaki Reims kentinde sorgulandıklarını öne sürdü ancak bu bilgi henüz doğrulanmadı.

İSİMLER SORUŞTURMANIN GÜVENLİĞİ İÇİN AÇIKLANMIYOR

Le Monde gazetesi ise üç kişinin kimliklerinin belli olduğunu ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün herkesi bu konuda sorumlu davranmaya ve soruşturmayı olumsuz etkileyebilecek bilgiler paylaşmamaya çağırdığını bildirdi.

TERK ETTİKLERİ ARAÇTA KİMLİKLERİNİ UNUTTULAR

Fransız basınında en dikkat çekici iddia ise Le Point'ten geldi. Le Point, saldırıyı düzenleyenlerden iki kardeşin, kaçış sırasında terk ettikleri araçta kimliklerini unuttuklarını ve bu şekilde teşhis edildiklerini bildirdi. Üçüncü kişinin ise evsiz olduğu söyleniyor.

GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı kişilerce saldırı düzenlendi. Saldırıda en az 12 kişi hayatını kaybetti, 4'ü ağır 9 kişi de yaralandı. Ölenler arasında derginin genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier de var.

Ölenler arasında Fransa'nın en ünlü karikatüristlerinden Jean Cabut, Georges Wolinski ve Tignous da var. Dergi pek çok kez Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayımlamış ve tepki toplamıştı. Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayınladığı için tehditler alan ve uzun zamandır polis korumasında olan Charlie Hebdo, 2013 yılında da "Hz. Muhammed'in hayatı" isimli bir ek çıkarmıştı.

(Saldırıda hayatını kaybeden ünlü karikatüristler Jean Cabut, Georges Wolinski, Stephane Charbonnier, Tignous)

FRANSA'DA TERÖR ALARMI EN ÜST SEVİYEDE

Saldırı sonrası Fransa'da terör alarmı en üst seviyeye çıkarıldı. Fransa'da bütün basın kuruluşlarının, medya ofislerinin ve ibadethanelerin saldırı sonrası koruma altına alındığı açıklandı.

SALDIRGANLAR POLİS ARACINA DA SALDIRDI

Derginin Paris'in 11'inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi'nde bulunan merkezine silahlı iki kişi tarafından saldırı düzenlendi. Saldırganların "Peygamberin intikamını alıyoruz." diye bağırdıktan sonra yaklaşık 10 dakika otomatik silahlarla saldırdıkları ileri sürülüyor.

Saldırganlar kaçarken olay yerinin yakınında bulunan bir polis aracını da hedef aldı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 el silah sesi duyduklarını belirtti.



TWITTER'DAN SON PAYLAŞIM

Derginin twitter hesabından son olarak IŞİD lideri Bağdadi'yi hiciv eden bir karikatür paylaşılmıştı.

ŞOK SALDIRIYA HOLLANDE'DAN İLK TEPKİ:

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande saldırıya uğrayan derginin binasına gitti. Hollande burada yaptığı açıklamada olayı, "terör saldırısı" diye niteledi ve şunları söyledi:

"Fransa şok olmuş durumda. Bu bir terör saldırısıdır. Bu ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırıdır. Daha önce de bu dergi bazı saldırılara maruz kalmıştı, korumanın artırılması gerekiyor. Ölü sayısını ilerleyen saatlerde kesin olarak açıklayacağız. Bakanlarla da bir araya geleceğim. Bir daha böyle saldırılar olmaması için önlem almalıyız, güvenlik seviyesini en üst düzeye çıkaracağız. Bu saldırganların yakalanıp adalete teslim edilmesi de bunlardan biri. Ülke olarak bütünlük içindeyiz. Kararlı bir biçimde davranacağız. Biz özgürlük ülkesiyiz ve dolayısıyla tehditlerle karşılaşıyoruz. Kimse bu ülkenin ruhuna, vatandaşlarına zarar veremez."


(Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, olay yerini dolaşırken böyle görüntülendi.)



KABİNE OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Başbakan, İçişleri ve Kültür Bakanları ile Paris Valisi de Hollande'a eşlik etti. Saldırının ardından Fransa'da "güvenlik alarmına" geçildi. Hollande, Bakanlar Kurulu'nu bir saat içinde Başkanlık Sarayı'nda topladı.


(Olay sonrası Charlie Hebdo'nun ofisine giden Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira hala saldırının şokunu yaşıyordu.)

CAMERON'DAN KINAMA

İngiltere Başbakanı Cameron da saldırının "korkunç" olduğunu söylerken, basın özgürlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Cameron, "Terörün her türüne karşı Fransa halkının yanındayız. İfade özgürlüğü ve demokrasiden taviz veremeyiz" dedi.

FRANSA MÜSLÜMAN KONSEYİ: BARBARCA BİR SALDIRI

Fransa Müslüman Konseyi, Hebdo'yu hedef alan saldırıyı, 'demokrasiye yönelik barbarca bir saldırı' ifadeleriyle kınadı. Fransa İslami Organizasyonlar Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada ise, "Bu korkunç saldırıyı en ağır şekilde kınıyor ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı diliyoruz" denildi. Açıklamada, olayın en kısa sürede aydınlatılması da istendi.


ABD: YARDIMA HAZIRIZ

Beyaz Saray, Paris saldırısını "mümkün olan en kuvvetli şekilde" kınadığını duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD'nin, olayın araştırılması konusunda Fransa'ya yardım etmeye hazır olduğunu açıkladı.

NATO DA KINADI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yazılı açıklamasında, saldırıyı şiddetle kınadı ve "Bu barbarca bir eylemdir ve basın özgürlüğüne korkunç bir saldırıdır" ifadesini kullandı. Stoltenberg, NATO'nun Fransa ile tam dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak, "Tüm müttefikler terörle mücadelede omuz omuzadır. Hangi tür ve tezahürde olursa olsun terörizm asla meşruiyet ve müsamaha göremez" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de saldırıyı kınayarak, "Bu barbarlığın tüm insanlığı ve Avrupalıları hedef aldığını" bildirdi.

MERKEL'DEN TAZİYE MESAJI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise saldırıdan dolayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a taziye mesajı gönderdi. Merkel mesajında, Paris'teki dergiye yapılan "haince saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendiğini" ifade etti. Merkel, Fransız halkına ve Cumhurbaşkanı Hollande'a acılı oldukları bu saatlerde Alman halkının taziyesini ve kişisel olarak kendisinin bu acıyı paylaştığını iletmek istediğini belirtti. Merkel, saldırıda hayatını kaybeden kurbanlarının yakınlarına da başsağlığı diledi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile telefonda görüşeceklerini belirterek şunları söyledi:

"Sebebi ve amacı ne olursa, nereden gelirse gelsin terörün her türlüsüne karşıyız ve mücadele etmemiz gerekiyor. Dünyadaki en önemli eksiklerden biri de bu. Avrupa'yı özellikle tehdit eden bir başka unsur da İslamofobi. Ekonomik krizler ayrımcılığı, radikal yabancı düşmanlığını tetikliyor. Bunu gören insanların, 'Yabancı savaşçılar niye gidiyor?' diye yabancı ayrımcılığı birinci sırada. Bunlar maalesef hep birbirini tetikliyor. Irkçılık ve İslamofobi ile mücadele etmemiz gerekiyor. Bizim dinimiz barış dinidir. Terörü İslâm ile ilişkilendirmek doğru bir yaklaşım değil. Başka dinlerden de terör saldırıları oluyor. Terörün her türlüsüne karşıyız ve maalesef bu akımlar birbirini tetikliyor. Bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor, altını çiziyorum."

Çavuşoğlu ayrıca Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in Fransa alt meclis başkanı ve senato başkanıyla görüşeceğini, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere herkesin muhataplarını arayacağını ifade etti.

PUTİN DE KINADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de kınama mesajı geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Moskova'da yaptığı açıklamada, "Terörü hiçbir şey haklı çıkaramaz. Rus yönetimi böylesine saldırılara tamamen karşıdır" dedi. Peskov, Devlet Başkanı Putin'in saldırıda ölenlerin aileleri, yakınları ve arkadaşlarına başsağlığı dilediğini de belirtti.

Paris Katliamının Saldırganlarından 2\'si Kardeşmiş
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Paris Katliamının Saldırganlarından 2'si Kardeşmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • Demircan: Bu olaylar tabiki tasvip edilmez ama burda ileri geri konuşan sözüm ona o demokratlar dünyada 52 ülkede savaş var bunların 49 müslüman ve bunların çoğunda abd ingiltere ve fransa gibi sömürgecilerin parmağı var, Olaylar onlara dokundumu hemen müslümamlar terörist peki her yıl milyonları öldürenler ney...Ne demişler kim ne ekerse onu biçer bizim kutsalımız onların karikatürü ise şimdi öteki tarafta karikatürü görsünler... 82 24 Yanıtla
  • Ahmet: Burda her kes kimliklerin unutuldugu yazip ve dalga geciyorlar, beyler ben fransada yasiyorum, her kimligin bir dublekati beledyelerde ve valiliklerde duruyor. Yada cok kisa zamanda cikarta biliyorlar. Bunu boyle haber yapilmissada hedef sasirtmaktir. 20 4 Yanıtla
  • ferhat: Ark etme bulma dunyasi peygamber efendimize s.a.vdegil el dil bile uzatamazsiniz bizim yoneticilerde kiniyormus ve bunlar sabahtan aksama biz muslumaniz diyolar nerde kaldi muslumanliginiz 6 6 Yanıtla
  • Fatih Kaya: Peygamber efendimiz (s.a.v) ile alay ederken iyimiydi.. Allah verdi cezalarını.. Bu dünyanın hesabı ahirete kalmaz... 7 4 Yanıtla
  • Ahmet: Islamiyet baristir diyorlar, baris bumu? 2 6 Yanıtla
  • nusaybinli: herşey yalan kendileri öldürdü o şerefsizleri amaçları müslümanları aşağılamak yok neymiş iki kardeş ikiside kimliklerini arabada unutulmuş. kurbanlar hazır iki kardeş evsiz müslümanlar nerde mobesa kayıtları güvenlik kameraları arabanın güzergahında hiç kemera yokmu herşey planlanmış ayarlanmış paris gibi bir yer yemezler. . . 6 1 Yanıtla
  • murat: çocukmu kandırıyorlar kimliklerini arabada unutmuşlar hani amerika usame bin ladeni hemen yakalarız dedi lakin teknolojiye güvendi olmadı yıllar sonra bir yalanla yakaladık öldürdük denizin dibine gömdük dediler şimdi biz müslümanız ve bu islam düşmalarınamı inanacağiz 3 4 Yanıtla
  • Yaso: Adam yapmis plani uygulamis cezayi kesmis helal denir. Kimliklerde kime aitse ihaleyide birakmislar saglam plan 2 1 Yanıtla
  • Aydın mutlu: Muhtemelen masum2/3 Müslüman katledecekler. Senaryo hazır . 1 0 Yanıtla
  • Zey: Eceli gelmiş: 0 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement