'özel Yetkili Mahkemeler Siyasi Hesaplaşmaya Dönüştü' - Son Dakika
Güncel

'özel Yetkili Mahkemeler Siyasi Hesaplaşmaya Dönüştü'

\'özel Yetkili Mahkemeler Siyasi Hesaplaşmaya Dönüştü\'

İzmir'de, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu tarafından yapılan açıklamada, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin temel hukuk ilkelerine aykırı olduğu, bu mahkemelerin siyasi hesaplaşmaya dönüştürüldüğü dile getirildi.

26.07.2011 13:42

İzmir'de, Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu tarafından yapılan açıklamada, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin temel hukuk ilkelerine aykırı olduğu, bu mahkemelerin siyasi hesaplaşmaya dönüştürüldüğü dile getirildi.

İzmir Adliyesi'nin C Kapısı önünde toplanan Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu'na üye bir grup avukat, basın açıklaması yaptı. Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu Yürütme Kurulu adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan avukat Erdoğan Özer, Türkiye'nin bir yandan terör saldırıları, bir yandan bölücü terör örgütünün özerklik ilanı ile öte yandan da anayasa değişikliği, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu'nun açıklamaları ve özel yetkili mahkemeler sorunları ile karşı karşıya bulunduğunu söyledi.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250'nci maddesi ile kurulmuş olan özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerinin pek çok temel hukuk ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Özer, uygulama konusunda bu mahkemelerde görev yapan bazı savcıların hukuka aykırı iletişim tespiti, dinleme, arama, el koyma, gözaltı ve tutuklama taleplerinin bir siyasi hesaplaşmaya dönüştüğünü savundu. Erdoğan Özer, şunları söyledi:

"Yapılan yargılamalarda açıkça yasak delil kapsamına giren delillerin kabulu, yargısız infaz haline gelmiş, siyasi hasımları etkisizleştirilmesini sağlayan tutukluluğun devamı kararları kamuoyu vicdanını sızlatır hal almıştır. Kamuoyunun ortak kanısı AKP iktidarının siyasi hesaplaşmada ve siyasi hasımları etkisiz hale getirmede, anayasal kurumların işlevsiz hale getirilmesinde bu tür mahkemelerde görev yapan savcı ve hakimleri ele geçirdiği HSKY aracılığı ile kadrolaştırdığıdır. "

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu'nun açıklamalarını eleştiren Özer, Danıştay'ın, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı önüne gelen uyuşmazlıkları hukuk kuralları içerisinde çözmek olduğunu belirterek, "Hukuk kuralları yerine, idari davalarda taraflardan birisi olan idareyle uyum isteği olarak algılanacak açıklamalara katılmak mümkün değildir" diye konuştu.

Özer, bölücü örgütün özerklik ilanı karşısında BM sözleşmelerinin ve Avrupa Yerel Özerklik Şartı'ndaki imzanın geri çekilmesini, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı yürütülen tertiplere dur denilmesini istedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'özel Yetkili Mahkemeler Siyasi Hesaplaşmaya Dönüştü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement