Özel Haber) Tşof Başkanı Apaydın: "Hiçbir Otobüsün Önünde Kaplama Lastik Olmaz" - Son Dakika
Güncel

Özel Haber) Tşof Başkanı Apaydın: "Hiçbir Otobüsün Önünde Kaplama Lastik Olmaz"

Özel Haber) Tşof Başkanı Apaydın: "Hiçbir Otobüsün Önünde Kaplama Lastik Olmaz"

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Kayseri ve Sivas’ta yaşanan kazalarda ön lastiklerde kaplama lastik kullanıldığı iddiaları ile ilgili, “Hiçbir otobüsün önünde kaplama lastik olmaz. Araç sahibine deneyin diye bedava verseniz takmaz” dedi.

29.01.2014 09:44

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Kayseri ve Sivas'ta yaşanan kazalarda ön lastiklerde kaplama lastik kullanıldığı iddiaları ile ilgili, "Hiçbir otobüsün önünde kaplama lastik olmaz. Araç sahibine deneyin diye bedava verseniz takmaz" dedi.

Kayseri ve Sivas'ta 30 vatandaşın hayatını kaybettiği otobüs kazaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, "Bu müessif kazaların olmasında en büyük etken şoför unsurudur. Bunu dikkate alıyoruz biz. Çünkü nihayet yol sislidir, pusludur, yağışlıdır ama direksiyonda olan her şeyden önce şofördür. Bu özel otomobil de olabilir, kamyon da olabilir, bir otobüste olabilir. Benim dikkatimi çeken şudur, raporlar tutulmuştur, bilirkişiler gitmiştir. Kış lastiği olup olmadığına dikkat etmişlerdir, kontrol etmişlerdir, ön lastiklerin slip olup olmadığını kontrol etmişlerdir. Fakat her şeyden önce daha düne kadar kış lastiği yoktu ama böyle müessif hadiselerde çok seyrek oluyordu. Bugün araçlarımızda tamamen olmasa da yüzde 80'inde kış lastiği takılı fakat gene de kazalar oluyor. Burada basından takip ettiğimiz kadar bazıları diyor şoför uyumuş, bazıları diyor gizli buz var, bunlar uyumanın haricindeki doğal unsurlardır. Yağmur da, sis de, buzlanma da olacaktır. Bir defa bizim kamyon, otobüs, TIR şoförlerimiz eğitimli insanlardır. Ekmeğini buradan kazanan insanlardır. Amatör şoför aracını kaydırabilir, buzu hissedemez olabilir, özellikle Doğu Anadolu'ya ve Güneydoğu Anadolu'ya çalışan şoförlerimiz beceri sahibi insanlardır. Tahmin ediyorum gizli buzlanma dediği bölgede biz bunu hep uyarıyoruz, mevsim itibari ile sisli havalarda eksinin altına düştüğü zaman gizli buzlanma olabilir. Kar olamayabilir ama gizli buzlanma olabilir. Burada şoförün hatasıdır, gizli buz varsa şayet temkinli gidecektir. Hareketini ona göre sağlayacaktır" dedi.

Hiçbir otobüsün ön tekerleğinde kaplama lastik olmayacağının altını çizen Apaydın, "Kaplama lastiği araç sahibine bedava verseniz takmaz. Çünkü tek lastiktir, balon olduğu zaman gideceği hiçbir yer yoktur. Arkalarda olabilir, yazın bunları otobüsçülerimiz kullanabilir. Herhalde arkadaki lastik kış lastiği, öndekiler mevsim lastiği olabilir. Çünkü otobüsler çok hassastır, kamyon gibi değildir. Önlerinde kaplama lastik veya çok silik lastikler kullanılmaz, aracı kaydırabilir. Burada kazaya neden olan gizli buzlanmadır. Şoför kardeşimiz dikkate almamış ayağını gazdan kesmemiş ve devam edip kazaya neden olmuş olabilir" şeklinde konuştu.

Rotbalans ustası Abdullah Aksu ise, kaplama lastik uygun mu değil mi diye bir şey olmayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Kaplama lastik yazın 'sıcaklatma' yapar, kışın kullanılmasında bir sıkıntı yok. Bazı iddia edildiği gibi otobüslerin, kamyonların önünde kış lastiği gerekli deniliyor ama bu yanlış uzun yol şoförü 8 saat direksiyon sallıyor, bu da kalın kış lastiği olduğundan dolayı şoförü yoracağından eminim. Ön lastiklerde kış lastiğine gerek yok fakat arka lastiklerde kış lastiğine muhakkak mecburiyetle kullanılması lazım. Ön lastiklere kaplama lastik değil de normal lastik taksanızda bu şoförü yorar ve kazaya sebebiyet verir."

Kaplama lastiklerin iyi olmadığını belirten Aksu, bütçelerden dolayı kaplama lastik kullanıldığını ifade ederek, bir lastiğin maliyetinin çok yüksek olduğunu, bu yüzden de kaplama lastik kullanımının önüne geçilemeyeceğini kaydetti. Herkesin kış lastiği kullanması gerektiğine dikkat çeken Aksu, "Birkaç yıldır kış lastiği kullanımına önem veriliyor. Kışın eksi derecede yaz lastiği herhangi bir performans gösteremez" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Özel Haber) Tşof Başkanı Apaydın: 'Hiçbir Otobüsün Önünde Kaplama Lastik Olmaz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement