Ösym Başkanı Yarımağan'a Maaş Sorusu... - Son Dakika
Güncel

Ösym Başkanı Yarımağan'a Maaş Sorusu...

Ösym Başkanı Yarımağan\'a Maaş Sorusu...

-yarımağan'dan Öğrencilere Tavsiyeler...

24.07.2010 16:06

-YARIMAĞAN'DAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER...

"Maaş konusunu gündeme ben getirmedim, getirilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Gündem tercihtir"

Özel bir üniversite tarafından "Tercihler 2010" konulu konferansa katılan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan konferans öncesinde yapılan basın toplantısında soruları yanıtladı.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercihlerinde bulunan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Ünal Yarımağan, "Tercih yapan adaylara ne gibi tavsiyeleriniz var?" şeklindeki bir soruya sistemin zaten bilindiğini, rehber öğretmenlerin de bu konuda yeterli bilgiye sahip olduğunu dile getirdi.

"Sistemdeki değişiklik kafaları karıştırdı. Buna bir de sistemdeki yanlışlar eklendi. Sizin çocuğunuz da sınava girseydi, nasıl bir tercihte bulunurdunuz?" şeklindeki bir soruya Yarımağan, "Ortağı bulandırmayın. Tercih öncesinde herkes bir hafta öncesinden yeterli bilgiye sahip. Lütfen gündemi saptırmayın. O bilgilerle adaylarımız tercih yapacaktır. Benim 2 çocuğum da sınava girdi. Onlar için de tercih yaptım. İsteklerini ön planda tutarak ayağı yere basarak gönlünce tercih yaptılar. Kazandılar çok geçmişte" diye yanıt verdi.

"30 TERCİH YAPMALARI ŞART DEĞİL"

Öğrencilerin tercih yaparken klavuzu baz alıp almamaları yönündeki bir soruya Yarımağan şöyle yanıt verdi: "Klavuza baksınlar tabii. İsteklerini ön planda tutarak, hangi üniversitede hangi kentte okumak istiyorlar ona göre tercih yapsınlar. Hangi üniversitelerimiz var. Kontejan ne kadar? 30 tercih yapmaları şart değil bazıları 8 tercih bazıları 17 tercih yapıyor. İstedikleri yerden gönüllerinde yatandan başlasınlar. Ama Yüksek Öğretim programına girmek istiyorlarsa kendi başarı sıralarının en az yüzde 50 daha ileriden öğrenci alan programlara yer vermeye çalışsınlar. Ne kadar ileri giderlerse yerleşme şansları o kadar yüksek olur. Burada kesin bir şey söylemek mümkün değil. İki şeye dikat etsinler yazdıkları programı severek okuyacaklar mı iki puanları el verse bile başarılı olma tereddütleri varsa, o programları da yazmasınlar. Üniversiteye girmek değil üniversiteyi tamamlamak önemlidir. Bazı öğrenciler 8 yılda zor mezun oluyor. Bütün öz güvenlerini kaybederek hayata olumsuz başlıyorlar. Onun yerine daha başarılı olacakları programlara gitmelerini öneririm."

"BU SENEKİ ÖĞRENCİLERİ DAHA ŞANSLI GÖRÜYORUM"

"Bu seneki öğrencilerin şanssı daha mı fazla?" şeklindeki bir soruya Yarımağan, "Bu seneki öğrencilerin başarıları daha sağlıklı ölçüldü. Yetenekleri ile uyumlu puanlar. Bu seneki öğrencileri daha şanslı görüyorum. Kontejanlarımız arttı. Program çeşidi fazla. Program çeşidi kafalarını karıştırabilir. Ama kendilerine uygun programı bulabilirler. Lisans programarını tercih edebilecek. Tercih yapacak aday sayısı sanırım Bir milyon 300 binin üzerinde. Hepsi tercih yapacak. Bir kısmı sadece sınavsız geçiş için tercih yapacak. Kitle büyük. Yerleştireceğimiz adaylar da örgün 700 binin üzerinde. Açıköğretim'de ise bir kaçının dışında sınırsız." şeklinde yanıt verdi.

"80 -90 BİN ÖRGÜN KONTENJAN ARTTI"

Kontejanlara ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu: Yarımağan, "80 -90 bin örgün kontenjan arttı. Boş kalan kontenjanlarda her zaman ki gibi ek yerleştirme yapılacak. En küçük puan sınırlamasını yapmak zorundayız. Bunu yapmadığımız zaman bütün yaptıklarımız tutarsız olur. Geçen yıllara göre öğrencilerin bu yıl bilgi açısından daha ileri olduğunu görüyoruz. Neden çünkü her dersin sınavda önemi var. Böyle olunca da derslerin ortalamaları arttı.İstedikleri yerden gönüllerinden geçeni yazsınlar. "

Sınav siteminin tekrar değişip değişmeyeceği yönündek bir soruya Yarımağan, bu sistemin devam edeceğini, sistemi büyük hazırlıklar büyük uğraşlarla hazırladığını söyledi.

"37 YIL SINAV YAPTIK"

"37 yıl sınav yaptık" diyerek konuşmasına devam eden Yarımağan, "Her sene sistem değişmiyor. Bu seneki sistemi de çok abartmayın çünkü içerik değişmedi. Öğrenci için de önemli olan içerik. Sadece bütün soruları bir günde sormak yerine, üç günde sorduk. Uygulama değişti. Öğrencilerin tüm bilgisini ortaya koymasını sağladık. Öğrencilerin bu sistemden çok fazla etkilendiklerini sanmıyorum" ifadelerine yer verdi.

"ALAN DIŞI TERCİHLERDE ARTIŞ BEKLİYORUZ"

Alan dışı tercihler konusundaki bir soruyu Yarımağan şöyle cevapladı: "Bu sene alan dışı tercihlerin artmasını bekliyoruz. Kendi alanından yapması şart değil. Adaylarımız alan dışından da tercih yapabilirler. Tabii tercihleririnin çoğunluğunu kendi allanında yapacaklardır. Öyle olması doğal. Örneğin Puanınız öyle veya böyle bir programa yetti. Sosyal bilimlerden mezun. Hadi matematik programına puanın yetti oku derseniz o adayın orada başarılı olması istisnalar dışında çok düşüktür. Bir örnekle anlatayım. Öğrencilerimden biri gelip benim yanımda ağladı. Hocam dedi ben hiçbir dersi birinci alışımda geçemiyorum. Her dersi en az iki üç dört kez alıyorum. Bu öğrencinin kendine olan özgüveni kalmıyor. Diploma aldı en sonunda bu öğrenci. Ortalarda veya ilk dilimlerde olacağınız yerlere gidin. Kendinze güveniniz olsun."

Liselerdeki alanlar konusundaki bir soruya? ise Yarımağan, o konunun ayrıntısını bilmediğini, alanların tamamen kaldırılmasının mümkün olmadığını, konuyla ilgili detaylı bilgisi olmadan bir şey söylemenin doğru olmayacağını dile getirdi.

OKUMAK İSTEDİĞİNİZ PROGRAMLARI YAZIN

Tercih yapacak olan öğrencilere tavsiyelerde bulunmaya devam eden Yarımağan konuşmasına şöyle devam etti: "Elinize bir kağıt kalem alın. Okumak istediğiniz programları yazmaya başlayın. Tabii beş dakikada, on dakikada olacak şey değil. Bunu yaparken arkadaşlarıyla, ailesiyle, konuşacak"

"Tercih yapacak olan öğrenciler 2009 verilerini mi dikkate alsınlar 2010 verilerini mi?" şeklinde yöenltilen bir soruya Yarımağan, hangi yılı baz aldıklarının pek önemli olmadığını söyledi. Sonuç belgesinin nasıl okunması gerektiğine ilişkin bir soruya Yarımağan, sonuç belgesinde 18 puan türü olduğunu, her biri için elli kadar başarı sırası olduğunu, ancak öğrenciyi ilgilendiren kısmın ise üç dört kısım olduğunu ifade etti. Öğrencinin yapacağı tercihin hayati bir önem sahip olduğunu espirili bir dille anlatan Yarımağan, pazar örneği vererek, öğrencilerin istedikleri bölümü okumları artan puanlarını ise bahşiş olarak vermelerinin daha uygun olacağını söyledi. Yarımağan, basın toplantısından sonra konferan salonuna geçerek, rehber öğretmenleri, öğrenci ve velileri doğru tercih konusunda bilgilendi.

MAAŞIYLA İLGİLİ SORUYU YANITSIZ BIRAKTI

"Maaşınızın düşüklüğü gündemde yer aldı. Mecliste de tartışılıyor. Bu konuda ne söyleyeceksiniz?" şeklindeki soruyu ise Yarımağan, konunun tercihler olduğunu belirterek "Maaş konusunu gündeme ben getirmedim, getirilmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum, Gündem tercihtir" yanıtını verdi.

ÖĞRENCİ VE VELİLERİN HEYECANI

LYS'ye yerleşmek isteyen öğreciler velileriyle birlikte, üniversiteye rehber öğretmenlerinden doğru tercih konusunda bilgi abilmek için

akın etti. Heyecanları ve endişeleri gözlerinden okunan adayların ortak temennisi hayal ettikleri bölümü kazanabilmekti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ösym Başkanı Yarımağan'a Maaş Sorusu... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement