ORDU VE SAMSUN'DA 7 KİŞİ, MANTARDAN ZEHİRLENDİ - Son Dakika
Güncel

ORDU VE SAMSUN'DA 7 KİŞİ, MANTARDAN ZEHİRLENDİ

ORDU'nun Ünye ilçesinde aynı aileden 1'i çocuk 6 kişi, mantardan zehirlendi.

07.11.2022 14:58  Güncelleme: 16:06

ORDU'nun Ünye ilçesinde aynı aileden 1'i çocuk 6 kişi, mantardan zehirlendi. Bilinci kapalı olan 6 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Samsun'da da Emel G.'nin (69) mantardan zehirlendiği bildirildi.

Ünye ilçesi Çatak Mahallesi'nde Fidan (56), Adem (44), Nursen (34), Fatma (46), Efe Eymen Yıldıran (10) ile Elmas Beldek (59), ormandan toplanan mantar ile yapılan yemeği yedi. Bir süre sonra aile bireyleri fenalaştı. Kusma, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle Ünye Devlet Hastanesi'ne başvuran ailenin mantardan zehirlendiği belirlendi. İlk müdahale sonrası 5 kişi Samsun'a, 1 kişi özel bir hastaneye sevk edildi. Bilinci kapalı olan 6 kişinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

Samsun'un Atakum ilçesi Esenevler Mahallesi'nde de yediği mantardan zehirlendiği belirlenen Emel G., Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

'MANTAR ZEHİRLENMELERİ ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR'

Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Ekiz, mantar zehirlenmeleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Son zamanlarda mantar zehirlenmelerinin oldukça fazla görülmeye başladığını belirten Ekiz, "Bunun en temel sebebi ilkbahar ve sonbahar aylarında devam eden yağışlar sonrası mantarlar çıkmaya başlıyor. Doğada da bulunan mantarların ortaya çıkan bu mantar zehirlenmeleri özellikle ölümcül de olabiliyor. Buradaki en temel problem seçilen mantarların zehirli olması. İnsanlar bunu bildiklerini iddia ediyorlar ama çok yanıltıcı olabiliyor. Doğada yaklaşık 5 bin mantar türü var. Bunlardan da 100 tanesinin zehirli olduğunu biliyoruz. İçlerinde de amantia phalloides dediğimiz bir grup var. Bu grup özellikle ölümle seyreden bir mantar zehirlenmesi oluşturuyor. Nasıl ortaya çıkıyor; yağışların artmasıyla oluşan mantarı insanlar gidip topluyorlar ve yemeye başlıyor. Yaklaşık 1-2 saat sonra karın ağrısı, bulantı, kusma şeklinde hastalar gelebiliyor bize. Hastanın beslenip beslenmediğini tespit etmemiz lazım. Bu dönemde atlamamamız gereken şey şu ki; bunun birkaç gün sonra karaciğer yetmezliğine gidebileceği. Yaklaşık alımdan 4 gün sonra hastalarda karaciğer veya böbrek yetmezliği başlayabiliyor. Ondan dolayıdır ki, biz bu şekilde mantar ıntoksikasyonu bulunan hastalarda kısa sürede hastaneye yatırıp uygun serum tedavilerini verdikten sonra dördüncü günden itibaren hızlı bozulmaya yüz tutan hastalarda karaciğer nakli ünitesi olan yerlere yönlendirme tarafındayız" dedi.

'KÜLTÜR MANTARLARINI TERCİH ETMEKTE FAYDA VAR'

Ekiz, "İnsanların bunu seçici olarak 'şu mantar yapıyor, bu mantar yapıyor' diyerek bulması çok zor. Ondan dolayı çok dikkatli olmak lazım. Özellikle illa mantar tüketilecekse de kültür mantarları dediğimiz doğada yetişen değil de kültür ortamlarında yetişen mantarları tercih etmekte fayda var. Özellikle halkımıza bir kez daha uyarıda bulunmak istiyorum mantar zehirlenmeleri ölümcül olabilir. Bilimsel açıdan hangi mantarın zehirli olup olmadığını ilk bakışta anlamanın yöntemi yok. Bu amantia phalloides dediğimiz mantarlar normal her zaman bildikleri mantarlara benzeyebilir. Bunu ayırt etmek çok zor. Ben mantarın şu kadarını yiyeyim de, ben de bir şey yapmazsa evdekilere yedireyim mantığı çok yanlış. Burada çok dikkat etmek lazım. Bir bilim adamı olarak benim doğada bulunan ve toplanan mantarları yiyin deme şansım yok. Dolayısıyla bizim tavsiyemiz bu 100 türden bir tanesi size denk gelirse maalesef hayatınızı kaybedebilirsiniz" ifadelerini kullandı. (DHA)

ORDU VE SAMSUN\'DA 7 KİŞİ, MANTARDAN ZEHİRLENDİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ORDU VE SAMSUN'DA 7 KİŞİ, MANTARDAN ZEHİRLENDİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement