"Önce İyi İnsan Ol" - Son Dakika
Güncel

"Önce İyi İnsan Ol"

"Önce İyi İnsan Ol"

Kocaeli Kitap Fuarı'ndaki Kafa Dengi söyleşisinde edebiyat ile iyi insan olmak arasındaki ilişki anlatıldı.

13.05.2013 16:37

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu sene 5. si gerçekleştirilen Kocaeli Kitap Fuarı'nda İbrahim Tenekeci, Selahattin Yusuf ve Tarık Tufan Kafa Dengi söyleşisi ile kitapseverler ile buluştu. Söyleşide edebiyat ve ahlak arasındaki ilişki irdelendi. Tenekeci "Sıradan, basit ama ahlaklı olan insanlarla kıymetli işler yapılabilir derken Tarık Tufan İyi insan olmadan tam anlamıyla edebiyatçı olunamayacağını Selahattin Yusuf ise Edebiyat ile kavgaların azalacağını aktardı.

SÖYLEŞİNİN ORTAK NOKTASI

Kocaeli Kitap Fuarı'nda kitapseverlerle bir araya gelen gazeteci ve yazarlar İbrahim Tenekeci, Selahattin Yusuf ve Tarık Tufan edebiyatı kendine has üslupları ile katılımcılara aktardı. Hepsinin ortak noktası edebiyattan önce iyi insan olmanın daha önemli olduğu idi.

KAVGALARIN AZALMASI İÇİN

Gazateci –Yazar Selahattin Yusuf Türkiye'de bir idrak süzülmesi olduğunu dile getirerek" Bu idrak kanallarının tekrar açılması gerekiyor. 240 kelime sayısı ile konuşuyoruz. Bunun genişletilmesi gerekiyor. Asla bu sayı ciddi bir meseleyi anlamaya yeterli değil. Tam tersine mücadele ve kavga etmeye yarayan bir kelime hazinesidir. Bunu sadece edebiyatçılar yapabilir. Kelime hazinesi geniş insanlar ile kavgalar azalır." dedi.

SIRADAN AMA AHLAKLI OLMAK

Sıradan, basit ama ahlaklı olan insanlarla kıymetli işler yapılabildiğini kaydeden İbrahim Tenekeci ise "bana kötü şair desinler editör desinler gocunmam. Ama kötü insan dediklerinde ağlarım. Pet şişeciliğe inanmıyorum mesela. Evvela iyi insan olmak, dürüst insan olmaya çalışıyorum hep onun peşinde olmuşumdur. Şiire, romana, öyküye ondan sonra bakmak gerekir. Çok yetenekli fakat zaafları olanlar vardır. Veya yeteneği olmayan ve iyi insanlar vardır. Bunların ikisi de bir arada olursa insaniyet anlamında kalıcı oluyor. Mesela Mahmet Akif Ersoy..." şeklinde konuştu.

EDEBİYAT İKTİDARI

Daha önce yazan, üreten insanların birileri tarafından fark edildiğini belirten Tarık Tufan" Şimdi insanlar farkedilmek için bir şeyler yapıyorlar. Bu ikisi arasında çok fazla anlam farkı var. Fakat en sahici duygu durumuna edebiyat üzerinden kuruluyor. Orada kendimize bütün bu iktidar ilişkilerinden uzaklaşıp daha samimi şeyler kazanabiliriz. Edebiyat üzerinden kurulan iktidarlardan uzak olamazsak sorunlar yaşayabiliriz. Burada bu iktidarlara uzak edebiyatçılarımız lazım. Burada iyi insan olmadan bu cümleleri kurmak mümkün değil. " ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Önce İyi İnsan Ol' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement