'Okumak Yemek Kadar Önemlidir' - Son Dakika
Güncel

'Okumak Yemek Kadar Önemlidir'

\'Okumak Yemek Kadar Önemlidir\'

Guntram Schneider, Kültürün İnsanın Temel Haklarından Biri Olduğunu, İnsan Olmanın Sanat ve Kültürle Mümkün Olabileceğini Söyledi.

23.10.2010 16:56

KRV Uyum Bakanlığı himayesinde düzenlenen Ruhr 2010 Kitap Fuarı'nda konuşan eyalet Uyum Bakanı Guntram Schneider (SPD), kültürün insanın temel haklarından biri olduğunu, insan olmanın sanat ve kültürle mümkün olabileceğini söyledi. SPD'li bakan isim vermeden Sarrazin ve Merkel'i eleştirdi.

Almanya'nın Essen kentinde "Liestanbul-İstanbul'u okuyorum" sloganıyla düzenlenen Ruhr 2010 Kitap Fuarı'nın açılışını yapan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Uyum ve Çalışma Bakanı Guntram Schneider, okumanın yemek kadar önemli olduğunu söyledi.

Kültürün insanın temel haklarından biri olduğuna dikkat çeken Bakan Schneider, "Ruhr Bölgesi'ndeki bu etkinlik artık kültürel yaşamın geleneksel bir parçası haline gelmiştir. İnsan olmak sanat ve kültürle mümkündür. Kitap okumak bir çocuğun veya gencin ilk kültürel deneyimi olup bu, kimliğini pekiştirmesi açısından da önemlidir. Bu yüzden kültürün geniş bir yelpazede sunulması gerekir, eşit eğitim hakkı ve şans tanınmalıdır. İkisi de uyum için çok önemli olup entegrasyonda anahtar rolü oynamaktadır. Türk-Alman kitap fuarı birçok insana edebiyatı yakınlaştırdığı gibi aktüel olan kültürel ve politik tartışmalara da büyük katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

AZINLIKLAR GÜNAH KEÇİSİ YAPILIYOR

İsim vermeden Merkez Bankası eski yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin ve Başbakan Angela Merkel'in açıklamalarına da atıfta bulunan SPD'li politikacı Schneider, "Son günlerde yapılan tartışmalarla toplumdaki azınlıkların günah keçisi yapıldığını görüyoruz. Biri kitabını satmak için yabancı düşmanlığına çanak tutuyor. Ancak kendisi de göçmen kökenli. Demokratik toplumlar bu gibi girişimlere tüm güçleriyle karşı çıkmalılar. Ruhr Bölgesi'nde 170 değişik ulustan insan yaşamaktadır. Bu büyük bir servettir. Hükümetimiz kesinlikle asimilasyon yanlısı değildir. Kimseden kendi kültürünü, yaşam tarzını ve dinini değiştirmesini istemiyoruz. Önemli olan çeşitlilik içinde birliktir. Çokkültürlülüğü savunuyoruz. 'Çokkültürlülük başarısızlıkla sonuçlanmıştır' gibi açıklamaların içi boştur. Bu 2 kere2'nin 4 yapmadığını iddia etmek gibidir" dedi.

DOĞAN HIZLAN VE ERTUĞRUL ÖZKÖK DE KATILACAK

KRV Uyum Bakanlığı himayesinde Duisburg-Essen Üniversitesi Glaspavillon Salonu'nda düzenlenen Hürriyet'in medya partneri olduğu fuarın açılışına bu yılın onur konuğu çevirmen ve yazar Cornelius Bischoff, yazar Kemal Yalçın, SPD Milletvekili Serdar Yüksel, Ruhr 2010 Proje Müdürü Aslı Sevindim ve Ruhr Kitap Fuarı organizatörü Fikret Güneş'in yanı sıra çok sayıda kitapsever katıldı. Sunuculuğunu Çiğdem Dolap'ın yaptığı etkinlikte Duisburg-Essen Üniversitesi Müzik Grubu Nefes, İstanbul şarkılarından dinleti sundu.

Fuara çarşamba günü Doğan Hızlan, cuma günü Ertuğrul Özkök katılarak konuşma yapacaklar. 31 Ekim'e kadar sürecek fuar boyunca çok sayıda etkinlik düzenlenecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Okumak Yemek Kadar Önemlidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement