Nijerya'da Kaçırılan Kız Öğrenciler - Son Dakika
Güncel

Nijerya'da Kaçırılan Kız Öğrenciler

Nijerya\'da Kaçırılan Kız Öğrenciler

Boko Haram'ın yayınladığı görüntülerde kızlarını tespit eden aileler umutlu Kızların sağ salim evlerine dönebilmesi için Boko Haram militanlarıyla görüşme yapılması konusundaysa farklı görüşler var.

15.05.2014 14:36

Nijerya'nın Borno eyaletindeki Chibok'ta geçen ay kaçırılan bazı kız öğrencilerin aileleri, Boko Haram'ın yayınladığı video görüntülerinde çocuklarını tespit etti.

Bu durum, aileleri bir ölçüde rahatlatsa da kızlarının salıverilmesi karşılığında militanların serbest bırakılması fikrine sıcak bakmayanlar var.

Kaçırılan öğrencilerden birinin amcası Yusuf Adams, kızların çoğunu tespit ettiklerini ve hayatta olmalarının kendilerine umut verdiğini belirtti.

Sorunun cezaevindeki Boko Haram militanlarının serbest bırakılmasıyla çözüleceğine inanmadığını vurgulayan Adams, "Kızlarımızın eve dönmesi için hükümet ne yaparsa yapsın kabulümüzdür" dedi ancak buna Boko Haram militanlarının serbest bırakılmasının dahil olmadığının altını çizdi.

Adams, "Hükümet tüm Boko Haram tutuklularını serbest bıraksa Boko Haram da kızlarımızı salıverse dahi bu, sorunu bitirmeyecektir. Boko Haram ile görüşmek bile iyi değil. Yeğenimi geri istesem de Boko Haram'ın talebini desteklemiyorum"  dedi.

Kızı Hauwa'yı görüntülerde tespit eden Simeon Mainam da öldürüldükleri yönündeki iddialarının aksine, kızların hayatta olmasının çok sevindirici olduğunu vurgulayarak, "Bu bizi rahatlattı,  kızlarımızın geri dönmesi için dua etmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Kızlarının sağ salim eve dönebilmesi için Boko Haram ile görüşülmesi fikrine sıcak baktığını vurgulayan Miriam, " Ordu, güç kullanımına başvurmamalı ki kızlarımız öldürülmesin. Cezaevlerinde tutulan militanların serbest bırakılması kızlarımızın salıverilmesini sağlayacaksa, hükümet bunu yapmalı" dedi.

Kızını videoda göremeyen Esther Mutali de umudunu kaybetmediğini belirterek, "En azından hayattalar. Kızlarımızın bir başka yere götürüldüğünü duyuyoruz" diye konuştu.

Çok sayıdaki kız öğrenci Nijerya'nın Borno eyaletine bağlı Chibok kentindeki okullarından geçen ay Boko Haram militanları tarafından kaçırılmıştı.

Nijeryalı yetkililer, Boko Haram'ın lideri Ebubekir Şekau olduğunu iddia eden bir kişinin, yayınlanan videoda, kızlara karşılık cezaevindeki örgüt üyelerinin serbest bırakılması önerisi konusunda şu ana kadar farklı görüşler bildirmiş, kimileri hükümetin kızların serbest bırakılması için Boko Haram ile müzakere edeceğini söylerken, İçişleri Bakanı Abba Moro, bu yönde herhangi bir teklifi kabul etmediklerini açıklamıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nijerya'da Kaçırılan Kız Öğrenciler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement