Nevşehir Dünyanın İlk 'Akıl Hastanesi' İlgi Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Nevşehir Dünyanın İlk 'Akıl Hastanesi' İlgi Bekliyor

Dünyanın ilk 'Akıl Hastanesi' ilgi bekliyorNEVŞEHİR'in Derinkuyu ilçesinde bulunan ve 'Dünyanın İlk Akıl Hastanesi' olduğu söylenen kayadan oyma Aya Maryeros Manastırı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

18.07.2018 12:46

Dünyanın ilk 'Akıl Hastanesi' ilgi bekliyor

NEVŞEHİR'in Derinkuyu ilçesinde bulunan ve 'Dünyanın İlk Akıl Hastanesi' olduğu söylenen kayadan oyma Aya Maryeros Manastırı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. İlçe sakinleri, civardaki yer altı şehirleriyle tünellerle bağlantısı da olan manastırın restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

Derinkuyu'nun sahip olduğu yer altı şehri ve Osmanlı sultanı Abdülmecit Han'ın 1858'de yaptırdığı Üzümlü Kilisesi ile önemli bir turizm ilçesi olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Taşçı, ilçede ayrıca, 'Dünyanın ilk Akıl Hastanesi' olduğu ifade edilen kayadan oyma bir manastırın da bulunduğunu bildirdi. Taşçı, "İlçemizde bulunan manastırın, Bizans döneminde yapıldığı söyleniyor. Burasının, dünyanın ilk akıl hastanesi olduğu ifade ediliyor. Geçmiş zamanlarda hastalar buraya gelip tedavi olmuşlar ve şifa da bulmuşlardır. Manastırın restore edilip ilçemiz turizmine kazandırılmasını bekliyoruz. Bu manastırın, ilçemizdeki yer altı şehrine geçiş tünelleri bulunmaktadır. Derinkuyu ilçemizin her tarafında tüneller var ve bu tünellerin açılması gerekir. Ayrıca bu manastır, Kaymaklı beldesindeki yer altı şehrine de tünelle bağlanmış" dedi.

Manastırın, yer altı şehirleriyle bağlantılarının olması nedeniyle, bölgenin tam anlamıyla araştırılması gerektiğini ifade eden Başkan Taşçı, yer altı şehirleri, manastır ve Üzümlü Kilisesi'nin hep birlikte kültürel bir değer olarak ele alınmasını beklediklerini bildirdi.

TAŞÇI: "YER ALTI ŞEHRİNİ, YERLİ TURİSTLER GEZEMİYOR"

İlçeye gelen yerli turistlerin, giriş ücretini fazla buldukları için yer altı şehrini gezmeden gittiklerini de belirtti. Taşçı, "Derinkuyu Yeraltı Şehri'ni gezmek isteyen yerli ve yabancı turistler, 25 TL giriş ücreti ödemek zorunda kalıyorlar. Ben bu konuyu birkaç defa dile getirdim. Yerli turistler, giriş ücreti yüksek olduğu için yer altı şehrimizi gezmeden gidiyorlar. Ben de buna çok üzülüyorum. İlçemize yıllık 350 bin ya da 400 bin yerli ve yabancı turist geliyor. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımızdan ve yetkililerden, giriş ücretlerinin yabancı turistler için 25 TL, yerli turistler için ise 5 TL olmasını rica ediyoruz. Yerli turistlerimiz de orayı ziyaret edip gezsin" diye konuştu.

KAPISI KİLİTLİ MANASTIRIN YERİ DE BİLİNMİYOR

Geniş bir bahçe içinde, tek katlı olan ve ikamet amaçlı kullanılan taş bina ile girişi birleşen kayadan oyma manastıra, demir bir kapıdan giriliyor. Yaklaşık 20 basamaklı taş bir merdivenden inilince kayadan oyulma geniş bir alana geçiliyor. Manastırın tam ortasında, merkezi belirtmek için ortada yuvarlak kenarlarında daire oluşturacak şekilde sıralanmış taş döşemeler bulunuyor. Geniş alanın etrafında, yine kayadan oyularak oluşturulan odalar yer alıyor. Bu odaların girişleri, sonradan yapıldığı anlaşılan tahta kapı ve çerçevelerle kapatılmış durumda. Ortadaki merkez taşının solunda yer alan geniş sütunun içi de oyularak 6 basamaklı bir merdivenle ulaşılan bir kürsü oluşturulmuş. Manastır ya da akıl hastanesi yöneticilerinin bu kürsüden çalışmaları yönettikleri belirtiliyor. Manastırın güney kısmında bulunan tünelin, Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne, kuzey-batı cephesindeki tünelin ise Kaymaklı beldesindeki yer altı şehrine bağlantısı bulunuyor. Yetkililer, zamanında akıl hastalarının tedavi edildiği bir yer olan manastırın aynı zamanda düşman tehlikesi karşısında bölgedeki insanların yer altı şehirlerine geçişini sağlayan bir üs olarak da kullanıldığını ifade ediyorlar.

MANASTIR, DEFİNE AVCILARININ DA DİKKATİNİ ÇEKMİŞ

İlçenin yaşı ilerlemiş sakinleri, manastırın çok defalar define avcılarının talanına uğradığını da belirttiler. Manastırdan haberi olanlar, "Biz çocukluğumuzda buraya gelirdik. İçeride tahta kapılar, çerçeveler, şamdanlar, mumluklar vardı. Şimdi bunların hiçbirisi yok. Define avcıları bunları ve belki de kazı yaparak elde ettikleri başka değerli eşyaları alıp götürmüşler. Manastırın izi silinmek üzere ve bu bizi üzüyor. Bu kültürel mirasa sahip çıkılması gerekir. Burasının dünyanın ilk akıl hastanesi olduğu, manastırın Derinkuyu ve Kaymaklı'daki yer altı şehri ile bağlantısı bulunduğu da söyleniyor" dediler.

Nevşehir Dünyanın İlk \'Akıl Hastanesi\' İlgi Bekliyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Nevşehir Dünyanın İlk 'Akıl Hastanesi' İlgi Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement