Muharrem ayı dolayısıyla matem törenleri - Son Dakika
Güncel

Muharrem ayı dolayısıyla matem törenleri

Muharrem ayı dolayısıyla matem törenleri

Pakistan'da muharrem ayı dolayısıyla matem törenleri başladı.

13.11.2013 08:24

Pakistan'da muharrem ayı dolayısıyla matem törenleri başladı.

Pakistan'da Muharrem ayının 10'u olan 15 Kasım Cuma günü yapılacak büyük matem töreni öncesi Rawalpindi, Lahore ve İslamabad'da gece törenleri düzenlendi.

Rawalpindi şehrindeki matem törenine katılanlar, Sadıkabad bölgesindeki Şiilerin ileri gelenlerinden Talip Şah'ın evinde toplandı. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da üzerinde savaştığı atı olduğu inanılan "Zülcenah"ı temsilen tören öncesi bir at eve getirilerek süslendi.

Ayaklarından başlayarak atın tamamı temizlenirken, daha sonra örtüler örtüldü. Tamamı gümüş olan kılıç, kalkan, taç ve zincirlerin üzerine takılan atın başında süsleme işlemi sırasında inanış gereği bir kişi durarak sürekli salavat getridi.

Süslemenin ardından, ata, ekmekle karıştırımış süt içirilirken, matem törenleri sırasında süt ve pirinçten yapılan "Kir" tatlısı dualar eşliğinde evde bulunanlara dağıtıldı. Süsleme işleminin tamamlanmasının ardından evdeki kadın ve çocuklar, atın etrafında dolaşarak dua etti.

Zülcenap'ı temsil eden atın hazırlığının tamamlanmasıyla birlikte yatsı namazının ardından iki bin kişi, Sadıkabad mahallesinden Raca Pazar bölgesindeki Şii Kadimi su eskiye döndü.

Mersiyeler okuyarak ilerleyen mateme katılanlar yol boyunca zaman zaman durarak ağıt yaktı. Üzerinde Hz. Ali, Hasan ve Hüseyin'in isimlerinin yazılı olduğu büyük siyah bayraklar taşıyarak ilerleyen kalabalık 12 kilometre yürüyerek sabaha karşı Raca Pazar'daki Kadimi Camisi'ne vardı.

Geniş güvenlik önlemleri altın yapılan matem yürüyüşü sabah namazının kılınmasının ardından sona erdi.

Muhabir: Metin Aktas

Yayınlayan: Hüseyin Doğru

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Muharrem ayı dolayısıyla matem törenleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement