Mobil Dünyanın Hayatımızdaki Yeri - Son Dakika
Güncel

Mobil Dünyanın Hayatımızdaki Yeri

Mobil Dünyanın Hayatımızdaki Yeri

Mobil cihazlar hayatımızın bir parçası ve yanımızdan ayıramadığımız elektronik ürünler haline gelmiş durumda.

26.07.2016 11:42

Mobil cihazlar hayatımızın bir parçası ve yanımızdan ayıramadığımız elektronik ürünler haline gelmiş durumda. Çeşitli uygulamaların geliştirilmesi web sitelerin mobil cihazlara uygun olarak tasarlanmış ve gündelik hayatımıza kolaylık sağlaması gibi birçok konuda atılan adımlar neticesinde bizimle bütünleşme sebebi olarak gösterebiliriz. İnternete erişim sağlayan cihazların oranına baktığımızda %55 – %65 oranında mobil cihazlardan bağlanıldığı görülüyor.

İnternet ortamındaki içeriklerin mobil cihazlara uyumlu olması mecburi bir ihtiyaç haline geldi. Her yerden ve aklınıza gelebilecek her konuda bilgiye ulaşabilmek mobil dünyasının gelişim sağladı. Saymakla bitmeyecek kadar çok fazla mobil uygulamanın olması bulunduğunuz yerden gündelik hayatınızda yapmanız gereken bankacılık işlemleri, seyahat için araştırmaları, bilet rezervasyon işlemleri, alışveriş, hatta şirketlerde bilgisayar başında yapılan işlemleri bu küçük cihazlardan yapmak mümkün.

Bilgisayar ortamında yapılan tüm işlemler mobil cihazlardan da yapılacak şekilde tasarlandığını biliyoruz. Masaüstü bilgisayarlar piyasaya olan hakimiyetini mobil cihazlara devrediyor. Şirketler web sitelerini, üreticiler otomasyon sistemlerini, güvenlik şirketleri uygulamalarını mobil dizayn yaptıklarını görüyoruz. Gidişat sabit cihazlardan taşınabilir cihazlara (akıllı telefon, tablet, el terminali vs.) kaydığını görüyoruz. 2015 yılı resmi verilerine göre Türkiye'de 73 milyon mobil cihaz bulunduğunu ve 2008 yılında internet geniş bant kullanım sayısı 6 milyon iken 2015 yılı verilerinde bu sayı 46 milyonu aştığı söylenmektedir. Sosyal ağlar üzerindeki kullanım durumuz hayli fazla. Ülkemizde 71 milyonun üzerinde sosyal medya hesabı bulunmaktadır.

Piyasa hakimiyetini elinde tutan IOS, Androit, Blackberry ve Microsoft mobil işletim sistemlerine göre geliştirilen uygulamalar storeler üzerinden üreticinin inisiyatifine göre ücretli veya ücretsiz olarak sunulmaktadır. Blackberry diğer üretciler ile mücadele etmiyor gibi görünse de 80 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip ve 90 bin üzerinde geliştirdiği uygulama ile rakiplerine bayrak sallamaya devam ediyor. Mobil dünya bu hızda gelişirken mobil alanındaki güvenlik adımları maalesef aynı hızda atılamıyor. Kişisel verilerimizin güvenliğinden hepimiz edişe ettiğimiz zamanlar oluyor.

Günümüz şartları teknolojinin gidiş hatına göre değiştiği bir gerçektir bundan 10 yıl öncesine baktığımızda bilgiyi biriktirmenin (arşivleme) çok önemliyken  özellikle müzik dosyalarını arşivlemek çok yaygındı şimdi ise daha fazla bilgi ve her yerden ulaşabilmek ön plandadır. Günlük hayatta dışarı çıkacağımız zaman bir çoğumuz mobil cihazlarımızdan hava durumuna, yol durumuna (büyük kentlerde yaşayanlar özellikle trafik durumuna ve alternatif güzergahlar) hatta gideceğimiz mekan hakkında bilgi edinebileceğimiz çeşitli uygulamalara göz atıyoruz. Toplu taşıma araçlarında kitap gazete dergi okuyan, sohbet eden kişiler mobil cihazları ile uğraşanlara kıyasla daha az bir kesimi oluşturuyor. Mobil cihaz kullanım sürelerinde büyük payı sosyal medya uygulamaları ve  oyunlar (online-offline) alıyor. Son dönemlerde mobil teknoloji aynı zamanda giyilebilir teknoloji olarak da kendisini göstermeye başladı. Saat, gözlük t-shit, eldiven gibi giyilebilir teknolojinin somut örnekleridir.

Giyilebilir teknoloji sayesinde mobil dünya çok ayrı bir boyut kazanıyor. Birkaç yıl önce ancak bilim kurgu flimlerinde görebildiğimiz teknolojiyi bugün giyilebilir duruma geldik. Google glass bu konuda büyük bir çalışma ile sesini duyurmasına rağmen kalp sağlığı çeşitli analizler ve tıbbi anlamda örtüşen değerler sunan t-shirtler de oldukça önemli bir paya sahip. Spor yaparken veya spor kıyafetle birlikte rahatlıkla kullanılabilen eldivenler anlık olarak sağlık durumunuzu ve ter analizine kadar çeşitli bilgiler verebilmektedir. Ülkemizde de bu konuda çeşitli çalışmalar yapılması bizleri gururlandırmakta akıllı eldiven sayesinde görme engelliler günlük hayatlarını bir başkasına hatta bastona dahi ihtiyaç duymadan sürdürebileceklerdir.

Bilgi gücün ekonomik güçten daha değerli olduğu ve ekonomik gücü  şekillendirdiğini kabul edildiği bir çağdayız. Mobil cihazların bu kadar bağlayıcı olmasının birçok sebebi var yeni nesilin önceki kuşaklara göre daha  meraklı, daha fazla bilgi edinmeye eğilimli ve daha araştırmacı olması bu sebeplerden sadece birkaçı. Tabiki internet ortamında kişiselleştirilmiş alanların olması mail, sosyal medya hesapları, bloglar gibi kişiye özel alanların olması da bir diğer neden olarak görebilriz. Sosyal ağlarda durum belirtme fikirlerini beyan etme ( sınırlı karakter sayısı ile daha fazla ifade de bulunma) ve fotoğraf paylaşma gibi  işlemler mobil cihazlara bağlayıcı olma sebebleri arasında görülmektedir.

Mobil oyunlar ise ayrı bir yere sahip. Tam olarak release olmaması ve kişisel verileriniz tehlikede gibi çeşitli söylentiler olması rağmen son dönemlerin popüler oyunu Pokemon GO Appstore da en çok indirilen oyun olduğu yetkililerce teyid edilirken Androit store üzerinde ise 10 milyon kişi tarafından indirildi. Oyun üreticiliği alanında  Çin açık ara birinci sırada ülkemiz 16. sırada olmasına rağmen yıllık 755 milyon $ ciroya sahip. Oyun piyasası bu yıl 100 milyar $ ciro yapacağı tahmin ediliyor. Sadece gençlerde değil 55 yaş ve üzeri kişilerde akıllı cihaz kullanımının artışı yapılan araştırmalar sonucunda grafiğin yukarıya çıkışı görülmektedir.

2009 yılından beri Mobil Dünya Kongreleri (Mobile World Congress) düzenlenmektedir.  Mobil alanında ürün tanıtımları uygulama geliştiricileri ve üreticiler müşteriler ile fuar ortamında buluşmakta ürünlerini/çözümlerini tanıtmaktadırlar.  Microsoft, Samsung ve Apple gibi amiral gemileri ürettikleri teknolojileri sunma fırsatı buluyorlar.

İbrahim Selçuk

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Mobil Dünyanın Hayatımızdaki Yeri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement