MKÜ'den Yeşil Alan Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

MKÜ'den Yeşil Alan Çalışmaları

MKÜ\'den Yeşil Alan Çalışmaları

Mustafa Kemal Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü 2016 Yılı Faaliyet Raporunu yayınladı.

26.01.2017 16:26

Tayfur Sökmen Kampüsü, Çim Ekimi ve Ağaç Dikimleriyle Yeşile Bürünüyor

Daire Başkanlığının yayınlamış olduğu rapora göre; Tayfur Sökmen Kampüsü'nün yeşil alanları genişletilerek yaklaşık 22 bin 124 metrekarelik çim ekiminin yapıldığı ve bu alana, ihale ile alınan sulama tesisat malzemeleriyle su ve damlama tesisatı çekilerek sulama sağlandığı vurgulandı. Kampüse suyun gelmesiyle birlikte, kampüs çim alanının 95 bin 884 metre kareden 118 bin 8 metrekareye çıkarıldığına dikkat çekilerek, "İhale ile Antakya Meslek Yüksekokulu'na açılan 2 adet kuyudan çıkarılan suyun kuvvetli olması ve ovadan gelen eski hatla birleşmesi dolayısıyla kampüse gelen suyun artması, 2016 yılı için 10 bin metrekare olarak hedeflenen çim alanının 22 bin 124 metrekareye ulaşmasını sağlamıştır." denildi.

Kampüs girişindeki kavşak, refüjler ve kaldırım kenarlarını süslemek amacıyla, MKÜ bünyesindeki işçilerle üretilen 28 bin 300 adet mevsimlik çiçeğin dikildiğinin belirtildiği raporda; MKÜ fidanlığında yetişen, fidan üreten firmalardan satın alınan ve Tarsus ve Serinyol Orman Fidanlıklarından alınan ağaçlarla birlikte toplam 4 bin 612 ağacın toprakla buluşturulduğuna ve kampüs orman alanlarında bulunan ağaçlar haricinde, kampüs içerisinde bulunan ağaç sayısının 4 bin 612 arttırılarak 9 bin 31'den 13 bin 643'e ulaştığına yer verildi.

Raporun devamında dikim çalışmaları hakkında şunlara yer verildi:

"Kampüs yeşil alanımıza 21 bin 131 adet süs bitkisi (süs çalısı) dikilmiştir.
Öğrenci etkinlikleri dolayısıyla Kampüsümüzde 650 fidan dikimi yapılmıştır.
Serinyol ve Tarsus Orman Fidanlıklarından alınan 195 adet fidan, Üniversitemizde ihtiyaç duyulan birimlere dikilerek birimlerde yeşillendirme çalışmaları yapılmıştır.
Cam seramızda yetiştirilen iç mekan bitkilerinden 72 adet süs bitkisi istekte bulunan Merkezi Yemekhane ve Fakültelere dağıtılmıştır.
Budama sonrası ağaçlardan 6 bin çelik alınarak seramızda üretilmek üzere çalışma yapılmıştır."

Kampüste ve Antakya MYO Lojmanları etrafında çevre düzenlemesi çalışmalarının yaklaşık 3 aylık süreyle Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Belediyesi ve Kırıkhan Belediyesinden sağlanan iş makinaları ile en üst seviyeye çıkarıldığına da değinilen rapor şöyle devam etti: "Fıstık çamı dikimi için Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Merkezi Kütüphane binaları arkasındaki alanda, yine fıstık çamı dikimi için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu-Seralar arka tarafındaki alanda, çınarlar için tüm dış tel örgü (kampüs dış duvar) yanında ve diğer ağaç ve çalı türlerinin dikimi için öğrenci yurdu yanında, hobi bahçesi sağ ve sol tarafında teraslamalar ve yeşil alanlar oluşturulmuştur. Hobi bahçesi için hurdalık alan taşınarak zemin tesviyesi yapılmış, kampüste ihtiyaç duyulan yerlere taşsız bitkisel toprak taşıma işi 1 aylık süreyle Antakya Belediyesinden sağlanan iş makinaları ile hat safhaya çıkarılmıştır."

MKÜ Kırıkhan Arazileri Tarım Yapılabilir Hale Getirildi

Kampüs için yeşillendirme çalışmalarının yanı sıra Kırıkhan Soğuksu Bölgesinde Üniversitemize tahsis edilen araziye de yer verilen raporda, "Bir ay boyunca Hatay Büyükşehir Belediyesi, Antakya Belediyesi ve Kırıkhan Belediyesinden sağlanan iş makinaları ile arazinin zemin tesviyesi yapılarak tarla buğday ekimi için hazırlanmıştır. Devlet Su İşlerinden gelen kanal makinası bir hafta süreyle tarla etrafındaki su kanalının yönünü değiştirmiş ve var olan kanalda da derinlik ve genişlik sağlamıştır. Açılan kanallara bir metre çapında büzler dizilmiş ve tarlaya iki kısımdan giriş sağlanmıştır." ifadesine yer verildi.

2016 yılında hedeflenen miktarların üzerine çıkıldığının altı çizilen raporda, Mustafa Kemal Üniversitesi'ni yeşillendirme çalışmalarının 2017 yılında da tüm hızıyla devam edeceği belirtildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel MKÜ'den Yeşil Alan Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement