MİT Teklifinde, İlk 3 Madde Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

MİT Teklifinde, İlk 3 Madde Kabul Edildi

MİT Teklifinde, İlk 3 Madde Kabul Edildi

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı Yasanında Değişiklik Yapılmasına Konusunda Kanun Teklifi'nde ilk 3 madde kabul edildi.

23.02.2014 19:43

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Ulusal İstihbarat Teşkilatı Yasanında Değişiklik Yapılmasına Konusunda Kanun Teklifi'nde ilk 3 madde kabul edildi. Kabul edilen maddelerde verilen önergelerle teklifin birinci maddesinde bulunan "Devletin güvenliği ile ilgili, sınır ötesi görevler hariç olmak üzere" ifadesi "Milli İstihbarat Teşkilatı'na bu görevler dışında görevler verilemez" olarak "Yabancı istihbarat" ifadesi de "Çağdaş istihbarat" olarak değiştirildi.

Komisyonun toplantısına akşam saatlerinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'da katıldı. Yapılan görüşmelerde teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddelerde verilen önergelerle bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklilerle MİKK (Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu) toplantılarına Başbakan değil, halen uygulamada olduğu gibi MİT Müsteşarı başkanlık edecek.

-"BURASI MUZ CUMHURİYETİ Mİ?"-

İçişleri komisyondaki görüşmeler sırasında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, MİT'e Türkiye'de ne kadar yabancı olduğuna yönelik soru yönelttiğini, gelen cevapta ise "Ne kadar yabancı olduğunu bilmiyoruz" denildiğini hatırlatarak, "Burası muz cumhuriyeti mi? Türkiye yol geçen hanı mı? Bunu demek kadar ayıp bir şey yok. MİT'in hangi eksikliği varsa bunları çözelim fakat bunlara fırsat vermeyelim" diye konuştu.

Bu arada verilen önergeler ile teklifte bazı maddeler değiştirildi. İlk değişiklik teklifin birinci maddesinde yapıldı. Teklifteki birinci maddenin ikinci fıkrasındaki "Devletin güvenliği ile ilgili, sınır ötesi görevler hariç olmak üzere," şeklindeki cümle, "Milli İstihbarat Teşkilatına bu görevler dışında görev verilemez" şeklinde değiştirildi. Bu değişiklikle, MİT'in yurt dışı operasyon yapmasına ilişkin açık ifadeler tekliften çıkartılmış oldu. Birinci maddenin j bendinde de değişikliğe gidildi ve "yabancı istihbarat" ifadesinin yerine "çağdaş istihbarat" ibaresi konuldu.

Teklifin ikinci maddesinde de değişikliğe gidildi. Mevcut kanundaki hükümler korundu ancak "Bakanlıkların Müsteşarları' ibaresi, ilgili bakanlıkların müsteşarı şeklinde değiştirildi. Böylece mevcut kanunda olduğu gibi Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu'na Başbakan değil, uygulama şekli ile MİT Müsteşarı başkanlık edecek. Söz konusu değişikliğe, muhalefet de destek verdi. 15 maddelik teklife ilişkin görüşmelerin ilerleyen saatlere kadar devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel MİT Teklifinde, İlk 3 Madde Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement