Mısır ve Suriye'deki Seçimler - Son Dakika
Güncel

Mısır ve Suriye'deki Seçimler

Mısır ve Suriye\'deki Seçimler

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir: "Mısır ve Suriye'de gerçekleştirilen seçimler, bölge halkına karşı devam eden zulüm ve darbenin yeni bir safhasıdır.

29.05.2014 15:56

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir, Mısır ve Suriye'deki seçimlerin bölge halkına karşı devam eden zulüm ve darbenin yeni bir safhası olduğunu belirterek, "Adil ve hür bir ortamda yapılmayan bu seçimlerin Mısır ve Suriye'de halkın tercihini yönetime yansıtmak şöyle dursun, halkın iradesini felç etmek için kurgulandığı gayet açıktır. Bu seçimler, Suriye'deki zalim Esed rejimine ve Mısır'daki darbe yönetimine ve Sisi'ye meşruiyet kazandırmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İşbilir, Mısır'daki cumhurbaşkanlığı ile Suriye'deki devlet başkanlığı seçimlerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'da 3 Temmuz 2013'te bölgesel ve küresel destekle gerçekleştirilen, sivil ve seçilmiş cumhurbaşkanının ve yönetiminin görevden uzaklaştırılmasıyla sonuçlanan darbeden bu yana 11 ay geçtiğini hatırlattı.

Bu süreçte 20 binden fazla darbe karşıtı Mısırlının tutuklandığını, binlerce insanın 14 Ağustos 2013'te Rabia Meydanı'nda ve Mısır'ın pek çok şehrinde öldürüldüğünü, 1212 kişi hakkında da idam kararı alındığını aktaran İşbilir, şunları kaydetti:

"Basının ve muhalefetin susturulduğu, darbe yönetimi aleyhinde yayınların ve gösterilerin yasaklandığı Mısır'da adil ve özgür olmayan, muhalefetin dışlandığı bir ortamda yapılan ve çok düşük oranlarda katılımla gerçekleşen seçim tiyatrosu beklendiği gibi Sisi'nin yüzde 90 üzerindeki oy oranıyla sonuçlandı. Bir seçimde olabilecek tüm usulsüzlüklerin yapıldığı, seçime katılım oranlarının artırılması için birçok zorlamanın ve teşvikin gerçekleştiği, seçimi boykot edenlerin korkutulduğu, basının çok yoğun bir şekilde darbecilerin propagandasını yaptığı bir ortamda gerçekleşen bu seçimler Mısır'ın özlediği, beklediği istikrarı ve huzuru getirmeyecektir. Darbeciler ve darbenin baş aktörü Sisi bu sözde seçimler sonucunda arzu ettiği meşruiyeti kazanamayacaktır."

İşbilir, 3 Temmuz darbesine ve sonrasındaki gelişmelere destek veren tüm ulusal, bölgesel ve küresel odakların mevcut durumdan sorumlu olduğuna işaret ederek, darbeye destek veren kesimleri tavırlarını gözden geçirmeye ve Mısır'ın demokratik sürece geri dönüşü için etkin adımlar atmaya davet etti.

"Suriye'de Esed'li hiçbir senaryo Suriye'ye barış ve istikrar getiremeyecektir"

Suriye'de son gelişmeleri ve devlet başkanlığı seçimini de değerlendiren İşbilir, bu ülkede iç savaşın 4 yıldır devam ettiğini hatırlattı.

İşbilir, iç savaşta 200 binden fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Suriye'deki iç savaş, yüz binlerce insanın tutuklandığı, milyonlarca Suriyelinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığı, milyonlarcasının kendi ülkesi içinde mülteci konumuna düştüğü kriz ve iç savaş tarihin gördüğü en acı ve korkunç insani felaketlerden birisidir. Bölgedeki birtakım ülkelerin ve küresel aktörlerin ve uluslararası kuruluşların, özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Suriye konusunda somut ve barışı inşa edici adımlar atamaması bugünün dünyası için esef verici bir durumdur. Her türlü savaş suçunun işlendiği, insanlığa karşı suçların belgelendiği bir ortamda uluslararası çevrelerin suskunluğu insanlık adına utanç vericidir."

Seçimlerin Suriye'de yeni bir durum doğurmayacağını, Esed ve yönetimine yeni bir meşruiyet zemini sağlamayacağını aktaran İşbilir, "Suriye'de Esed'li hiçbir senaryo Suriye'ye barış ve istikrar getiremeyecektir" ifadesini kullandı.

İşbilir, Suriye'de Suriyelilerin tercihleri doğrultusunda Esed'in görevi bırakmasından ve yeni bir hükümetin işbaşına gelmesinden sonra ancak bir geçiş süreci başlayabileceğini vurgulayarak, mevcut yönetimin işlemiş olduğu savaş suçlarından dolayı yargılanması gerektiğini bildirdi.

Cihangir İşbilir, "Mısır ve Suriye'de gerçekleştirilen seçimler, bölge halkına karşı devam eden zulüm ve darbenin yeni bir safhasıdır. Adil ve hür bir ortamda yapılmayan bu seçimlerin Mısır ve Suriye'de halkın tercihini yönetime yansıtmak şöyle dursun, halkın iradesini felç etmek için kurgulandığı gayet açıktır. "Bu seçimler, Suriye'deki zalim Esed rejimine ve Mısır'daki darbe yönetimine ve Sisi'ye meşruiyet kazandırmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Gerek Mısır'da gerekse Suriye'deki seçimleri normal şartlarda gerçekleşen seçimler gibi değerlendirmenin bölge halklarına hakaret olduğunu kaydeden İşbilir, İslam ülkeleri, Müslüman sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütler başta olmak üzere evrensel insan hakları değerlerini ve demokratik prensipleri kabul ettiğini iddia eden tüm çevreleri bu seçimleri tanımamaya, Mısır ve Suriye halklarının tercihlerine sahip çıkmaya ve saygı duymaya çağırdı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır ve Suriye'deki Seçimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement