Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması

Mısır\'da Ordunun Yönetime El Koyması

Geçici Cumhurbaşkanı Mansur'un onayladığı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na siyasi partiler tepki gösterdi

14.10.2013 23:18

Mısır'da, Bakanlar Kurulundan sonra geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un da onayladığı "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na siyasi parti ve gruplardan tepki geldi.

Askeri darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye muhalif siyasi oluşumlardan Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Sözcüsü Ali İzazi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu hiç kimsenin aleyhine ya da lehine hazırlanmamalı ve Mısır'ın içinde bulunduğu durum gözetilmeli. Biz yeni kanununu kabul etmiyoruz" dedi.

Muhalif 6 Nisan Hareketi Basın Bürosu Sorumlusu Ahmed Besyuni de "İçişleri Bakanlığı ve Geçiş Dönemi Adalet Sistemi" yeniden yapılandırılmadan böyle bir kanunun çıkarılmasını kabul etmediklerini belirterek, "Mevcut yönetimin geçmişten ders çıkarması ve baskının daha fazla gösteriye neden olduğunu bilmesi" gerektiğini ifade etti.

Selefi eğilimli Nur Partisi ise yeni kanunun gösterileri düzenlemekle kalmayıp yasakladığı görüşünü savundu. Partinin Başkanlık Konseyi üyesi Talat Merzuk, "Yeni kanuna 'gösterileri yasaklama kanunu' adının verilmesinin en doğrusu" olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un bugün onayladığı yeni kanun, ibadethanelerde gösteri yapılmasını, silah, havai fişek ya da yanıcı madde taşınmasını, yüzü kapatan maske giyilmesini yasaklarken, güvenlik güçlerine en az 24 saat önceden gösterinin yapılacağı yer, zaman, dile getirilecek talepler ve gösteriyi düzenleyen oluşumlarla ilgili bilgi verilmesini zorunlu kılıyor. Kanun, güvenlik güçlerine de göstericilerin genel nizama aykırı davranması durumunda gösteriyi dağıtma, nefsi müdafaa durumlarında güç kullanma ve idari bir karar olmaksızın göstericileri gözaltına alma hakkı tanıyor.

Mursi döneminde kabul edilen kanunda ise güvenlik güçlerinin en az 5 gün önceden bilgilendirilmesi, cumhurbaşkanlığı sarayları, bakanlıklar ve yasama organına ait binaların 200 metre yakınında gösteri yapılmaması öngörülüyor ancak güvenlik güçlerine gösteriyi dağıtma hakkı tanınmıyordu. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement