Mısır'da Anayasa Referandumuna Doğru - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Anayasa Referandumuna Doğru

Mısır\'da Anayasa Referandumuna Doğru

Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı ve 2012 ylındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adaylarından Ebu'l Futuh: "Ulusal İttifak ile iktidar arasında sağlanacak görüşmelerde aracı olmaya hazırız" "Güçlü Mısır Partisi olarak yeni anayasaya 'Hayır' diyoruz" "Mısır siyasi yalnızlık içinde"

17.12.2013 11:32

HACER EL-DESUKİ - Güçlü Mısır Partisi Genel Başkanı ve 2012 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adaylarından Abdulmunim Ebu'l Futuh, ülkedeki krize son verecek ulusal mutabakat konusunda taraflar arasında aracı olmaya hazır olduğunu belirtti.

Mısır'ın içinden geçtiği süreci AA muhabirine değerlendiren Ebu'l Futuh, "Ulusal mutabakat için Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak ile iktidar arasında sağlanacak görüşmelerde aracı olmaya hazırım" dedi.

Mısır'ın 3 Temmuz'dan bu yana büyük bir toplumsal krizin içinde olduğuna dikkati çeken Ebu'l Futuh, bu krizin temel nedeninin askeri konsey ve liderlerinin iç savaşla mücadele iddiasıyla gerçekleştirdiği askeri darbeden kaynaklandığını hatırlattı.

Ebu'l Futuh, Mısır'daki krizi çözmek için en kısa yolun aralarında anlaşmazlık olan iki tarafın bir araya gelmesi olduğunu vurgulayarak, "Daha önce, Ulusal İttifak ile iktidara diyalog görüşmelerinde bulunmaları yönünde öneri sunmuştuk. Hala da ulusal çıkarlar için taraflar arasında diyalog görüşmelerin yapılması yönünde çalışmalarımız var. Görüşmeler için aracı olmaya hazırız. Ancak iki taraf da buna istekli gibi gözükmüyor, ayak diretiyor" diye konuştu.

Ebu'l Futuh darbenin hemen ardından 6 Temmuz'da Adli Mansur'un davetini kabul etmesinin nedenini ise şöyle açıkladı:

"Anayasa Mahkemesi başkanı olarak Mansur'un davetini kabul etmem, darbe yönetimini tanıdığım veya onu desteklediğim anlamına gelmiyor. Söz konusu daveti, 30 Haziran'da siyasi güçlere sunduğum erken seçim talebimi yinelemek üzere kabul ettim. Toplatının buna fırsat vermeyeceğini anladım. Bu da Anayasa Mahkemesi başkanı olarak Mansur ile ilk ve son görüşmem oldu."

Ebu'l Futuh, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halkın isteklerine karşılık vermekle darbeyi tanımanın alakası yok. Hüsnü Mübarek'in cumhurbaşkanı olduğu dönemde siyasetin içinde yer aldığımızda Mübarek'i tanıyor muyduk? Eski devlet başkanlarını biz seçmedik. Onların seçim olmadan iktidara gelmelerine rağmen halkın taleplerinin yerine getirilmesi çerçevesindeki çalışmalarına katıldık ve katılacağız. Çünkü seçimler, halkın gerçek iradesini sandıklar aracılığıyla ortaya koyuyor."

Anayasa taslağına "Hayır"

"Mevcut yönetimin şeffaf bir seçim taahüdünde bulunmaması halinde referandumu boykot edeceğiz. 2012'deki anayasada referandumunda da aynı kararı almıştık" diyen Ebu'l Futuh, anayasa taslağına ilişkin, "Güçlü Mısır Partisi olarak anayasaya 'Hayır' diyoruz. Önceden belirttiğimiz gibi referanduma katılacağız. Çünkü halihazırdaki yönetim, tıpkı Mübarek döneminde olduğu gibi bir vakıadır. Hatta referandumu boykot etmeyi düşünen tüm siyasi güçleri, oylamaya katılmaya çağırıyoruz. Çünkü boykot, sadece sandığa gidenlerin sayısını azaltacak ki bunun da bir faydası olmayacak. Biz anayasa taslağının kabul edilmemesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

3 Temmuz ve daha sonrasında ülkede yaşananların 25 Ocak Mısır devrimini hedef aldığını, bu durumun özgürlük ve adalet için ayaklanan halkı öfkelendirdiği vurgulayan Ebu'l Futuh,  yakında "üçüncü devrimin yaşanabileceğini" öne sürerek, cumhurbaşkanlığı için erken seçim çağrısı yaptı.

İhvan ile aralarında "ulusal çıkarlar" konusunda temel anlaşmazlık olduğunu, buna karşın ittifaktan olsun ya da olmasın Mısır'ın çıkarlarını gözeten her grupla anlaşmaya varabileceklerini dile getiren Ebu'l Futuh, "25 Ocak devriminden önce ve sonra hak ihlali gerçekleştirenlerin yargılanması gerekir" dedi.

3. grup

Ülkede Muhammed Mursi'yi de askeri iktidarı da kabul etmeyen üçüncü bir grup bulunduğunun altını çizen Ebu'l Futuh, "Mısır'ın geleceği, siyasal İslami akımın yanı sıra Ulusal Kurtuluş Hareketi'ni de kabul etmeyen 3. gruptadır. Şu anda bu grubun taraftarları çok fazla olmasa da ülkenin kabul edilebilir siyasi akımı, sözünü ettiğimiz 3. grubun temsilcileri olacaktır" iddiasında bulundu.

İleride düzenlenecek seçimlerde 3. grup olarak nitelendirdiği kesime ait adayın olabileceğini belirten Ebu'l Futuh, "Aslında bu fakir (kendisini kastederek) bir önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu grubun adayıydı. Ancak iktidara gelecek kişinin 40'lı ya da 50'li yaşlarda olmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Buna rağmen önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığımı sunup sunmayacağım hala belli değil" şeklinde konuştu.

"Mısır siyasi bir yalnızlık içinde"

Mısır'ın izlediği dış politiya ilişkin Ebu'l Futuh, "Ülke maalesef askeri darbenin ardından siyasi bir yalnızlık içinde. Öyle ki Mısır Cumhurbaşkanı ne Avrupa'ya ne de Asya'ya gidiyor. Ancak Haliç ülkelerini ziyaret ediyor. Mısır'ın içinde bulunduğu bu içler acısı durumun sebebi 3 Temmuz'dan sonra olanlar" ifadesini kullandı.

Mısır'da mevcut iktidarın hayatını sürdürecek meşru melekelere sahip olmadığına dikkati çeken Ebu'l Futuh, söz konusu iktidarın şeffaf şekilde gerçekleştirilecek demokratik uygulamalar ile bitecek geçici bir ömrü olduğunu dile getirdi. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Anayasa Referandumuna Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement