Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 3. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 3. Yıl Dönümü

Mısır\'da 25 Ocak Devrimi\'nin 3. Yıl Dönümü

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü İşbilir: "Mısır devrimi sadece Mısırlıların değil, tüm bölge halklarının desteklemesi gereken bir devrimdir ve Mısırlıların iradelerine sahip çıkmak, evrensel değerlere inanan tüm insanlığın vicdan borcudur" "Mısır'ın normalleşmesi için Mısırlıların haklı davalarını.

25.01.2014 12:19

Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir,  "Mısır devrimi sadece Mısırlıların değil, tüm bölge halklarının desteklemesi gereken bir devrimdir ve Mısırlıların iradelerine sahip çıkmak, evrensel değerlere inanan tüm insanlığın vicdan borcudur" dedi.

Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 3. yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan İşbilir, 29 yıl 120 günlük Mübarek rejimini sonlandıran devrimin, 3 Temmuz darbesiyle vahşice gasp edildiğini belirtti.

İşbilir, "İç ve dış güç odakları, Mısırlıların kararlılıkla gerçekleştirdikleri devrime ve halkın iradesine ihanet etti. Mısır'ın geleceği için, bölge ve dünya barışı için tarihi bir adım böylelikle engellenmiş oldu. Ekmek, sosyal adalet ve insan hakları istekleriyle başlayan ve Mısır ile birlikte tüm Arap alemini ve bölgeyi derinden etkilemesi beklenen devrimin geriye çevrilmesi sadece Mısır'da değil, tüm bölgede statükonun devamından yana olanların istediği bir şeydi" değerlendirmesinde bulundu.

Batı ve Körfez desteğiyle ayakta kalmaya çalışan darbe yönetiminin, geçen 6 ay boyunca arzu ettiği hakimiyet ve meşruiyeti kazanamadığını aktaran İşbilir, şunları kaydetti:

"Katliamlar, baskılar, hukuksuz gözaltılar, kontrole alınan medya üzerinden gerçekleştirilen kara propagandalara rağmen Mısırlılar sokaklardan darbeye karşı güçlü duruşlarını devam ettirdiler. Darbe yönetiminin hazırladığı anayasa ve sonucunda gerçekleşen referandumun şekli ve sonucu bir kez daha mevcut yönetimin meşruiyetinin olmadığını açıkça gösterdi. Mısırlıların 3 sene önce gerçekleştirdiği devrimi istemeyerek destekleyen, Mısır'da demokrasiye geçişi ve demokratik kurumların işleyişini bir türlü hazmedemeyen çoğu Batı ülkesi ve bölgedeki bazı İslam ülkeleri, Mısırlıların iradelerini hiçe sayan darbeye 'darbe' diyemedikleri gibi darbe yönetimini tebrik edip tanıdılar. Tutuklanan başta Cumhurbaşkanı Mursi olmak üzere seçilmiş idarecilere ve demokrasi yanlılarına yapılan hukuksuz muamelelere ve katliamlara sessiz ve tepkisiz kaldılar."

İşbilir, devrimin üçüncü yılında Mısır'da gerçekleşen olayların ve darbe yönetiminin devam eden hukuksuz tavırlarının, Mısırlıları meşruiyet ve hürriyet arayışlarından geri çeviremediğini vurgulayarak, Mısırlıların kararlılıkla darbe karşıtı barışçıl ve kitlesel gösterilerine devam ettiğini belirtti.

Uluslararası Rabia Platformu olarak, İslam ülkeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nı başta olmak üzere demokrasi, adalet ve insan haklarını savunan ve benimseyen bütün ülkeleri ve teşkilatları Mısırlıların haklı davalarına destek olmaya davet ettiklerini ifade eden İşbilir, Mısır'ın normalleşmesi için Mısırlıların haklı davalarını destekleyen, darbe yanlısı kirli koalisyona katılmayan başta Türkiye olmak üzere tüm ülke ve kurumları kutladıklarını kaydetti.

İşbilir, bölgenin barış ve istikrarının, bölgede bir an evvel meşru ve adil hükümetlerin iş başına gelmesine ve şeffaf, hesap verebilir, insan haklarına saygılı sistemlerin kurulmasına bağlı olduğuna işaret ederek, "Mısır devrimi sadece Mısırlıların değil, tüm bölge halklarının desteklemesi gereken bir devrimdir ve Mısırlıların iradelerine sahip çıkmak, evrensel değerlere inanan tüm insanlığın vicdan borcudur" ifadesini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 3. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement