Miras Kanunu'na 3 Alternatif Model - Son Dakika
Güncel

Miras Kanunu'na 3 Alternatif Model

Miras Kanunu\'na 3 Alternatif Model

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.

22.10.2013 14:03

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, babadan evlada arazilerin bölünmemesi ile ilgili Miras Kanunu'nda bir değişikliği Meclis'e gönderdiklerini belirterek, "Bu anlamda 3 tane alternatif model hazırladık" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tokat Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin işbirliğinde düzenlenen "3. Ulusal Toprak ve Su Kaynakları Kongresi" başladı. Grand Ballıca Oteli'nde toprak ve su kaynakları alanında araştırma ve uygulamaların ortak bir platformda sunulması, bu alanda geliştirilen yeni tekniklerin ve yöntemlerin paylaşılması ve karşılıklı işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen kongrede, toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve geri kazanılmasına yönelik çalışmaların kongre zemininde ele alınması ve tartışılması kamuoyu açısından yeni açılımlar yapılmasına imkan sağlandı.

Kongrede, TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ve GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin'in konuşmasının arından kürsüye gelen Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, "Eğer toprak, sanayi, kentleşme ve turizm için daha anlamlı ise, orada kullanılması gerekir. Toprak denildiği zaman buna mutlaka 'tarım sahip çıkmalı' anlayışı da 20-30 yıldır değişmeyen bir kanaattir" diye konuştu.

"MİRAS KANUNU'NA 3 ALTERNATİF MODEL"

Daha sonra kürsüye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli, 2023 yılında Türkiye'nin tarımsal ekonomik büyüklüğü itibariyle dünyada ilk 5 ülke içerisinde olmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de en öncelikli devrim niteliğinde tarımda yapılacak çalışmanın 'Miras Kanunu'nda' değişiklilik yapılması olduğunu ifade eden Şelli, "Bunun güzel haberini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bütün çalışmamızı tamamladık. 3 yıldan beri bakanlığımızdan bir ekip dünyadaki bütün örnek modelleri inceledi. Fransa, Amerika, İngiltere modellerinin Türkiye'deki sosyoekonomik yapımıza uygun modeli belirledik. 55 bin çiftçimize sorduk 'size göre toprakların bölünmemesi ile ilgili bu modellerden hangisi uygun' diye. Sonuç Türkiye'nin sosyoekonomik şartlarını da ele alarak babadan evlada arazilerin bölünmemesi ile ilgili Miras Kanunu'nda bir değişikliği şu anda Meclis'e sevk ettik. Bu anlamda 3 tane alternatif model hazırladık. Yüce Meclisimizden, komisyonlardan da geçtikten sonra inşallah bu dönem miras kanunda değişiklik yapılacak. Çünkü bir arazileri toplaştırıyor, 6-10 parseli bir araya getiriyoruz. Baba vefat ediyor, araziler tekrar parçalanıyor" şeklinde konuştu.

Son olarak konuşma yapan Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ise tarımsal üretimde verim düşüklüğüne dikkat çekerek, "Domates üretimde İspanya'yı 3'e katlamışız ama verime bakıyorsunuz onlar verimde bizi 2'ye katlamışlar" ifadelerini kullandı.

22-24 Ekim tarihleri arasında devam edecek olan kongrede 3 adeti çağrılı, 86 tanesi sözlü, 44 tanesi poster olmak üzere toplam 133 bildiri sunulacak. - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Miras Kanunu'na 3 Alternatif Model - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement