Mide Fıtığı Olanlar Dikkat - Son Dakika
Güncel

Mide Fıtığı Olanlar Dikkat

Mide Fıtığı Olanlar Dikkat

Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.İbrahim Karahan, mide fıtığı olanlara uyarılarda bulundu.

12.12.2012 17:26

Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karahan, mide fıtığı olanlara uyarılarda bulundu.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karahan, bazı insanlarda diyaframda yemek borusunun geçtiği açıklığı oluşturan kas ve bağ dokusunun zayıf ve genişlemeye müsait olduğunu ifade ederek, "Yarık yeterli genişliğe ulaştığında midenin bir bölümü diyaframın üstüne çıkar. Kabul edilen risk faktörleri arasında şişmanlık, aşırı ağır kaldırma egzersizleri ve ıkınma sayılabilir. Her ne sebeple olursa olsun sonuçta midenin bir bölümü genişlemiş ve zayıflamış, hiatustan yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesine fıtıklaşır ve böylece hiatus herni adını verdiğimiz mide fıtığı oluşur" dedi.

MİDE FITIĞININ BELİRTİLERİ

Op. Dr. Karahan, mide fıtığının çoğunlukla bir belirti vermediğini söyleyerek, "Özellikle yatma veya öne eğilme ile mide içeriğinin yemek borusu içine geri kaçması sonucunda, hastalar yediklerinin ağızlarına gelmesinden veya göğüs kemiği arkasında hissettikleri yanma ve ekşime duyusundan yakınırlar. Daha ender olarak öğürme ve sonrasında kusma görülebilir. Kimi hastalarda gece gelen öksürük, nefes darlığı ve astma benzeri solunum problemleri olabilir. Uzun süreli asit reflüsü, yemek borusunda erozyonların oluşmasına ve kanamaya sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda hastalarda demir eksikliği anemisine bağlı yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Uzun süren ve tedavi edilmeyen reflü hastalığı sonrasında yemek borusunun alt ucunda daralma ve buna bağlı yutma güçlüğü gelişebilir. Mide fıtığı karın ağrısı ve hazımsızlığa neden olmaz. Nadiren büyük mide fıtığı olan hastalarda göğüs kemiği arkasında sıkıntı hissi, ağrı, sırt ağrısı veya çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir" ifadelerini kaydetti.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Karahan, bu rahatsızlığın tedavisiyle ilgili şu bilgileri aktardı: "Mide fıtığında tedaviye, çoğunlukla hastalığa ait bulguların ortaya çıkmasıyla başlanır. Anatomik yapı bozulmuş olduğu için bu hastalığı tamamen düzeltecek bir ilaç tedavisi yoktur. Tedavide yatak başucunun yükseltilmesi, yatmadan en az 3-4 saat öncesinde yemek yenilmemesi tavsiye edilir ve mide asit salgısını baskılayan ilaçlar kullanılır. Sigara, alkol, yağlı gıdalar, aşırı kahve ve koyu çay tüketimi sonlandırılmalı, fazla kilolar verilmelidir. Az ve sık aralıklarla beslenme ve karın içi basıncını artıran türde egzersizlerin tercih edilmemesi fayda sağlayabilir. Sıkı kemer veya korse takılması belirtilerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Ancak mide fıtığında kesin ve kalıcı tedavi cerrahi tedavidir. Cerrahi tedavide gevşemiş ve genişlemiş olan diyafram yarığı dikilerek daraltılır ve aynı zamanda mideye mürekkep hokkasına benzer bir şekil verilir. Radyolojik çalışmalara göre görülme sıklığı yaşla birlikte artan mide fıtığı, yetişkinlerin yaklaşık olarak yüzde 10'unda (yüzde 3-20) görülmektedir. 60 yaşın üzerindeki insanların hemen yarısında değişik derecelerde olabilen mide fıtığı bulunmaktadır." - KİLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mide Fıtığı Olanlar Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement