Mevlana'ya Muhteşem Anma Töreni - Son Dakika
Güncel

Mevlana'ya Muhteşem Anma Töreni

Mevlana\'ya Muhteşem Anma Töreni

SDKM düzenlenen anma programına vatandaşların yoğun ilgi gösterdi.

21.12.2011 15:23

Büyükşehir'den Hz. Mevlana'ya muhteşem anma töreni

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana'nın ölümünün 738. yılı sebebiyle önceki akşam (Salı)muhteşem bir anma programı gerçekleştirdi. Ahmet Özhan'ın ilahileriyle taçlanan geceye vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İlgi nedeniyle programın gerçekleştirildiği salon tıklım tıklım doldu. Yer bulamayan vatandaşlar programı salonun merdivenlerine konulan sandalyelerden izledi. Başkan Karaosmanoğlu, "Hz. Mevlana'nın manevi kişiliğini görmeden, onu anlamadan, tanımadan ve onunla tanışmadan geçen bir hayat yaşanmamış bir ömürdür" dedi.

TÖRENE YOĞUN İLGİ

SDKM Büyük Sahne'de gerçekleştirilen anma programına Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyükakın, Başkan Danışmanı Ömer Polat, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KASİAD Başkanı Abdülbaki Karaman, MUSİAD Başkanı Zihni Yılmaz, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, Vergi Dairesi Başkanı Yafes Pehlivan, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Raşit Fidan, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Kadir Erol, Kültür Sanat ve Konservatuar Şube Müdürü İsmail Civelek, Gençlik Spor Müdürü Mehmet Kesen, Halkla İlişkiler Şube Müdürü Zafer Sevil ile çok sayıda vatandaş katıldı.

MEVLANA KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Program öncesinde SDKM Fuayesi'nde Mevlana konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergide Hafızlar Topluluğu üyeleri ney ve kanun ile müzik dinletisi gerçekleştirdi.

738 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN İNSANLIĞA YOL GÖSTERİYOR

Ardından SDKM Büyük Sahne'de Hz. Mevlana'nın ölümünün 738. yılı nedeniyle düzenlenen programa geçildi. Selahattin Kocaaslan'ın sunduğu program Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun konuşmasıyla başladı. Başkan Karaosmanoğlu konuşmasına, "Mevlana Celalledin Rumi Hazretleri'nin düğün gecesi diye tanımladığı, şu fani dünyayı terk edip, ebedi aleme göç ettiği Şeb-İ Arus törenlerine hoş geldiniz" diyerek başladı. Hz. Mevlana'nın dünyadan ayrılışının ardından 738 yıl geçtiğini hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, 738 yıldır ilk günkü gibi ardından göz yaşı dökülmekte olan, söyledikleri dilden dile dolaşan Mevlana'nın insanlara çağları aşarak yol gösterdiğini anlattı.

ONU TANIMADAN GEÇEN BİR ÖMÜR YAŞANMAMIŞTIR

Mevlana'nın sadece iyi bir şair, iyi bir düşünür ve iyi bir edebi üstadı olmadığını, aynı zamanda bir ilim ehli olarak gönüllere taht kurduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, "Onun manevi kişiliğini görmeden, onu anlamadan, tanımdan ve onunla tanışmadan geçen bir hayat yaşanmamış bir ömürdür" şeklinde konuştu.

İNSANLIĞA IŞIK TUTTULAR

Başkan Karaosmanoğlu duygu dolu konuşmasında Hz. Mevlana'nın devirdaşı Yunus Emre ile olan gönül bağına da değindi. Hz. Mevlana'nın Yunus Emre ile birlikte Anadolu insanına yol göstererek, kalpleri fethettiğine işaret eden Başkan Karaosmanoğlu şöyle konuştu: "Mevlana ve Yunus'un sözleri, yazdıkları eserler, örnek yaşamları insanımıza feyiz vermiştir. Anadolu'nun, Balkanların, Kafkasların kısacası bizim coğrafyamızın en önemli manevi önderlerinden olmuşlardır. Onların yetiştirdiği insanlar o günlerden, bugünlerimizin temellerini atmışlardır. Bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu huzur, güven, sevgi, takdir, yardım ve anlayış, Mevlanaların, Yunus Emrelerin, Hacı Bektaş Velilerin, Hoca Ahmet Yesevilerin, Şems-i Tebrizilerin ışığında kurulacaktır."

HZ. MEVLANA'NIN ÇAĞLAR ÖNCESİNDEN GELEN SÖZLERİ

Başkan Karaosmanoğlu konuşmasında Hz. Mevlana'nın sözlerine yer verdi. Başkan Karaosmanoğlu, "Gel, gel, ne olursan ol yine gel, ister kafir, ister Mecusi, ister puta tapan ol yine gel" sözlerine atıfta bulunarak, Mevlana'nın bugün insanlığın ihtiyaç duyduğu hoşgörü ve affediciliğini çağlar öncesinden adeta haykırdığını anlattı.

Başkan Karaosmanoğlu konuşmasını Mevlana'nın asırları aşan ve tüm dünyada derin etkiler uyandıran gönül çağrısının insanlığı aydınlatmasını dileyerek sona erdirdi.

AHMET ÖZHAN GÖNÜLLERE TAHT KURDU

Ardından Ahmet Özhan alkışlar arasında sahneye davet edildi. Hz. Mevlana'nın seneyi devriyesinde memleketi Kocaeli'nde olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Ahmet Özhan, "Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasında Hz. Mevlana'yı en iyi şekilde anlattı. Şimdi biz de görevimizi yerine getirerek, onu melodilerle anlatalım" dedi.

BÖYLE BİR GECEDE MEMLEKETİMDE OLMAKTAN MUTLUYUM

Konserde birbirinden güzel ilahileri seslendiren Ahmet Özhan ayrıca okuduğu Mevlana şiirleriyle de büyük beğeni topladı. Sanatçı konserin sonunda böylesine anlamlı bir anma programı düzenlediği için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek, "Ben de böyle bir günde memleketimdeyim. Çocukluğumun geçtiği sokakları, bindiğim vapuru treni gördüm. Siz bizi sevin ki biz var olalım. Dualarınızı bizden eksik etmeyin" dedi.

BAŞKANDAN ÖZHAN'A ANLAMLI TEŞEKKÜR

Sanatçıya çiçeğini vermek üzere sahneye gelen Başkan Karaosmanoğlu ise, Ahmet Özhan'a "Siz de var olun ki biz de mutlu olalım. Programımıza katıldığınız ve anlam kattığınız için teşekkür ediyorum" dedi.

MEVLEVİ AYİNİ BÜYÜLEDİ

Konserin ardından Mevlevi Ayini'ne geçildi. Mevlevi Ayini salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Programın sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tahir Büyakakın, Hafızlar Topluluğu Koro Şefi Mehmet Kemiksiz'e çiçek vererek teşekkür etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mevlana'ya Muhteşem Anma Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement