Mersin Nükleer Karşıtları, 1/100 Binlik Plana İtiraz Etti - Son Dakika
Güncel

Mersin Nükleer Karşıtları, 1/100 Binlik Plana İtiraz Etti

Mersin Nükleer Karşıtları, 1/100 Binlik Plana İtiraz Etti

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, 1/100.000 Ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Santrali'nin de işaretlenmesine tepki göstererek, plana itiraz etti.

04.11.2013 15:10

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri, 1/100.000 Ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı'nda Akkuyu Nükleer Santrali'nin de işaretlenmesine tepki göstererek, plana itiraz etti. NKP üyeleri, itiraz dilekçelerini CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ile birlikte Mersin Valiliği'ne verdi.

Mersin NKP üyeleri, halen askıda olan ve 7 Kasım 2013 tarihinde itiraz süresi dolacak 1/100.000 Ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı'na itiraz etmek üzere öğle saatinde Mersin Valiliği önünde toplandı. Burada itiraz dilekçelerini imzalayan nükleer karşıtlarına CHP Milletvekili Atıcı da destek vererek, itiraz dilekçesini imzaladı.

Valilik giriş kapısı önünde pankart açan nükleer karşıtları adına açıklama yapan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin 1/100.000'lik planda işaretlenmesine ve plana itiraz ettiklerini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 24 Ocak 2013 tarihinde teslim edilen ve Mersin halkının nükleer karşıtlığını içeren 200 bin itiraz dilekçesi ile İl Genel Meclisi ve kentteki tüm belediyelerin aldıkları kararları hiçe saydığını öne süren Aslan, bu konuda Türkiye'de hukuki yollara başvurmanın yanı sıra uluslararası mahkemelere de gideceklerini belirtti. Planın bütünlük, koruma, gelişme, planlama ve katılım ilkelerine aykırı biçimde yapıldığını ileri süren Aslan, "Akkuyu Nükleer Santrali, planda doğal ve arkeolojik sit bölgesinde, doğal yaşam alanlarına, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri'ne ve turizm merkezlerine çok yakın işaretlenmiştir. Nükleer santral, yerel kalkınma planlarıyla da çelişmektedir. Bağımsız nükleer uzmanlarının ve bilim insanlarının Akkuyu'da kullanılacak teknolojinin denenmişliği ve güvenilirliği konusunda açıklama ve şüpheleri vardır. Aynı şüpheler bölgedeki deprem olasılığı için de geçerlidir. Yaşam alanlarımızı kirletecek, sağlığımızı bozacak, tarım ve turizmimize çok ağır darbe vuracak, kamu kaynaklarımızı zarara uğratacak, enerji sorunumuzun çözümünde katkı sağlamayacak Akkuyu Nükleer Santrali'ne ve 1/100.000 Ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı'nda işaretli olduğu gerekçesiyle plana itiraz ediyor, planın iptalini talep ediyoruz" dedi.

"MERSİN HALKININ ZEKASIYLA KİMSE DALGA GEÇEMEZ"

Geçtiğimiz günlerde nükleer santralin yapılacağı sahada Bakanlıktan izin alarak inceleme yapan CHP Milletvekili Atıcı ise nükleer santralin yapımının bu bölgede 35 yıldır engellendiğini anımsattı. Mersin İl Genel Meclisi'nin nükleer santrale ilişkin aldığı kararı gösteren Atıcı, "Bütün partilerin üye verdiği İl Genel Meclisi, 'Mersin'e nükleer santral yapmayın' diyor. Halk istemeyecek, İl Genel Meclisi istemeyecek, belediye meclisleri tavsiye kararı alacak, sadece CHP'liler değil diğer partilerin de belediyeleri 'hayır' diyor nükleer santrale. Bu kadar net itiraza karşılık neden burada nükleer santral yapılıyor anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Akkuyu'da nükleer santral yapılabilmesi için ÇED Raporu'nun beklemesinin bir zorunluluk olduğunun altını çizen Atıcı, bu rapor olmadan kazma vurulamayacağını ifade ederek, "Biz geçen hafta Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılacağı alana Bakanlıktan izin aldık ve girdik. Orada çektiğim resimleri Meclis'te yapacağım toplantıda bütün dünya aleme göstereceğim. Onlarca kamyon, onlarca kepçe, dozer hummalı bir çalışma içerisinde" şeklinde konuştu.

Oradaki Rus teknisyenlerden bu çalışmanın 30 Mart 2013 tarihinde başladığını öğrendiğini aktaran Atıcı, şöyle devam etti: "Neden kazmayı vurdunuz dedim, 'biz taşocağı işletiyoruz' dediler. Mersin halkının zekasıyla kimse dalga geçemez. Ruslar gelecekler, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılacağı yerde taş ocağı mı işletecekler? Bunun anlamı, burada yapılacak olan nükleer santrale hazırlık yapmak için taş elde etmek ve zemin düzeltmektir. Mersin halkının zekasıyla kimse dalga geçemez. Hele hele Ruslar hiç dalga geçemezler. Orada Rus bayrağı dalgalandırmakla orada bir takım haklar elde ettiklerini kimse düşünmesin, buna asla izin vermeyeceğiz. Hukuksuzluk diz boyu. Burada taş ocağı işlettiğini iddia eden bir Akkuyu Nükleer Güç Santrali Anonim Şirketi var. Yani Akkuyu'da nükleer güç santrali kuracak olan anonim şirket işi gücü bırakıp taş ocağı mı işletiyor? Herkes aklını başına alsın"

Nükleer santralin tehlikelerini defalarca anlattıklarını dile getiren Atıcı, bu aşamadan sonra artık duyarlılık istediklerini belirterek, "Ben de dilekçemi imzaladım ve az sonra Valiliğe vereceğim. Herkesi de bu plana itiraz etmeye çağırıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından nükleer karşıtları Atıcı ile birlikte Mersin Valiliği'ne girerek, itiraz dilekçelerini teslim etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin Nükleer Karşıtları, 1/100 Binlik Plana İtiraz Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement