Mehmet Ayvalıtaş'ın Ölümüne İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

Mehmet Ayvalıtaş'ın Ölümüne İlişkin Dava

Mehmet Ayvalıtaş\'ın Ölümüne İlişkin Dava

Mahkeme, duruşmalara katılmayan sanık Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkardı.

21.05.2014 16:54

Ümraniye'de, Gezi Parkı odaklı eylemler sırasında Mehmet Ayvalıtaş'ın trafik kazasında hayatını kaybetmesine ilişkin davada, duruşmalara katılmayan sanık Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Anadolu Adalet Sarayı 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş, kazada yaralanan müşteki Seyit Kartal ve ailesi ile Mehmet Ayvalıtaş'ın ailesi katıldı. Hakkında zorla getirilme kararı bulunan sanık Cengiz Aktaş ise duruşmaya gelmedi.

Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak, mahkemeye, bir taksi şoförünün çektiği olay anını içeren yeni görüntüleri sundu.

Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın avukatı Yalçın Tura, müvekkilinin Gezi Parkı olaylarına katılan bir öğrenci olduğunu belirterek, "Kazaya ilk neden olan da o değil. Duruşmalardan vareste tutulsun" dedi.

Tanıklar dinlenildi

Tanık Ataşehir Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Metin Arslan, olay günü Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki yürüyüşe katıldıklarını belirterek, trafik kazası hakkında bilgi verdi.

Tanık Okan Ayvalıtaş, yürüyüşe Mehmet Ayvalıtaş ile katıldıklarını ifade ederek, "TEM otoyolu Ankara istikametinde vasıtaları durdurmak ve trafiğe kapatmak için 5-6 arkadaş yola atladık. Tişörtümüzü çıkartıp sallamamıza rağmen taksi durmadı ve şerit değiştirerek, Mehmet Ayvalıtaş ve Seyit Kartal'a çarptı. Yine hızlı gelen bir cip, frene basmasına rağmen taksiye çarpıp, takla attı ve yaralıların üzerine düştü" şeklinde konuştu.

Katılan vekilleri adına konuşan Sevgi Evren de kovuşturmanın genişletilmesini, sanıkların da tutuklanmasını istedi.

Sanık Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Selçuk, 3,5 saat süren duruşmanın ardından 20 maddeden oluşan ara kararını açıkladı.

Mahkeme, 3 celsedir duruşmaya gelmeyen ve hakkında zorla getirilme kararı bulunun sanık Cengiz Aktaş hakkında yakalama kararı çıkardı.

Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ı tutuklama talebini "sanığın savunmasının alınmış olması" nedeniyle reddeden mahkeme, Demirbaş'ın duruşmalardan vareste tutulma talebini de kabul etmedi.

Mahkeme, duruşmaya katılımın fazla olması nedeniyle daha büyük duruşma salonu temini için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verdi.

Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak tarafından dosyaya sunulan, olay yerine ilişkin görüntülerin net şekilde resme aktarılmasına karar veren mahkeme, görüntülerde montaj olup olmadığının tespiti için TÜBİTAK'a müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, davaya konu trafik kazasına başka bir aracın karışıp karışmadığının tespit edilmesi, kamera görüntülerindeki araçların plakaları ve sahiplerinin araştırılması için Ataşehir İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına hükmetti.

Mahkeme Başkanı Selçuk, duruşmanın sonunda Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş'ın "Sizin vicdanınız yok mu, size güvenmeyim de kime güveneyim? Allah'tan korkun" sözleriyle heyeti protesto ettiğini belirterek, bunu tutanağa geçirdi.

Adliye dışında protesto

Anadolu Adalet Sarayı'ndaki dava nedeniyle emniyet geniş güvenlik önlemi aldı. Adalet Sarayı'nın B bloğunda bulunan açık otopark da güvenlik nedeniyle kapatıldı.

Binanın giriş kapısının bulunduğu bölüm de barikatlarla kapatıldı. Vatandaşlar da burada oluşturulan giriş noktalarından üstleri aranarak, binaya alındı.

Adliyenin önünde toplanan bir grup, Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyarak, çeşitli sloganlar attı.

Duruşmanın ardından adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, ara kararları eleştirerek, "Allah'a havale ediyorum" dedi. Sinir krizi geçiren Ali Ayvalıtaş, sakinleşmesi için adliyenin önünden uzaklaştırıldı.

Mehmet Ayvalıtaş'ın ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş da 20 yaşında yaşamını yitiren kardeşinin hakkını aramaya geldiğini belirterek, "Sanık 3 ay boyunca mahkemeye gelmediği halde tutuklama kararı çıkarılmadı. İki sanık hakkında da tutuklama kararı çıkarılmadı. İnsanlara unutturmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Avukat Sevgi Evren ise ailenin ve avukatların duruşma salonuna alınması sırasında zorluk çektiklerini ifade ederek, "Hatta Berkin Elvan'ın ailesini çok zor bir şekilde içeriye alabildik. Basın mensupları bile duruşma salonuna girmekte zorluk yaşadı. Tüm bu zorlukları aştıktan sonra mahkemeye başladık. Ancak sanık 3. kez duruşmaya gelmedi. Buna rağmen tutuklama talebimiz yine reddedildi. Ama bir aşama katedebildik. Yakalama kararı çıkartıldı en azından" ifadelerini kullandı.

Gezi Parkı eylemlerinde yaralanmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da adil bir yargılama istediklerini belirterek, "Temennimiz sadece adil yargılama yapılması ve suçluların yargılanmasının sağlanmasıdır" dedi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için 2 Haziran 2013 gecesi, Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi'nde düzenlenen eylem sırasında aralarında Mehmet Ayvalıtaş ile kuzeni Seyit Kartal'ın da olduğu bir grubun yolu trafiğe kapatmak istediği kaydediliyor.

Kazanın anlatıldığı iddianamede, sanık Mehmet Görkem Demirbaş ile sanık taksi şoförü Cengiz Aktaş'ın fren yapmalarına rağmen kullandıkları araçların çarpıştığı belirtilen iddianamede, kazada 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş'ın aracın altında kalarak yaşamını yitirdiği, Seyit Kartal'ın ise yaralandığı anlatılıyor.

İddianamede, araç sahibi Mehmet Görkem Demirbaş ile taksi şoförü Cengiz Aktaş hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mehmet Ayvalıtaş'ın Ölümüne İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement