Medine Müdafaası Seyirciyle Buluştu - Son Dakika
Güncel

Medine Müdafaası Seyirciyle Buluştu

Medine Müdafaası Seyirciyle Buluştu

"Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa - Medine Müdafaası" Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluştu.

07.04.2012 13:31

'Mehmetçik adını Fahreddin Paşa koydu'

'Fahreddin Paşa ilk Müslüman-Türk fotoğrafçı'

Gala öncesi ilk gösteriminde izleyicinin alkışlarıyla karşılanan oyun Fahreddin Paşa'nın Medine Müdafaası'nı sahneye taşıyor. Tarihi gerçeklerle kurgunun buluştuğu oyun, müdafaa sırasında yaşanan zorluklarla birlikte hüzünlü bir aşk hikayesini de anlatıyor.

Medine'de meydana gelebilecek bir isyanı bastırması için kutsal topraklara gönderilen Fahreddin Paşa isyan başladığında 'geri çekil' emriyle de karşı karşıya kalır. Ya bölgeyi İngilizlere teslim edecek ya da emri dinlemeyip müdafaaya devam edecektir. Fahreddin Paşa mübarek toprakları terk edemez ve Peygamber Efendimiz'e olan hürmetinden zorlu bir mücadeleye girişir. Yiyecekleri tükendiğinde Paşa'nın evlatlarına sunabileceği tek gıda vardır; biraz hurma ve Medine'yi istila eden çekirgeler.

Efor Prodüksiyon ve Doğu Yakası Sanat'ın izleyiciyle buluşturduğu "Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa- Medine Müdafaası" oyunu gala öncesi Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluştu. Yoğun bir ilginin gözlendiği oyun öncesinde Efor Prodüksiyon Genel Müdürü Muharrem Muhsin Aydın, Doğu Yakası Genel Sanat Yönetmeni Murat Durmuş, oyunun yönetmeni Zafer Kayaokay, Araştırmacı-Yazar Ömer Faruk Şerifoğlu ile Fahreddin Paşa'nın hayattaki en küçük torunu Zeki Türkkan'ın katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

FAHREDDİN PAŞA SİNEMAYA AKTARILMALI

Oyunun yapımcılarından Efor Prodüksiyon'un Genel Müdürü Muharrem Muhsin Aydın, kültür sanata damga vuracak bir çok önemli projeye imza attıklarını, daha önce dünyaca ünlü piyanist David Helfgott'u sanatseverlerle buluşturduklarını, İstanbul 2010 Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Haydarpaşa gösterisine ve daha bir çok uluslararası çalışmaya imza attıklarını hatırlattı. Efor olarak Anadolu'nun binlerce yıllık birikiminin dünyaya tanıtılması konusunda da ellerini taşın altına koyduklarını dile getiren Aydın, Kurtuluş Savaşı'nın ilham kaynağı olarak gösterilen Fahreddin Paşa'nın Medine Müdafaası'nın yapımcısı olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.

Doğu Yakası Sanat adına konuşan Murat Durmuş ise Ekim ayında kurulan Doğu Yakası Sanat platformunun Doğu'nun zenginliğini anlamaya tercüman olacağını ifade etti. Yönetmen Zafer Kayaokay da sahneye koyduğu oyuna nasıl bağlandığını anlattı. 'Mutlaka sineması yapılmalı' dediği Fahreddin Paşa'nın Medine Müdafaası'nın çok fazla bilinmemesine şaşırdığını dile getiren Kayaokay, 'Tarihimizle ilgili çok önemli detayları ne yazık ki bilmiyoruz. Bize sunulan tarih çok kapsayıcı değil. Belki kişisel çabalarla önemli bilgilere ulaşabiliyoruz. Bu oyun, yakın tarihimizin çok önemli bir olayını ele alıyor. Elbette kurgu da var oyunda. İzleyiciden beklediğimiz, oyundan alacakları ipuçlarıyla Fahreddin Paşa'nın hayatına eğilmeleri, onun mücadelesini anlamaları" dedi.

MEHMETÇİK ADINI FAHREDDİN PAŞA KOYDU

Ömer Fahrettin Paşa'nın Medine Müdafaası'yla ilgili bilgileri derleyip toparlayan ve kitaplık çalışma haline getiren Araştırmacı-Yazar Ömer Faruk Şerifoğlu da internetin olmadığı bir dönemde büyük zorluklarla Fahreddin Paşa'nın hayatını öğrenmeye çalıştıklarını hatırlattı ve şunları söyledi: "O yıllarda henüz iki eser vardı Fahreddin Paşa'nın hayatını öğrenmek için. Hâlâ da öyle. Ben dedemden öğrenmiştim mücadelesini.

Dedem ismimin ne anlama geldiğini anlatırken örnek verdiği Ömer'lerden biri de Ömer Fahreddin Paşa'ydı. Fahreddin Paşa'nın hayatının bir tiyatro eserine konu olması, profesyonel anlamda sahneye aktarılması beni çok sevindirdi" Şerifoğlu, Ömer Fahreddin Paşa'nın son yüzyılın en önemli kahramanlarından biri olduğunu da hatırlatarak "Fahreddin Paşa aynı zamanda ilk Türk Müslüman fotoğrafçıdır. Elimizde 600'e yakın kendisi tarafından çekilmiş fotoğraf var. Aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahraman askerlerine Mehmetçik adını koyan da Fahreddin Paşa'dır" dedi.

İLK GÖSTERİMİ FAHREDDİN PAŞA'NIN TORUNU DA İZLEDİ

Ömer Fahreddin Paşa'nın torunu Zeki Türkkan ise son dönemde ortaya çıkan gelişmeleri sevindirici olarak niteleyerek, "Dedem Fahreddin Paşa'nın Medine Müdafaası fazlaca bilinmiyordu. Ancak son zamanlarda ortaya çıkan ilgi, o mücadelenin boşuna yapılmadığını, onun çabasını anlayan kuşakların ortaya çıktığını gösteriyor. Bir tiyatro eserinde dedemin mücadelesinin yansıtılması bizi oldukça mutlu etti" açıklamasında bulundu. Türkkan, oyunun galasını da ailenin diğer bireyleriyle birlikte izleyecekleri için heyecanlı olduğunu söyledi.

OYUN KÜNYESİ

Yönetmen: Zafer Kayaokay

Senaryo: Fahrettin Eren Dinler – Yunus Emre Obut

Kostüm: Candan Günay

Dekor: Savaş Çevirel

Işık: Enver Başar

Müzik: Can Atilla

Yapım: Doğu Yakası Sanat - Efor Prodüksiyon

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Medine Müdafaası Seyirciyle Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement