Mardin2cemil İpekçi Defilesine Tepki Mardin'de Kasımiye Medresesi'nde Namaz Kılan Sivil Toplum Örgütleri, Miting Kararı Aldı - Son Dakika
Güncel

Mardin2cemil İpekçi Defilesine Tepki Mardin'de Kasımiye Medresesi'nde Namaz Kılan Sivil Toplum Örgütleri, Miting Kararı Aldı

Mardin2cemil İpekçi Defilesine Tepki 
Mardin\'de Kasımiye Medresesi\'nde Namaz Kılan Sivil Toplum Örgütleri, Miting Kararı Aldı

Mardin'in Tarihi Kasımiye Medresesi'nde Ünlü Modacı ve Tasarımcı Cemil İpekçi'nin 25 Eylül Cumartesi Günü Vereceği Defileye Tepki Gösteren Yaklaşık 50 Sivil Toplum Örgütü Temsilcilerinden Oluşan 300 Kişi, Bugün Aynı Medresede Kıldıkları Öğlen Namazın Sonra Basın Açıklaması Yaparak, Defileyi Protesto Etti. Sivil Toplum Örgütleri Cuma Namazından Sonra Protesto Amaçlı Bir Miting Düzenleme Kararı Aldı.

21.09.2010 18:42

MARDİN'in tarihi Kasımiye Medresesi'nde ünlü modacı ve tasarımcı Cemil İpekçi'nin 25 Eylül Cumartesi günü vereceği defileye tepki gösteren yaklaşık 50 sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan 300 kişi, bugün aynı medresede kıldıkları öğlen namazın sonra basın açıklaması yaparak, defileyi protesto etti. Sivil toplum örgütleri Cuma namazından sonra protesto amaçlı bir miting düzenleme kararı aldı.

Mardin'de ünlü modacı ve tasarımcı Cemil İpekçi'nin 25 Eylül cumartesi günü tarihi Kasımiye Medresesi'nde düzenleyeceği ve ünlü mankenlerin katılacağı defileye bazı sivil toplum örgütleri tepki gösterdi. Mardin'de 50'nin üzerindeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, öğle namazını Kasımiye Medresesi Cami'inde kılıp, medresedeki türbede dua etti.

Camide asılı bulunan camii külliyesini gösteren resmi yazıyı basın mensuplarına gösterilirken, Eğitim Bir Sen Mardin Şube Başkanı Hasan Ekinci, yazının yetkilileri yalanladığını önü sürdü. Ekinci, "Burada asılı bulunan yazılı belge, hem valiliği, hem Cemil İpekçi'yi hem de müftülüğü yalanlıyor. Çünkü buradaki cami resmi olarak Mardin Müftülüğü'ne ait olduğu ve burada bize namaz kıldıran imam da Mardin Müftülüğü'ne bağlı kadrolu bir imam hatiptir. Buranın içinde 2 tane mescit bulunuyor. Biri Hanifi, biri Şafii mezhebi tarafından medrese olarak kullanılmış ve yüzyıllarca dini eğitim yapılmıştır. Böyle bir etkinlik için mabedin seçilmesi, Allah'ın evinin seçilmesi bir talihsizliktir. Buna tepki gösteriyoruz" dedi.

DİNİMİZ RENCİDE EDİLİYOR, KUTSAL MEKANA TECAVÜZDÜR

Medrese avlusunda toplanan STK'lar adına basın açıklamasını okuyan Ensar Vakfı Mardin Şube Başkanı Zeynel Tepret, Haziran ayı içresinde yapılan Mardin Bienali'ni hatırlatarak, "Daha önce de Mardin bienali adı altında içi su dolu şeffaf naylonların giydirildiği mankenlerin sulu gösterilerine mekan kılınan Kasımiye Medresesi, şimdi de podyum olarak kullanılmak istenmektedir. Bu halkımızın hissiyatını rencide etmektir. Bu milletimizin ahlak, kültür, gelenek ve dini değerleriyle alay etmektir. Bu kutsal mekanlara bir tecavüzdür, saygısızlıktır" dedi.

Valiliğinin, burada daha önce düzenlediği etkinliklere de sert tepki gösteren ve burada düzenlenecek olan defile gibi organizasyonların kasıtlı yapıldığını savunan Tepret, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle son bir yıldır Mardin'de abartılı içkili kokteyller, konser, müzikal, dans, defile gibi etkinlikler Kasımiye Medresesi başta olmak üzere tarihi yapı, mabed ve medreselerde yapılması halkımızın haklı tepkisine yol açmaktadır. Niçin başka alan değil de, Kasımiye medresesi? 1469 yılında Akkoyunlu hükümdarı Cihangir oğlu Kasım padişah tarafından inşa edilen ve 80 yıl öncesine kadar da, tam 540 yıl boyunca ilim ve irfan mektebi olmanın yanında içinde iki mescit ve iki türbesi bulunan bir külliyedir. Bu camilerden birisi halen Diyanet İşleri Başkanlığı Mardin Müftülüğü'ne bağlı olup bir imam-Hatip kadrosu bulunmaktadır. Bu cami serili ve temiz olup, cemaatin ibadeti için kullanılmaya devam etmektedir. Yani günlük ibadete açık vaziyettedir"

Yunanistan, İspanya, Ermenistan, Amerika yada başka bir ülkede, Müslümanlar'a ait bir dini mekanda defile düzenlenmesine ülke ve millet olarak tepki verilmesine rağmen Kasımiye Medresesi'nde düzenlenen defileye herkesin sessiz kalınmasını manidar bulduğunu anlatan Tepret, şunları söyledi:

"Mardin-Diyarbakır Metropoliti sayın Saliba Özmen konu ile ilgili 'Manastırlarımızda bu gibi gösterilere izin vermem. Allahın anıldığı mekanlarda bunlar uygun değildir' açıklamasını basınla paylaşırken, Diyanet İşleri Başkanlığımız, Mardin Müftülüğümüz ve ilgililer bunu bile ifade etmekten niçin kaçınmaktadırlar? Kasımiye Medresesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, içindeki caminin kadrosu ise Mardin Müftülüğüne aittir. Buradan, bu cemaatla öğle namazını kıldığımız tarihi Kasımiye Cami'inden, STK temsilcileri olarak, başta Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı sayın Bülent Arınç olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanı'na ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne açık çağrıda bulunuyoruz; Camilerimizin, dini ve tarihi mekanlarımızın amacının dışında ve tarihi misyonuna aykırı kullanılmasına izin verilmemelidir. Yaklaşık 400 yıl boyunca Mardin ve civarında yaşayan bütün Müslüman, Hiristiyan, Türk, Kürt ve Süryaniler nazarında Kasımiye'nin dini bir imajı ve algısı vardır. Bu algı ve imajla kavga etmek kimseye fayda sağlamaz. Devletin görevi halkın inanç, duygu ve kültürüyle kavga etmek değil, onlara saygılı olmaktır. Mardin STK'ları olarak halkımızın duygu ve beklentilerine tercüman olmaktayız."

Sivil toplum örgütleri defilenin düzenleneceği güne kadar bütün vakit namazlarını camide cemaatle kılmaya ve Cuma Namazı çıkışında da kitlesel bir mitingin düzenlenmesine karar verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin2cemil İpekçi Defilesine Tepki Mardin'de Kasımiye Medresesi'nde Namaz Kılan Sivil Toplum Örgütleri, Miting Kararı Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement