Manyas Belediyesi'ni Korkutan Tazminat Cezası - Son Dakika
Güncel

Manyas Belediyesi'ni Korkutan Tazminat Cezası

Manyas Belediyesi\'ni Korkutan Tazminat Cezası

Balıkesir'in Manyas ilçesinde, 2004 yılında işten çıkartılan ve daha sonra kendilerinin yerine başka kişilerin işe alınması sonucu Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 'Kötü Niyet Tazminatı' davası açan 10 işçi için mahkeme, belediyeyi 1 milyon 300 bin lira...

23.08.2013 11:29

Balıkesir'in Manyas ilçesinde, 2004 yılında işten çıkartılan ve daha sonra kendilerinin yerine başka kişilerin işe alınması sonucu Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 'Kötü Niyet Tazminatı' davası açan 10 işçi için mahkeme, belediyeyi 1 milyon 300 bin lira tazminata mahkum etti. Manyas Belediyesi'nin itirazı üzerine kararı Yargıtay bozdu. Manyas Belediye Başkanı AK Partili Hasan Kahraman, "Belediyenin yıllık yatırımı 3 milyon 500 bin lira. 10 işçiye ödenmesi istenilen ceza ise 1 milyon 300 bin TL. Verilecek ceza ne ise ödenecek. Ben de bu parayı, yaptığı hatadan dolayı o dönemin belediye başkanından almak için dava açacağım" dedi.

Manyas Belediyesi'nde çalışan Genel İş Sendikası'na üye 10 işçi 2004 yılının Aralık ayında, 'Tasarruf tedbirleri' gerekçe gösterilerek işten çıkarıldılar. İddiaya göre daha sonra bu işçilerin yerine dönemin Anavatan Partili Belediye Başkanı Necmi Çetin tarafından başka kişiler işe alındı. Bunun üzerine işten çıkartılan Ali Yıldız, dokuz arkadaşı ile birlikte Avukat Hüseyin Arslan ile anlaşıp, Manyas Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 'Kötü niyet tazminatı' davası açtı. Mahkeme, geçtiğimiz Aralık ayında, toplu iş sözleşmesi prosüdürüne uymayan Manyas Belediyesi'ni suçlu buldu. Mahkeme, belediyenin çıkardığı eski çalışanlarına, giyim ve yakacak yardımı, hafta tatili, fazla mesai, yıllık ücretli izin, sendikal ikramiye, genel tatil ücreti ile kıdem ve ihbar tazminatlarının üç katı olan toplam 1 milyon 300 bin lira para ödemesine karar verdi.

Yıllık yatırımı 3 milyon 500 bin lira olan Manyas Belediyesi'nin, Ak Partili Başkanı Hasan Kahraman, kendisinden önceki dönemde yapılan uygulama nedeniyle, belediyenin 1 milyon 300 bin lira para cezasına çarptırıldığını duyunca şoke oldu. Kahraman, Belediyenin Avukatı Zühal Akay aracılığıyla Yargıtay'da karara itiraz etti. Yargıtay 22'nci Hukuk Dairesi, Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği bu kararı, fazla mesai ve benzer taleplerin kanıtlanması için yeterli delillerin oluşmadığı gerekçesiyle belediyenin lehine bozup, yeniden görüşülmek üzere Asliye Hukuk Mahkemesi'ne geri gönderdi. Yapılacak yargılama sonrası verilecek nihai karara mutlaka uyacaklarını söyleyen Belediye Başkanı Hasan Kahraman, "İstenilen ilk rakamı duyunca rahatsızlık duyduk. Huzurumuz kaçtı. Ne yapacağımızı düşünmeye başladık. Bu kadar parayı aynı anda ödememiz mümkün değil. Yapılacak yargılama sonunda belediyemizin ödemesi gereken tazminatı, işçilerle anlaşarak belirli aylara böleceğiz. Gerekirse kredi alacağız" dedi.

"BEN DE ESKİ BAŞKANIN ALEYHİNE DAVA AÇACAĞIM"

İdarecilerin keyfi kararlar almaması gerektiğini söyleyen Hasan Kahraman, "İnsanlar belirli makamlara gelince, kamu çıkarını düşünmek ve korumak zorundadır. Benden önceki dönemde görev yapan belediye başkanı, normalde çıkardığı işçilerin hakedişlerini ödemeliydi. Ayrıca tekrar belediyeye adam alıncaksa o insanlar tercih edilmeliydi. Kendisi büyük hata yaptı. Onun yanlışının bedelini, belediye ve ilçe halkı ödememeli. Açık konuşuyorum. Ben bu işin peşini bırakmayacağım. Yönetici demek, 'hata yapabilir' demek değildir. O dönemde görev yapan belediye başkanının, verilecek cezayı ödemesi için hukuk mücadelesi başlatacağım. Davayı ise sonuna kadar takip edeceğim. İnsanlar oylarıyla, hizmet için belediye başkanı seçiyor, zarara uğratmak için değil" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manyas Belediyesi'ni Korkutan Tazminat Cezası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement