"Madde Bağımlılığı Mücadelesi Projesi" - Son Dakika
Güncel

"Madde Bağımlılığı Mücadelesi Projesi"

"Madde Bağımlılığı Mücadelesi Projesi"

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Karaman: Bağımlılığa karşı mücadelede etkin etkileşimin en önemli yollarından biri akran eğitimidir" "Projeyle yaklaşık bin öğretmenimiz eğitilerek, bin ok...

19.11.2013 14:28

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, madde bağımlılığına karşı mücadelede etkin etkileşimin en önemli yollarından birinin akran eğitimi olduğunu belirterek, "Madde Bağımlılığı Mücadelesi Projesi ile yaklaşık bin öğretmenimiz eğitilerek, bin okulda 5 bin öğrencimiz eğitilmiş oldu. Bunlar, kendi çevrelerindeki Yeşilay Kulüpleri ile aldıkları 'Demokratik katılım ve liderlik',

'Sigara bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı" konusundaki eğitimleri arkadaşlarına yaydı" dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) mali desteğiyle yürüttüğü "İstanbul'daki Resmi İlköğretim Okulları'nın Yeşilay Kulüpleri Aracılığıyla Madde Bağımlılığı Mücadelesi Projesi" tamamlandı.

Projenin sonuçlarının değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Karaman, bağımlılıkla mücadelede en önemli hedef kitlenin çocukların, ergenlerin ve gençlerin olduğunu söyledi.

Karaman, "Bağımlılığın ilk temelleri, adımları; önce beğenmek, özenmek ve beyinde iyi şeylerin depolandığı kısma yerleştirmek şeklinde 3-4 yaşlarında başlar" diyerek, bu anlamda olumlu örneklerin ne kadar önemli olduğunu çocuk psikologlarının, eğitimcilerin çok iyi bildiğini ve bunu her zaman hatırlattığını kaydetti.

İhsan Karaman, maddeye özenti ve denemenin, ergenlik ve gençlik yıllarında meydana geldiğini anlattı.

Bağımlılıkla mücadelenin tek bir yolla yapılamayacağını vurgulayan Karaman, "Bağımlılığa karşı mücadelede etkin etkileşimin en önemli yollarından biri akran eğitimidir. Belki de birincisi. Çünkü yapılan araştırmalar, gerek madde bağımlılığı gerek diğer kötü alışkanlıkların, birçok çocuk, ergen ve gençte kendi akranları tarafından ilk teklifin yapılması, ilk deneme imkanının verilmesiyle başladığını, hatta ve hatta madde bağımlılığında, bu ilk teklifi yapan kişinin büyük çoğunlukla o kişinin kuzeni olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Projenin, 39 ilçede uygulandığını aktaran Karaman, "Projeyle yaklaşık bin öğretmenimiz eğitilerek, bin okulda 5 bin öğrencimiz eğitilmiş oldu. Bunlar kendi çevrelerindeki Yeşilay kulüpleri ile aldıkları 'Demokratik katılım ve liderlik', 'Sigara bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı' konusundaki eğitimleri arkadaşlarına yaydı" dedi.

Eğitimi alan gençlerin yüzde 80'inin, projeyi çevrelerindekilere anlatacaklarını ifade ettiklerini aktaran Karaman, olmayan okullarda da Yeşilay kulüpleri kurulduğunu kaydetti.

"En faal kulüplerden birisi Yeşilay kulübü oldu"

İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Koçibar da proje kapsamında, alanda birebir çalışmalar yapılarak istekli öğrencilerin tespit edildiğini belirtti.

Çok başarılı bir dönem geçirdiklerini anlatan Koçibar, "Okullardaki Yeşilay kollarının faal hale getirilmesi için bu projenin çok büyük bir katkısı oldu. Kulüplerimizin içerisinde en faal kulüplerden birisi Yeşilay Kulübü oldu" ifadelerini kullandı.

İSTKA İzleme ve Değerlendirme Uzmanı Mehmet Emin Şengül ise projenin, daha çok eğitim dünyasına yönelik bir program olduğunu söyledi.

Bundan sonrada da eğitim dünyasına yönelik projelerinin devam edeceğini dile getiren Emin, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, Yeşilay Cemiyeti Başkanı Karaman, sembolik olarak, her ilçeden gelen bir öğretmene teşekkür belgesi verdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Madde Bağımlılığı Mücadelesi Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement