Lys Sonuçları Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Lys Sonuçları Açıklandı

Lys Sonuçları Açıklandı

-sınavda Yaklaşık 700 Bin Aday Tercih Yapma Hakkı Kazandı

15.07.2010 19:14

-SINAVDA YAKLAŞIK 700 BİN ADAY TERCİH YAPMA HAKKI KAZANDI

- BU SENE ADAYLAR 24 YERİNE 30 TERCİH YAPABİLECEK

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. YÖK'te düzenlenen toplantıda konuşan Yarım ağan, 19-20 ve 26-27 Haziran 2010 tarihlerinde yapılan LYS sınavına giren 1 milyon 856 bin 890 adaydan 784 bin 564'ünün tercih yapmaya hak kazandığını söyledi.

Yarımağan, Türkiye genelinde başarı ortalaması en yüksek testin Türk Dili ve Edebiyatı olduğunu söylerken, en düşük ortalamanın felsefe testinde hesaplandığı söyledi.

Ham puanların testlere göre dağılımını açıklayan Yarımağan, şöyle konuştu:

?LYS 1'de matematikte 760, geometride 3310 adayın tüm sorulara doğru cevap verdiğini görüyoruz. LYS2'de fizikte 1736, kimyada 6681, biyolojide 993 aday tüm sorulara doğru cevap verdi. Maalesef bu sınavda da sıfırdan küçük puan alan adaylar var. Testlere göre sayısı değişmekle birlikte, tüm testlerde var. LYS 3'de Türk Dili ve Edebiyatı'nda 56 aday, Coğrafya 1 testinde 296 aday tüm soruları yaptı. LYS4'de tarihte 45, coğrafya2'de 2200 adayın tüm soruları doğru cevaplarken, felsefe de tüm sorulara doğru cevap veren aday çıkmadı. Yabancı dil testinde 80 soru üzerinden yapılan testte İngilizce'de 88, Almanca'dan 36, Fransızca'dan 2 aday tüm sorulara doğru cevap verdi.ö

784 BİN ADAY TERCİH YAPMA HAKKI KAZANDI

Prof. Dr. Yarımağan, LYS sınavıyla ilgili şu istatiksel bilgileri verdi:

?Bu sene LYS puanları, Matematik-Fen, Türkçe-Matematik, Türkçe-Sosyal ve dil bölümü olmak üzere 4 grupta hesaplandı. Matematik-Fen'de en yüksek puanı sadece 1 aday aldı. Türkçe-Matematik'te yine 3 puan türü var. Bu puan türünde her üç bölümde de en yüksek puanı alan bir aday var. 180 barajını geçerek tercih yapma hakkını elde eden aday sayısı ortalama 700 bin civarında.Türkçe sosyal grubunda 2 puan türü var. En yüksek puan alan 1 aday. Tercih yapma hakkı olan aday sayısı 550 bin civarında. Yabancı dil grubunda 3 puan türü var. İngilizce, Fransızca ve Almanca'da toplam 3 birinci var. 784.564 aday, lisans programlarını tercih etme hakkını elde etmiş bulunuyor. 17 bin 862 aday sadece MF'de, 13 bin 339 aday sadece TM'de, 33 bin aday TS'de 180'i geçmiş. 225 bin aday ise her üç puan türünde de 180 barajını geçti. ?

KIZLAR, ERKEKLERE GÖRE DAHA BAŞARILI

Yarımağan, bu yıl başarı durumunu okul türüne, cinsiyete ve illere göre sınıflandırırken, Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) olmak üzere üç ana puan türünde sıralama yaptıklarını ifade etti. Bunun sonucunda, TM grubunda kız adaylar, TS grubunda ise erkek adayların daha başarılı olduğunu söyleyen Yarımağan, öğrenim durumunda en başarılı grubun son sınıf adayları, en düşük puan alanların ise üniversite mezunları olduğunu belirtti.

Okul türüne göre, öğretmen liseleri en başarılı, meslek liseleri ise sonuncu oldu. İllere göre başarıda ise, TM'ye göre en başarılı il Sinop olurken, TS puan türünde birinci sırayı Bitlis aldı.

DERECEYE GİRENLER

MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 puan türlerinde İzmir Fen Lisesinden Arman Özdemir,

TM 1, TM 2, TM 3 puan türlerinde İstanbul Özel Fatih Lisesi'nden Mustafa Raşit Akınalp ,

TS 1, TS 2 ve DİL 1, DİL 2, DİL 3 puan türlerinden İstanbul Lisesi'nden Cihan Mercan,

Dil 1 ve Dil 2 İngilizce puan türünde birinci olan aday İstanbul Özel Çağ Fatih Lisesi'nden Yusuf Arman,

Dil 1 ve Dil 2 Fransızca puan türünde birinci olan aday Galatasaray Lisesi'nden Ayşe Aylin Kaya.

Dil 3 İngilizce puan türünde Ankara Fen Lisesi'nden Erol Can Bayraktar,

Dil 3 Fransızca puan türünde ise İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Çağla Yasa.

TERCİHLER İÇİN SON GÜN 6 AĞUSTOS

Adayların yüksek öğrenim programları ile ilgili bilgi içeren kılavuza, 17 Temmuz'dan itibaren OSYM'NİN web sayfasından ulaşabileceğini belirten Yarımağan, tercih döneminin 26 Temmuz- 6 Ağustos tarihleri arasında olduğunu hatırlattı ve bu yıl 30 tercih yapılabileceğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Lys Sonuçları Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement