Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacılar - Son Dakika
Güncel

Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacılar

Lübnan\'daki Suriyeli Sığınmacılar

Lübnan Cumhurbaşkanı Süleyman: "Sığınmacılar konusunda yükümüzü hafifletmek için yapılan girişimler yetersiz"

18.10.2013 15:38

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, ülkesinde sayıları 1 milyona yaklaşan Suriye sığınmacılar için uluslararası toplumun verdiği destek sözünün tam olarak hayata geçirilmediğini belirterek, "Sığınmacılar konusunda yükümüzü hafifletmek için yapılan girişimler yetersiz" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK)  5 daimi üyesi ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin büyükelçileri görüşen Süleyman, Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların durumunu ele almak üzere geçen ay New York'ta yapılan "Lübnan'a Uluslararası Destek Grubu" toplantılarının başarılı ancak yetersiz olduğunu savundu.

Süleyman, "Sığınmacılar konusunda yükümüzü hafifletmek için yapılan girişimler yetersiz. Uluslararası toplum, sığınmacıların barınma imkanlarıyla ilgili meselenin zorluğunu çok iyi anladı" ifadesini kullanarak, Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunması çağrısını yineledi.

Bağışçı ülkelerin yeni bir Suriye toplantısı yapması gerektiğini vurgulayan Süleyman, "Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunmalı, halkın da Suriye içinde BM gözetiminde kurulacak kamplar aracılığıyla aşamalı olarak ülkelerine dönmeleri sağlanmalı" diye konuştu.

Toplantıya katılan Avrupa Birliği (AB) Beyrut Büyükelçisi Angelina Eichhorst, AB'nin Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılar için 70 milyon Avro yardımda buluncağını belirtti. Lübnan'ın BM Temsilcisi Derek Plumbly ise Suriye'deki krizin gün geçtikçe şiddetlendiğini ifade ederek, sığınmacılarla ilgili sorunların, Lübnan makamları ile koordinasyon içinde ele alınması gerektiğini vurguladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak çevre ülkelere sığınan yaklaşık 2,2 milyon Suriyeliden 779 bin 380'i Lübnan'da yaşıyor. - Beyrut

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement