Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat Uyarısı

Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat Uyarısı

Kurban Bayramı öncesi et tüketimi hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin bayramda beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

13.10.2013 15:26

Kurban Bayramı öncesi et tüketimi hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin bayramda beslenmelerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

Aşırı et tüketimi ile birlikte vücuttaki yağ oranının bir anda yüksek seviyelere çıkmasının, kalp damar hastalıklarını tetiklediğini aktaran Özel Fuar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Oğuz, Kurban Bayramı'nın özellikle damar sertliği bulunan kişiler için en riskli geçiş dönemi olarak bilindiğini söyledi.

Yağ oranı yüksekliğinin özellikle damar sertliği, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı bulunan kişilerde, vücuttaki yağ oranının yükselmesinin beyin kanaması, kalp krizi, gibi sonuçlara yol açtığını vurgulayan Oğuz, şöyle konuştu: "Et yenildikten sonra kana geçtiğinde yağ seviyesi yükseliyor. Bu, belli bir süre kanda dolaşıyor. Özellikle damarlarında daralma olan kişilerde bu durum daha etkili oluyor. Kandaki yağlar söz konusu damarı ya patlatıyor ya da daha fazla daralmasına neden oluyor"

"KAVURMAYA DİKKAT"

Dr. Fatih Oğuz, bayramda en çok tüketilen kavurmaya ayrı bir parantez açarak şunları söyledi: "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olan ve gelenek haline gelen kavurma yeniliyor. Bu yemek de kalp, damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastalarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli; aşırı et tüketmemelidir. Şayet kavurma yapılacak ise içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Yani hastalar kendilerine önerilen diyetlerini hiçbir şekilde bozmamalıdır"

"TUZ TÜKETİMİNİN BİR DÜZENİ OLMALI"

Fazla tuz tüketimi konusunda da sürekli uyarı yapmalarına rağmen bununla ilgili olarak çok vaka geldiğini dile getiren Kardiyolog Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizlere gelen hastalarımıza 'tuzu azalt' dediğimizde sanıyorlar ki günlük sofralarındaki ekilen tuzun azaltılmasını anlıyorlar. Halbuki yemeğin pişirilmesi safhasında kullanılan tuzun azaltılması konusunda biz uyarımızı yapıyoruz."

"KURBAN ETİ HEMEN TÜKETİLMEMELİ"

Öte yandan, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin arttığını dile getiren Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Hakan Ural da, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin pişirme ve sindirimde zorluğa yol açtığını, bunun da özellikle mide, bağırsak hastalığı olan kişilerde sıkıntı oluşturduğunu söyledi. Kurban etinin hemen tüketilmemesi gerektiğini ve buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketilmesini tavsiye eden Ural, şunları söyledi: "Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler, yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement