Kumrulu Mescit'te Restorasyon Çalışmalarına Ara Verildi - Son Dakika
Güncel

Kumrulu Mescit'te Restorasyon Çalışmalarına Ara Verildi

Kumrulu Mescit\'te Restorasyon Çalışmalarına Ara Verildi

İzmir'de, Osmanlı Devleti'nin son yadigarlarından olan, Hatice Sultan tarafından 1757 yılında yaptırılan Basmane semtindeki Kumrulu Mescit'in, İzmir İl Özel İdaresi desteğiyle yürütülen restorasyon çalışmaları, projedeki tadilat gerekliliği...

09.02.2013 12:49

İzmir'de, Osmanlı Devleti'nin son yadigarlarından olan, Hatice Sultan tarafından 1757 yılında yaptırılan Basmane semtindeki Kumrulu Mescit'in, İzmir İl Özel İdaresi desteğiyle yürütülen restorasyon çalışmaları, projedeki tadilat gerekliliği nedeniyle durdu.

Kumrulu Mescit'te geçen kurban bayramından bir hafta sonra başlayan restorasyon çalışmalarının semt halkında yarattığı heyecan kısa sürdü. Çalışmalar yine durdu. Son 10 yıla kadar hayırseverler tarafından ramazan aylarında açılan ve teravih namazı kılınan mescit, bakımsızlık yüzünden şimdilerde bu işlevini de göremez oldu. Tavanı çökme, duvarları dökülme aşamasına gelen mescit, hırsızların çatıdaki bakır ve çinkoları çalması yüzünden de yağmurda su almaya başladı. Çatısı sadece bir naylonla örtülü olan mescitte, yağmurlar yüzünden mihrabındaki Osmanlıca yazılar büyük hasar gördü.

Basmane semtindeki 1273 Sokak'ta bulunan Kumrulu Mescit'in, ismini çatısına yuva yapan kumrulardan alan kitabesinde, 1757 Mayıs ayında ibadete açıldığı ve İzmirli Hatice Sultan tarafından yaptırıldığı yazıyor. Hatice Sultan ve çocuklarının kabirlerinin, mescidin ön tarafında, bugün itibariyle 'küçük dükkan' olarak bilinen yerde olduğu söylenirken, 1930'lu yıllardan sonra bu alanların, sandukalar kaldırılarak dükkan haline çevrildiği belirtiliyor.

Mescidin içindeki levhaların yok olmaya yüz tuttuğunu, binanın da her an yıkılabileceğini söyleyen çevre sakinleri, "Yıllardır hiçbir bakım yapılmaması sebebiyle 18'inci yüzyıldan kalma hat süslemeleri ve sıvalar dökülmeye başladı. Son yağmurlarla çatıdan sızan sular, binanın tavanında çürümelere sebep oldu. En ilginç durum ise adını çatısına yuva yapan kumrulardan alan binanın kırık pencerelerinden giren kumruların, bilinmeyen sebeplerle burada ölmesidir. Geçtiğimiz kurban bayramının ardından, İzmir Özel İdaresi'nin desteğiyle, mescidi kurtarmak için restorasyon çalışmaları başladı ancak bu çalışmalar kısa sürdü ve durdu. Bu tarihi değerin daha fazla zarar görmemesi için çalışmaların yeniden başlamasını bekliyoruz" dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Bulut ise restorasyon çalışmalarının başlamasının ardından projede tadilat gerektiğini, bunun hazırlanması geciktiği için çalışmalara ara verildiğini söyledi. Bu eksikliğin giderilmesinin ardından bir hafta içinde restorasyona yeniden başlanacağını belirtti. Vatandaşların tepki göstermesine de hak verdiklerini dile getirdi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kumrulu Mescit'te Restorasyon Çalışmalarına Ara Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement