Kültür Turizminin Önemli Duraklarından Dodurga Köyü Susuzluk Yüzünden Boşalıyor - Son Dakika
Güncel

Kültür Turizminin Önemli Duraklarından Dodurga Köyü Susuzluk Yüzünden Boşalıyor

Kültür Turizminin Önemli Duraklarından Dodurga Köyü Susuzluk Yüzünden Boşalıyor

Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne bağlı ören yerleri ile ünlü Dodurga Köyü'nde yaşanan su sıkıntısı, köy nüfusunun 10 yılda yarı yarıya azalmasına neden oldu.

19.08.2011 16:12

Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne bağlı ören yerleri ile ünlü Dodurga Köyü'nde yaşanan su sıkıntısı, köy nüfusunun 10 yılda yarı yarıya azalmasına neden oldu. Yıllardır yaşadıkları köyü terkeden vatandaşlar, yakındaki yerleşim merkezlerine göç ediyor. Kültür turizminin önemli duraklarından Sidyma Antik Kenti'nin yakınlarındaki Dodurga Köyü, su sıkıntısı nedeniyle eski turistik canlılığını da yitirdi.

Fethiye'nin Eşen Beldesi'ne bağlı Dodurga Köyü, susuzluk nedeniyle kan kaybediyor. Yakınlarındaki ören yeri açısından arkeoloji dünyasında önem taşıyan köyün nüfusu, 10 yıl içinde 1200'den 550'ye düşerken, Dodurga'da halen oturan vatandaşlar bu soruna çözüm bulunmasını istedi. Köylüler, su ihtiyaçlarını yıllardır kuyulardan su çekerek ve çevre beldelerden taşımalı olarak giderdiklerini belirterek, köyden göçlerin bu yıl yeniden hızlandığına dikkati çekti.

Kültür turları güzergahı 'Likya Yolu' üzerinde bulunan Dodurga Köyü'nün Hisar, Bel, Sakızlı, Seki, Kızılca ve Gözlükuyu mahallelerinin su ihtiyacı, Hisar Mahallesi'ndeki 2 kuyudan kovalarla çekilen suyun bidonlarla evlere taşınması ile gideriliyor. Köylüler, Dodurga Köyü'ne çok yakınındaki Eşen Beldesi'nden de para karşılığında tankerle su getiriyor.

Muğla İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 2009- 2010 yıllarında sondajla su çıkarma çalışmaları yapıldığını belirten Dodurga Köyü Muhtarı Rasih Mete, köylerinde tekrar sondaj çalışması istediklerini söyledi. Susuzluk yüzünden göçlerin yeniden hızlanmasıyla köyde genç nüfusun giderek azaldığına dikkati çeken Mete, şöyle konuştu:

"Köyümüz, dedelerimizden bu yana su sıkıntısı çekiyor. Son yıllarda bu sorun daha da büyüdü ve Fethiye'nin tek susuz köyü olarak biz kaldık. Köylülerimiz, kuyularda kalan suları kovalarla çekerek evlerine götürüyor. Ama bu da yeterli olmuyor. Bazılarımızın deposu olduğu için tankerlerle su getirtiyor. Deposu olmayanlar da her gün kuyudan su çekmeye gidiyor. Devletimizden köyümüzde sondaj çalışması yapmasını istiyoruz. Bize suyu bulsunlar. Evimize kadar gelmese de olur. Gider yine doldururuz. "

Köyde su olmadığından yakındaki Sidyma Antik Kenti'ne gelen turistlerin de ören yerini gezdikten sonra hemen ayrıldığını anlatan Muhtar Rasih Mete, şunları söyledi:

"Turistleri getiren rehberler, köyümüzde su olmadığını söylüyor. Böyle olunca da turistler susuz köyde kalmak istemiyor. Su olmadığı için ne tarım, ne de hayvancılık yapabiliyoruz. Gençlerimiz, köyde tarım ve hayvancılık olmadığından yakındaki köylere ve ilçe merkezine göç etti. Köyümüz yakında tamamen terk edilmiş olacak. "

Köyün yaşlılarından Hamdi Bozbay da devletten yardım beklediklerini kaydederek, "Susuz doğduk, susuz öleceğiz. Bizim bu çilemiz yıllardan beri bitmedi. Bize bir kuyu kazsınlar. Az da olsa suyu evlerimize getirelim. Devletimizin bunu yapma imkanı yok mu?" dedi.

Bölgede yıllardır görev yaptığını söyleyen Muğla İl Özel İdaresi'nde görevli jeoloji mühendisi Ramazan Kartal ise "Dodurga Köyü, yeraltı suları açısından çok verimli bir bölgede bulunmuyor. Bu yüzden köy için alternatif projeler geliştirildi. Eşen Çayı havzasından su getirilmesi düşünüldü. Ancak, bunun işletme maliyetinin çok yüksek olmasından dolayı köylüler istemedi" diye konuştu. - Muğla/ Fethiye

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kültür Turizminin Önemli Duraklarından Dodurga Köyü Susuzluk Yüzünden Boşalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement