"Körfez" ve "Kont" Kaçakçılara Geçit Vermiyor - Son Dakika
Güncel

"Körfez" ve "Kont" Kaçakçılara Geçit Vermiyor

"Körfez" ve "Kont" Kaçakçılara Geçit Vermiyor

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü'nün operasyonlarında görev alan dedektör köpekler "Körfez" ve "Kont", bu yıl yaklaşık 441 kilogram uyuşturucu madde ve 40 bin adet uyuşturucu hapın yakalanmasında önemli rol oynadı

19.09.2013 11:25

İBRAHİM AKTAŞ - ŞAHİN OKTAY - Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyonlarda görev alan dedektör köpekler "Körfez" ve "Kont", bu yıl yaklaşık 441 kilogram uyuşturucu madde ve 40 bin adet hapın yakalanmasını sağladı.

Kocaeli'deki kaçakçılık operasyonlarında görev alan narkotik dedektör köpekler "Körfez" ve "Kont", güçlü koku alma yetenekleri sayesinde bu yılın ilk 8 ayında yapılan operasyonlarda yüklü miktarda uyuşturucu maddenin ele geçirilmesinde oynadığı rolle, uyuşturucunun geçiş noktası olarak kullanılan bölgede kaçakçıların korkulu rüyası haline geldi.

Dedektör köpek idarecisi Faruk Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köpeklerin 3 aylık madde tanıtım eğitimine tabi tutulduktan sonra testi geçen köpeklerin idarecileriyle görev yapacakları illere tayin olduklarını söyledi.

Dinç, 8 yaşındaki Alman kurdu cinsi Körfez'in 7, 4 yaşındaki labrodor cinsi Kont'un da 3 yıldır Kocaeli'deki kaçakçılık operasyonlarında görev aldığını dile getirerek, "Köpeklerimiz bu seneki operasyonlarda 307 kilogram esrar, 134 kilogram eroin, 40 bin adet uyuşturucu hap yakaladı" diye konuştu.

"Aramalarda rastlanmayan  20 kilogram eroini buldu"

Köpeklerin önceki yıllarda katıldığı bazı operasyonlardan örnek veren Dinç, şöyle konuştu:

"Yapılan bir operasyonda tır aranmış ama madde bulunamamış. Körfez, bu tırda 172 kilogram eroin yakaladı. Diğer köpeğimiz de geçen sene bir operasyonda aracın hava yastıkları içine eroin yerleştirilmiş, maddenin kokusunun havayla temas etmemesi için üzeri macunla kapatılmış. Biz 'madde yok' diye düşünüyorduk. Köpeğin ısrarla tepki vermesi sonucunda 20 kilogram eroini aracın ön kısmından çıkarttık."

Dinç, arama yapılacak aracın yanına gittiklerinde köpeği ilk önce serbest bıraktıklarını ve köpeğin kendi kendine serbest arama yaptığını belirterek, serbest aramada madde bulunmazsa, kontrollü aramaya geçilerek idarecinin gösterdiği yerlerin arama yaptırıldığını ifade etti.

Maddeyi bulma süresinin, köpeğin aramaya başladığı yere ya da maddeye bağlı olduğunu anlatan Dinç, "Köpek, maddenin olduğu yerden aramaya başladıysa zaten ilk anda onu bulacaktır ama ters tarafta kalıyorsa aracın büyüklüğüne göre değişiyor. Köpekler maddeyi bulduğunda orayı tırmalıyor" diye konuştu.

"Köpekler arama işleminin kısaltıyor"

Dinç, bir araçta arama yapacakları zaman, el yordamıyla aramalarda o araca zarar verebildiklerini ya da aramanın çok zaman aldığını anlatarak, dedektör köpekler sayesinde arama işlemini en fazla 10 veya 15 dakika sürdüğünü, bu şekilde araca da zarar vermediklerini dile getirdi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Körfez' ve 'Kont' Kaçakçılara Geçit Vermiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement