"Konutlarda Çekmeyen Bacalar Kullanılmamalı" - Son Dakika
Güncel

"Konutlarda Çekmeyen Bacalar Kullanılmamalı"

"Konutlarda Çekmeyen Bacalar Kullanılmamalı"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aycan: "Evlerdeki ısıtma sistemleri ve bacaların, her yıl bakımları mutlaka düzenli yaptırılmalı ve çekmeyen bacalar kullanılmamalı"

12.12.2013 13:08

ESRA KARAMUK - Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefer Aycan, evlerdeki ısıtma sistemleri ve bacalara her yıl düzenli bakım yaptırılması ve çekmeyen bacaların kullanılmaması gerektiğinin söyledi.

Aycan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baca sistemlerinin iyi çekememesi ve araçların kapalı garajlarda çalıştırılması sonucunda karbonmonoksit birikimine neden olduğunu anlatarak, bu ortamlarda uzun süre kalan kişilerin zehirlenebildiğini kaydetti.

Karbonmonoksidin solunmasının ardından akciğerler vasıtasıyla kana karıştığını ifade eden Aycan, şöyle konuştu:

"Bu durumdan sonra kan artık hücrelere oksijen taşıyamıyor ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkıyor. Karbonmonoksit zehirlenmesinde trafik polisleri, kapalı garajlarda çalışanlar, boya temizleme işlerinde faaliyet gösterenler, itfaiye, çelik endüstrisi ve kalorifer kazanı dairesinde çalışanlar risk altındaki kişilerdir. Ayrıca çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, akciğer hastaları ve anemik hastalarla hamile bayanlarda karbonmonoksit zehirlenmeleri daha çok risk teşkil ediyor."

"Çekmeyen bacalar kullanılmamalı"

Karbonmonoksit zehirlenmesinin ölümle sonuçlanabildiğine dikkati çeken Aycan, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit zehirlenmeleri basit bir takım önlemlerin alınmasıyla önlenebilir. Evlerdeki ısıtma sistemlerinin ve bacaların her yıl bakımları mutlaka düzenli olarak yaptırılmalı ve çekmeyen bacalar kullanılmamalı. Şofben ve kombi bacaları mutlaka ayrı ve direkt dışarıya açılan bacalar olmalıdır. Banyo içerisinde şofben kullanılmamalıdır. Kapalı garajlarda arabalar çalışır durumda bırakılmamalıdır. Yatarken sobalar özellikle rüzgarlı havalarda mutlaka kapatılmalıdır."

Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alınabileceğini vurgulayan Aycan, "Zehirlendiğini düşünen kişi hemen temiz havalı bir ortama alınmalı ve karbonmonoksitli ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Bol oksijen alması sağlanmalı ve bir sağlık kuruluşuna ulaştırılarak zehirlenme belirtilerine göre buralarda gerekli müdahalelerin yapılacağı ve tedavilerin uygulanacağı bilinmelidir" ifadesini kullandı. - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Konutlarda Çekmeyen Bacalar Kullanılmamalı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement