Kölnlü Taksiciler Dert Küpü - Son Dakika
Güncel

Kölnlü Taksiciler Dert Küpü

Kölnlü Taksiciler Dert Küpü

Şubat Ayında Yapılması Planlanan Yüzde 8 Oranındaki Zammın Yetersiz Olacağını Belirtti.

19.01.2011 04:22

Almanya genelindeki en düşük tarifelerden biriyle yolcu taşıyan Kölnlü taksiciler gelirlerinin düşük olmasından yakınarak, Şubat ayında yapılması planlanan yüzde 8 oranındaki zammın yetersiz olacağını belirtti. Çoğunluğu Türk bin 217 taksinin çalıştığı kentte taksi şoförleri ayrıca can güvenliklerinin olmadığından yakındı.

Almanya'nın Köln kentinde taksi fiyatlarına yüzde sekiz oranında zam yapılması planlanırken, Kölnlü taksiciler gerek kazançların düşmesinden, gerekse güvenli iş koşulları olmadığından dolayı adeta dert küpü. Şubat ayında onaylanması beklenen 2011 taksi tarifeleri ile başlangıç ücretinin 2,65 Euro bekleme ücretinin ise her 15 saniye için 10 Cent olması planlanıyor. Haber Köln'de çoğu Türklerden oluşan bin 217 civarındaki taksiciyi az da olsa sevindirirken, zammın 2007 yılından bu yana yapılması planlanan ilk zam olduğu belirtildi. Her araç için yıllık sigorta ve kaskonun 5 bin Euro'dan yüksek olduğunu belirten taksi şoförleri, bunun üzerine benzin, bakım ve diğer masrafları da ekleyince yüzde 8 oranında planlanan zammın çok geçikmiş ve yetersiz olduğunu savundular. Güvensiz ve düzensiz iş koşulları ve kazançların az olması nedeniyle son yıllarda birçok taksici başka iş alanlarına yöneldi. Taksicilerin politikacılardan bir diğer istekleri ise gereğinden çok taksinin yollarda olmasından dolayı taksi plaka sayısının bin 217 ile sınırlı kalmasını istiyorlar.

YÜZDE 8 YETERSİZ

Köln'de taksicilik yapan Abuzer Akpınar şunları söyledi: ?Bu zam sorunu geçen yıldan beri tartışılıyor ancak bir sonuç çıkmadı. Üç yıldır her türlü fiyat artışı oldu, sigortalar, tamir masrafları arttı ancak tarifelerimiz artmadı. Köln tarifesi çevre kentlere göre en düşük tarife. Birde ekonomik kriz meydana gelince kazançlarımız iyice düştü. Noel'den bu yana doğru dürüst iş yapamıyoruz. Tarifelerin yükselmesi bize bir nebze nefes aldıracak ancak bence planlanan yüzde 8 oranı yetersiz. Hesap yaparsanız en az yüzde 20 zam yapılması gerek. Bazen 4 Euroya kısa mesafe müşteri taşıyoruz ve günlük 50 Euro ciro yapamıyoruz.ö

CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Köln ana tren istasyonu yakınında taksicilik yapan Hüseyin Doğan ise petrol fiyatlarının yükselişine dikkat çekerek, ?Gece gündüz araçlar durmadan çalışıyor, yakıt çok pahalı, gider çok. Yüzde 8 bize biraz nefes aldırabilir ama yinede yetersiz. Taksicilerin çoğu yabancı. Bunun nedeni ise işsizlik. Yardım parsası ile geçinen herkes taksicilik yapmaya başladıö dedi.

20 yıldır taksicilik yapan Ali Rıza Özdemir bu meslekte can güvenliği olmadığını belirterek, ?Çok arkadaşlarımız bu mesleği yaparken canını kaybetti. Kimi saldırıya uğradı, sakat kaldı. Bir diğer arkadaş kör oldu ve biri de komada yattı. Böyle olumsuzluklar için yetkililer önlem almalı. Ekmek parası için tüm olumsuzluklara rağmen çalışıyoruz ancak gelirlerimiz yetersizö şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kölnlü Taksiciler Dert Küpü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement