Kocaeli İlk Kez Romalıların Yararlandığı Sıcak Su Kaynağına 1800 Yıl Sonra Tesis Yapıldı İlk Kez... - Son Dakika
Güncel

Kocaeli İlk Kez Romalıların Yararlandığı Sıcak Su Kaynağına 1800 Yıl Sonra Tesis Yapıldı İlk Kez...

Kocaeli İlk Kez Romalıların Yararlandığı Sıcak Su Kaynağına 1800 Yıl Sonra Tesis Yapıldı İlk Kez...

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı Yazlık semtinde geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkarılan ve Roma İmparatorluğu döneminde şifa amaçlı kullanıldığı bilinen, halen M.S.2.yüzyıldan kalma tesislerin kalıntıları bulunan Ilıca'da, Gölcük Belediyesi'nin...

25.05.2013 20:41

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı Yazlık semtinde geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkarılan ve Roma İmparatorluğu döneminde şifa amaçlı kullanıldığı bilinen, halen M.S. 2. yüzyıldan kalma tesislerin kalıntıları bulunan Ilıca'da, Gölcük Belediyesi'nin aynı doğal sıcak su kaynağını kullanarak yaptırttığı Yazlık Termal tesisleri bugün açıldı. Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kocaeli'nin bir turizm kenti olabilecek potansiyele sahip olduğunu, bundan böyle bölgede havayı, suyu, toprağı kirletecek sanayilerden uzak durulacağını söyledi.

Yazlık bölgesinde yıllardır köylü kadınlarların çamaşır yıkadıkları, çocuklarına banyo yaptırttıkları doğal sıcak su kaynağının bulunduğu alanda geçtiğimiz yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda, burada Roma döneminden kalma ılıca tesisleri ve hamamlar bulunduğu anlaşılmıştı. Yaklaşık 1800 yıllık olan bu tesislerin, yaralı Romalı askerlerin tedavisinde de kullanıldığı, açık ve kapalı havuzların bulunduğu belirlenmişti.Bu tarihi ılıca kalıntıları koruma altına alınırken, Gölcük Belediyesi de yaptırttığı sondajla yeterli doğal sıcaksu kaynağı olduğunu belirledikten sonra burada 12 bin 500 metrekarelik alanda 6,5 milyon TL'lik harcama ile Ilıca Termal tesisi yaptırttı.

Tesisin açılış törenine Bilim ve Teknoloji bakanı Nihat Ergün, Vali Ercan Topaca, AKP Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, Dilovası Belediye Başkanı Cemal Yaman, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile birçok vatkandaş katıldı.

törende konuşan Bilim sanayi ve teknoloji Bakanı Nihat Ergün dahö önce bu bölgede kim yaşadıysa ve ne bıraktıysa bunlara sahip çıkmanın bir görev alduğunu belirterek, " Bunların hepsi bizimdir. Çünkü biz varız burada. Roma'dan kalsa da, Bizans'tan kalsa da Osmanlı'dan kalsada bizimdir. Hepsini yaşatmak bizim vazifemizdir"dedi.

KİRLETİCİ SANAYİYE İZİN YOK

Bakan Nihat Ergün Konuşmasında, Kocaeli bölgesinin tarihi zenginliklere sahip olduğunu il olduğunu, ancak kentin vazgeçilmez bir şekilde sanayi kenti olduğunu da belirterek, " Bundan sonra bu şehirde türlü sanayi kurulmasına izin veremeyiz. Ancak daha nitelikli tesisler kurulabilir. Çevreyi, havayı, suyu, toprağı kirleten sanayinin kurulmasına asla izin veremeyiz" diyerek Kocaeli'nin bir turizm kenti olabilecek potansiyele de sahip olduğunu anlattı.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun da birer konuşma yaptığı törende, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş tesislerle ilgili bilgi verdi. Ellibeş, "Tesisimizin 2012'de temelini atmıştık. Bir yıl gibi kısa sürede bitti. Osmanlı mimarisiyle yapıldı. Ustalarımızın maharetli elleriyle projemiz bitti. Bu alan tüm Kocaeli'nin eseridir" dedi.

Yazlık Ilıca Termal tesislerinde erkekler ve kadınlara ayrı kapalı yüzme havuzları ve kür odaları da bulunuyor. Bölgede aynı amaçlı bir otel de inşa edilirkin, bu doğal sıcak su kaynağından yararlanarak yeni oteller için izin alınmakta olduğu öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli İlk Kez Romalıların Yararlandığı Sıcak Su Kaynağına 1800 Yıl Sonra Tesis Yapıldı İlk Kez... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement