Kırım Tatarları Lideri Kırımoğlu Viyana'da - Son Dakika
Güncel

Kırım Tatarları Lideri Kırımoğlu Viyana'da

Kırım Tatarları Lideri Kırımoğlu Viyana\'da

Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclis eski Başkanı Kırımoğlu: "Rus yetkililer, Kırımlılardan yazı ile 'Ben Ukrayna vatandaşı olarak kalmak istiyorum.

08.05.2014 18:18

Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclis eski Başkanı Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, Rusların Kırım'da yaşayan herkesi Rus vatandaşı olmaya zorladığını söyledi. Rus vatandaşlığını kabul etmeyenlerin "yabancı" muamelesi gördüğünü belirten Kırımoğlu, "Bu toprakların sahiplerine böyle muamele tahammül edilecek şey mi?" dedi.

Kırımoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından düzenlenen toplantıda üye ülke temsilcilerine "Kırım'daki mevcut insan hakları durumu" konulu brifing verdi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kırımoğlu, Kırım'a girişinin engellenmesinin insan hakları açısından kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kiev'den Kırım'a havayoluyla gitmek üzere 2 Mayıs'ta Rusya'ya gittiğini ve havalimanındaki yetkililerin hiçbir belge göstermeden Rusya'ya girmesinin yasak olduğunu beyan ettiklerini aktaran Kırımoğlu, Kiev'e geri dönmek zorunda kaldığını ifade etti. Kiev'den karayolu ile Kırım'a gittiğini anlatan Kırımoğlu, sınıra vardığında askerlerden oluşan kordonla karşılaştığını belirtti.

Ülkesine giremediğini ve geri dönmek zorunda kaldığını anlatan Kırımoğlu, ülkesine 5 yıl giremeyeceği yönünde yasak bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "İşgalcilerin bizim topraklarımızda 5 yıl kadar kalacaklarını zannetmiyorum. İnşallah yakın zamanda boşaltırız. Gelecekte tartışma, çatışma olmaması için böyle edepsiz şeyler yapmasınlar" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğünü ve Kırım'da yaşanan bütün olumsuzlukları aktardığını belirten Kırımoğlu, "Başka konuşacak şey kalmadı" dedi.

-"Yani bu toprağın sahibi olan bizler yabancıyız"

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da yaşayanları Rus vatandaşı olmaya zorladığını ileri süren Kırımoğlu, şunları söyledi:

"Rus yetkililer, Kırımlılardan yazı ile 'Ben Ukrayna vatandaşı olarak kalmak istiyorum. Rus vatandaşlığını kabul etmiyorum' derse o zaman Ukrayna vatandaşı olarak kalacak ama bu işgalcilerin noktai nazarına göre bunlar yabancı muamelesi görecek. Yani bu toprağın sahibi olan bizler yabancıyız. Yabancı demek, devlet işlerinde çalışma hakkın olmayacak, seçimlere iştirak edemeyeceksin. Yalnız 90 gün oturma müsaadesi verecek, 90 gün sonra Ukrayna'ya gidip geri geleceksin. Yeni dilekçe yazıp 90 gün müsaade verecek."

-"Demokratik yollardan mücadelemizi sürdüreceğiz"

Rusların Kırım'da yaşayan herkesi Rus vatandaşı yapmaya çalıştığını ve Rus vatandaşlığını kabul etmeyenlerin "yabancı" muamelesi göreceğini kaydeden Kırımoğlu, "Bu toprakların sahiplerine böyle muamele tahammül edilecek şey mi? Tabi ki biz bunu Avrupa mahkemelerine şikayet edeceğiz" diye konuştu.

Demokratik yollarla mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Kırımoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz kan dökülmesini, silah kullanılmasını onaylamıyoruz, demokratik yollardan mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz millet olarak kandan korkan insanlar değiliz. Bizim tarihimiz hep savaşlarla geçti. Ama biz biliyoruz ki çatışma ile hiçbir yere ulaşmak mümkün değil." - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırım Tatarları Lideri Kırımoğlu Viyana'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement