Kırgızistan-Tacikistan sınırında silahlı çatışma: 39 can kaybı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan-Tacikistan sınırında silahlı çatışma: 39 can kaybı

Kırgızistan-Tacikistan sınırında bulunan su dağıtım şebekesinin kontrol işlemi kanlı bitti. Bölgede çıkan silahlı çatışma 39 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

30.04.2021 17:03  Güncelleme: 12:08

Kırgızistan- Tacikistan sınırında yer alan Batken bölgesindeki su şebekesinin kontrolü sırasında silahlı çatışma çıktı. 2 ülke arasındaki kapışmalara sürekli olarak ev sahipli yapan bölgede 39 kişi can verdi.

Olayın ardından açıklama yapan Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, 39 can kaybının yanı sıra 134 kişinin de yaralandığını bunlardan 49'unun Bişkek'teki hastanelere sevk edildiğini açıkladı.

KADIN VE ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİ SAĞLANDI

Kırgız basınına yansıyan bilgiye göre, Çorkuh köyündeki kadın ve çocuklardan oluşan 121 sivil, güvenlik amacıyla İsfara şehrindeki spor salonu ve okula gönderildi. Çatışma sonrası açıklama yapan Tacikistan yönetimi, 8 vatandaşlarının hayatını kaybettiğini, 90 Tacikistanlının da yaralandığını bildirdi. Olayda toplam olarak 39 Kırgız ve Tacik vatandaşı yaşamını yitirdi.

KIRGIZ BAKAN BM'DEN YARDIM TALEP ETTİ

Yaşanan sorunu çözmek amacıyla diplomasiye sarılan Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbaev, Birleşmiş Milletler (BM) Orta Asya Genel Sekreteri Özel Temsilcisi Natalia Gherman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kırgızistanlı Bakan, bu görüşmede Batken Bölgesi'ndeki sorunların çözülmesi için BM'den yardım talep etti.

Rus basını, söz konusu görüşmeyi bir yardım çağrısı olarak nitelendirerek şu ifadeleri kullandı; "Bakan (Ruslan Kazakbaev), Batken Bölgesi'ndeki çatışma sonrası toparlanmaya yönelik BM kurumlarının bir dizi proje ve programına yeniden yön verme ihtiyacına işaret etti."

NE OLMUŞTU?

Kırgızistan ve Tacikistan sınırında yer alan Batken bölgesi, 2 ülke vatandaşlarının da yoğun olarak yaşadığı bir bölge olduğu için sınır tartışmalarına neden oluyor. Ayrıca iki ülke halkının yoğun yaşadığı bölgedeki tek karayolu, arazi, tarımsal sulama, hayvan otlatma ve sınırda izinsiz geçişler gibi nedenlerle gerginlik çıkması üzerine sıklıkla ulaşıma kapatılıyor. Genellikle kanlı biten bu tartışmalara son vermek için yakın zamanda bir araya gelen Kırgızistan ve Tacikistan dışişleri bakanları, tarafların Batken bölgesindeki mevcut yerlerine çekilmesi, sorunun müzakere yoluyla çözülmesi konusunda anlaşmıştı.

Kırgızistan-Tacikistan sınırında silahlı çatışma: 39 can kaybı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kırgızistan-Tacikistan sınırında silahlı çatışma: 39 can kaybı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement