Kırgızistan'ın Bağımsızlık Yıldönümü İstanbul'da Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'ın Bağımsızlık Yıldönümü İstanbul'da Kutlandı

Kırgızistan\'ın Bağımsızlık Yıldönümü İstanbul\'da Kutlandı

Kültür A.Ş., Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği organizasyonu ile Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde görkemli bir şekilde kutladı.

09.09.2013 14:53

Kırgızistan'ın bağımsızlığının 22. yıldönümü Kırgızistan Türkiye Büyükelçiliği, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu , Kültür A.Ş., Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği organizasyonu ile Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi'nde görkemli bir şekilde kutlandı.

Bağımsızlık kutlamalarına Kırgızistan Ekonomi Bakanı Temir Sayiyev, İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin, Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük, Kırgız Milletvekilleri Kanıbek İmanaliyev, Ravşan Ceenbekov, Dünya yerel yönetim ve Demokrasi Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, Kırgızistan Büyükelçiliği Müşteşarı Dr. Jıldız Uzakova, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Mustafa Başkurt, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbayev, Özbekistan İstanbul Başkonsolosu Abror Gulyamov, Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Orazmuhhamed Charyev, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolsu Aleksey Erkhov, R.F. Başkortostan Türkiye Temsilcisi Raşit Batalov, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Bohdan Yaremenko, Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, Avrasya Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz ve birçok sivil toplum kuruluşu başkanları katıldı.

Konuk Bakan, Kültür A.Ş. Genel Müdürü'nü makamında ziyaret etti. Kısa bir görüşmenin ardından Genel Müdür Nevzat Kütük tarafından Bakana Sultan Abdülhamit Han'ın "İstanbul Fotoğrafları Albümü" kitabı takdim edildi. Ardından Attila Küntüz'ün "Kırgızistan "konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nı şahsı ve Kırgızistan Cumhuriyetli Cumhurbaşkanı Sayın Almazbek Atanbayev adına kutlayan Kırgız Ekonomi Bakanı Temir Sayıyev konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün bu güzel etkinliğe biz milletvekillerimizle, iş adamlarımızla beraber eşlik ederek kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Bu güzel etkinliği tertipleyen Kırgızistan Türkiye Büyük Elçiliğimize, Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu'muza, Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneğimize, ev sahipliği yaparak bizlere mihmandarlık eden, bu güzel işleri başaran İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Kadir Topbaş'a ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük Bey'e çok teşekkür ederiz. Şimdi sergisini açacağımız ve bu güzel fotoğrafları çekerek Kırgızistan'ımızın tanıtımında büyük rol oynayan Atilla Küntüz Bey'e de ayrıca şükranlarımı sunarım"

Kırgız bağımsızlık yıldönümünün 31 Ağustos'ta kutlanmasından ötürü iki sevinci bir arada yaşadıklarını belirten Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük ise konuşmasında şunları söyledi: "Dünü 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutladık ve bugün de kardeş ülke Kırgızistanımızın bağımsızlık bayramını kutluyoruz. Bugünün tüm Kırgızistanlı kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bu güzel Kırgızistan fotoğraflarını burada sergileyen Atilla Küntüz Bey'e de teşekkür ederek sanatında başarılar diliyorum.

Sergideki fotoğrafları ortalama 7.000 km yol kat ederek çektiğini belirten Atilla Küntüz ise programa katılan Kırgızistan Ekonomi Bakanı'na ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sayın Nevzat Kütük Bey'e şükranlarını sundu.

Sergiyi gezen Bakan ve protokol heyeti daha sonra Kültür Parkı'nda kurulan protokol özel çadırına geçti. Kırgızistan Ekonomi Bakanı tarafından Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük'e Kırgızistan'ın sembolü olan Kırgız kalpağı giydirildi. Protokol heyeti için özel olarak hazırlanan ikramlardan tadan heyet ve beraberindekiler Kırgız El Sanatları Sergisi'ni gezdi. Etkinlikte ayrıca Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği tarafından Kırgız mutfağının tatlarından oluşan kermes düzenlendi. Kırgız güreşi, Gelin Toy merasimi gibi gösteriler yapıldıktan sonra misafirlere Türk Dünyası Zinnet Restoranda akşam yemeği ikram edildi. Saat 20.15 te TRT AVAZ'ın canlı yayını ile başlayan program, protokol konuşmalarından sonra konserlerle devam etti.

Aybek Sarıgulov, Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği olarak kendileriyle beraber olan tüm katılımcılara şükranlarını sunarak başladığı konuşmasında Kırgızistan'ın Bağımsızlık yıldönümünü 4. kez kutlamanın sevincini yaşadığını ve bu etkinlikte kendilerine destek olan Kültür A.Ş.'ye teşekkür ettiğini belirtti.

Kültür A.Ş. İdari İşler Müdürü Salih Doğan ise yaşadığı memnuniyeti şu sözlerle ifade etti: "İstanbul'un tarihi mekânlarından Topkapı, 2009 yılından beri Türk Dünyası'nın kültürünü buluşturuyor, birleştirip kaynaştırıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaşın "en büyük hayalim" dediği Türk Dünyası Kültür Mahallesi bugün de olduğu gibi büyük sevinçlere, büyük buluşmalara ve kardeş ülkelerin kültürlerinin kaynaşmasına tanıklık ediyor. Bugün burada kardeş ülke Kırgızistan'ın bağımsızlığının 22. yıldönümünü Topkapı Türk Dünyası'nda 4. defa kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Bu etkinliği birlikte düzenlediğimiz Kırgızistan Türkiye Büyükelçiliği'ne, İstanbul Başkonsolosluğu'na ve Kırgızistan Dostluk ve Dayanışma Derneği'ne Türk Dünyası Belediyeler Birliği'ne, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'a, Genel Müdürümüz Sayın Nevzat Kütük'e şahsım adına şükranlarımı sunar, dost ve kardeş ülke Kırgızistan'ımızın bağımsızlık yıldönümünü kutlar, herkese saygılar sunarım."

İstanbul Vali Yardımcısı Kazım Tekin ise yaptığı konuşmada Kırgızistan sevincini kendi sevinçleri olduğunu söyledi. Tekin konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kırgızistan Cumhuriyetinin Bağımsızlık yıldönümünü en derin kalbi duygularımla kutluyorum. Sayın Valim Hüseyin Avni Mutlu Bey selamlarını siz değerli Kırgız dostlarımıza iletmemi söylediler."

Konuşmalarının ardından Türkiye ve Kırgızistan kardeşliğine katkı sağlayan TRT Avaz, Türk Hava Yolları ve Sebat Okulları'na Kırgızistan Büyük Elçilik Müsteşarı Dr. Jıldız Uzakova, Vali Yardımcısı Kazım Tekin ve İstanbul Başkonsolosu Mirlan Arstanbayev tarafından "Kültür Ödülleri" verildi.

Kırgızistan'ın ünlü sanatçılarından olan Gülnur Satılganova başta olmak üzere çeşitli Kırgız sanatçılarının sahne aldığı bir dizi konserden sonra program havai fişek gösterileri ile son buldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kırgızistan'ın Bağımsızlık Yıldönümü İstanbul'da Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement