Kılıçdaroğlu Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı

Kılıçdaroğlu Dünya Kadınlar Günü\'nü Kutladı

Kılıçdaroğlu "Ne inanç ne entelektüel birikim ne geleneklerimiz açısından kadına yönelik şiddeti haklı kılacak hiç bir gerekçe olamaz" dedi.

08.03.2013 13:32  Güncelleme: 13:37

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ne inanç ne entelektüel birikim ne geleneklerimiz, göreneklerimiz açısından kadına yönelik şiddeti haklı kılacak hiç bir gerekçe olamaz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Swiss Otel'de düzenlenen toplantıya katıldı. Salona, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile el ele gelen Kemal Kılıçdaroğlu, kadınlarla tek tek tokalaştı.

Toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, kadınların haklarını savunan, erkek-kadın eşitliğine inanan kadınlarla birlikte olduklarını söyledi.

Anayasa'nın 10. maddesine göre, kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, devletin bu eşitliğin hayata geçirilmesini sağlayacak önlemleri almakla yükümlü olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu, "Anayasamız güzel. Yeni anayasa üzerinde de çalışıyoruz. Hemen hemen yeni anayasada da benzer bir cümle kullanacağız. Kadın-erkek eşitliğinin anayasal güvencesi getirilecek. Arkasından da devletin kadın-erkek eşitliğini sağlayacak önlemleri alması gerektiği konusunda düşünce de anayasada yer almış olacak. Şöyle bir düşünelim; yasal olarak sağlanan eşitlik, reel olarak sağlanmış mıdır- Yasal olarak bir eşitlikten söz ediliyorsa bu var ama gerçek yaşamda böyle bir eşitlikten söz ettiğimiz zaman bunu yeteri kadar göremiyoruz. Demek ki yasal eşitliği, reel eşitliği paralel hale getirdiğimiz zaman kadın-erkek eşitliğini sağlamış olacağız" diye konuştu.

Reel eşitliği sağlamanın birden fazla yolu olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Birinci yolu şu; kadınlar siyasete daha fazla girecek. Bu konuda CHP olarak, yüzde 33 cinsiyet kotası getirdik. Bu çok önemli bir adım. Diğer partiler de bu sürece katılırsa, onlarda da benzer kotalar getirilirse, siyasette kadının önü büyük ölçüde açılmış olacak. Onlar daha rahat siyaset yapma olanağı bulacak. İkinci adım, kız çocuklarımızın eğitiminden geçiyor. Kadının eğitildiği bir toplumda, toplumun eğitildiğini kabul ederiz. Madem ki, dili anneden öğreniyoruz,

'anadili' diyoruz, kültürümüzü ilk anneden öğreniyoruz, eğitilmiş bir kadının çocuğunu da eğiteceğini bilmemiz gerekiyor. O nedenle kız çocuklarının eğitimine toplum olarak her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Gerekirse kaynak ayrılmalı, anneler ve aileler teşvik edilmeli ve kız çocuğu eğitim sürecini mutlaka tamamlamalı."

-"Son 10 yılda kadın çalışma yaşamının büyük ölçüde dışına itildi"-

Kemal Kılıçdaroğlu, kadın-erkek eşitliğinin reel anlamda sağlanması için diğer önemli bir etkenin de kadınların daha fazla çalışma yaşamında yer alması olduğunu vurgulayarak, son 10 yılda kadının çalışma yaşamının büyük ölçüde dışına itildiğini savundu.

Kentleşme süreciyle birlikte kadının çalışma yaşamının dışına çıktığını gördüklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, CHP olarak "Aile Sigortası"nı yaşama geçirmek istediklerini, bu projeyi bırakmadıklarını, mutlaka sürdürmek istediklerini anlattı.

-"Kadına yönelik şiddete karşı toplumsal duruş sergilenmeli"-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gazetelerin 3. sayfalarında şiddete uğrayan, öldürülen kadınların haberlerinin görüldüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çağdaş, uygar bir toplumda bu tür haberlerin olmaması lazım. Kadına yönelik şiddet, uygar bir toplumun benimseyebileceği bir olay değildir. Toplumun her kesiminin, kadına yönelik şiddet konusunda toplumsal duruş sergilemesi lazım. Bir erkek kadına yönelik şiddeti hangi gerekçeyle uygular- Bunun akılla mantıkla bağdaşır hiçbir tarafı yoktur. Bu, kişilik zafiyeti olan, kişiliği gelişmemiş erkeklerin yaptığı bir uygulama. Bu, kaba bir uygulamadır. Ne inanç ne entelektüel birikim ne geleneklerimiz, göreneklerimiz açısından kadına yönelik şiddeti haklı kılacak hiç bir gerekçe olamaz. Bunları söylemek belki kolay, dillendirmek de kolay. Önemli olan kadına yönelik şiddeti durdurmak."

Devletin kadına yönelik şiddeti durdurma konusunda yeterli duyarlılığı gösterdiği kanısında olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, kadın sığınma evleriyle ilgili haberleri okuduğunu, belediye başkanlarının kadın sığınma evleri yapmaları ve yeterli donanımlarla donatmaları gerektiğini, ancak bunların yetersiz olduğunu kaydetti.

Kılıçdaroğlu, sadece siyaset kurumunun değil, kadınların ve sivil toplum kuruluşlarının da konuyla ilgili daha dikkatli olmaları ve daha fazla çabaları göstermeleri gerektiğini vurguladı.

-"Kadın kararlılık sergilediği sürece sonuç alır"-

Dünyayı değiştirenlerin kadınlar olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Ama kadının elindeki güç, yeteri kadar topluma yansımıyor. Belki yüzyılların baskısı, belki oluşan gelenekler, belki kadını konuşmak değil de susmak zorunda bırakan uygulamalar. Bunları yeniden gözden geçirmek zorundayız" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Cumartesi Anneleri" ile ilgili de bir şeyler söylemek istediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yıllar yılı yağmurda, çamurda, karda kışta arayışlarını kararlılıkla sürdüren anneler... Bir anne için çocuğun ne olduğunu ancak bir başka anne anlar. Anne, evlat acısını yüreğinde en derinde hisseden kişidir. Toplumumuzda şöyle bir cümle var; 'Allah kimseye evlat acısı vermesin' diye. Acaba elimizi vicdanımıza koyduğumuz zaman şu soruya sağlıklı yanıt bulabilir miyiz- Cumartesi Anneleri'nin o sessiz ve onurlu duruşlarını siyaset kurumu olarak biz yeterince değerlendirdik mi- Bazen polis gönderdik, onları oradan atmak için. Hiç düşünmedik 'Bu annelerin derdi nedir-' diye. Toplumumuzda acıyı yüreğine işleyen ama dile getirip söyleyemeyen binlerce kadın vardır. Bazen bunu filmlerde, şiirlerde, romanlarda, öykülerde işledik ama kadınlar dünyayı değiştirecekse ki değiştirdiklerine inanıyorum, Cumartesi Anneleri o soylu duruşlarıyla bugün toplumun her kesiminin ortak kabul ettiği dramları dile getirmiş ve kabul ettirmişlerdir. O nedenle kadın kararlılık sergilediği sürece sonuç alır ve sonuca ulaşır."

-"Kadın elinin değdiği her şey daha güzel olur"-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu da yaptığı konuşmada, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kadın elinin değdiği her şeyin daha güzel olacağına inandığını belirterek,

"Kadınlar her şeye dokunmalı. Kadınların bu konuda önünü ne kadar açarsak, ne kadar bilinçlendirirsek, daha da başarılı olacaklarına inanıyorum" dedi.

CHP Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan, "Kız kardeşlerim" diye hitap ettiği salondaki kadınlarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Dokuzcan, aslında gelişen koşullarda her günün 8 Mart, her günün mücadele günü olduğunu belirterek, "8 Mart'ı özgürlük ve adalet arayışının sesi olarak görüyoruz. Başaracağımıza inanıyoruz. 'Emeğimiz var, sözümüz de olacak' diyoruz" diye konuştu.

CHP Kadın Kolları olarak yerel, genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, etkin ve güçlü şekilde birlikte oluşturulacak kadın politikacılarla hazırlanacaklarını ifade ederek, "Gittikçe sertleşen erkek diline karşı ortak bir kadın dilini oluşturmak işimiz olacak" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, milletvekili Binnaz Toprak, İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, gazeteci Metin Göktepe'nin annesi Fadime Göktepe ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ile bazı kadın köşe yazarlarının da katıldığı toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu, yakın ilgi gösterdiği Fadime Göktepe ile fotoğraf çektirdi.

Muhabir: Nurhan Çorlu

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu Dünya Kadınlar Günü'nü Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement