Kıdem Tazminatı Tartışması - Son Dakika
Güncel

Kıdem Tazminatı Tartışması

Kıdem Tazminatı Tartışması

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, bir basın toplantısı düzenledi.

15.07.2011 16:33

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen toplantıda Kıdem Tazminatı Fonu Yasa Taslağı'na ilişkin değerlendirmelerde bulunan Görgün, DİSK'in kıdem tazminatının iş güvencesi ve işsizlik sigortası gibi sosyal koruma alanlarıyla birlikte gündeme getirilmesine karşı çıktığını belirtti.

Görgün, " DİSK, kıdem tazminatının çalışma yaşamını demokratik ve güvenceli bir çerçeveye oturtmak amacıyla geliştirilen iş güvencesiyle işsizlik sigortasının karşısına bir pazarlık unsuru gibi konulmasını kabul etmeyeceğini belirtmiştir. Disk, ayrıca 2009 yılında basına da yansıyan ve işverenlerin kıdem tazminatını 15 güne indirmeyi ya da fona bağlamayı öngören yaklaşımları karşısında, bu doğrultudaki düzenlemelerin gerçekleştirilmeye çalışılması halinde bu durumu bir genel grev gerekçesi sayacağını açıkça bildirmiştir" diye konuştu.

"HİÇBİR ÜLKEDE KIDEM TAZMİNATI İŞ GÜVENCESİ YA DA İŞSİZLİK SİGORTASI YERİNE DÜZENLENMİŞ DEĞİLDİR"

Görgün, kıdem tazminatının iş güvencesi ve işsizlik sigortasının yerine geçtiği görüşünün AK Parti iktidarının benimsediği bir başka gerçek dışı değerlendirme olduğunu belirterek, " Türkiye'de işsizlik sigortasının ve iş güvencesinin var edilmesinden sonra Kıdem Tazminatı'na gerek olmadığı iddia edilmektedir. Oysa yaygın örneklerden de görüleceği gibi hiçbir ülkede Kıdem Tazminatı' nın iş güvencesi ya da işsizlik sigortası yerine düzenlenmiş değildir.

Ayrıca bu uydurulmuş gerekçe temelden yanlıştır. Çünkü Kıdem Tazminatı ödeme durumu, iş güvencesinin olduğu yerde değil, iş güvencesinin olduğu yerde değil, iş güvencesinin bittiği yerde başlamaktadır. Bu anlamda iş güvencesi ile Kıdem Tazminatı birbirinin yerine geçen değil, güvenceli ve insanca bir çalışma yaşamı ile birlikte bulunması gereken iki ayrı düzenleme niteliği taşımaktadır. " dedi.

"İŞÇİ SINIFININ BUGÜNE KADAR UĞRUNDA BEDELLER ÖDEYEREK KAZANDIĞI HAKLARIN ELİNDEN ALINMASINA ASLA GÖZ YUMMAYACAĞIZ"

Büyümeyi, gelir dağılımını bozarak ve emekçilerin gelirlerine el koyarak sağlamayı öngören politikaların, sendikal özgürlüklerin geliştirildiği, demokratik bir ortamda oluşturulabilmesinin mümkün olmadığını savunan Görgün şöyle konuştu: "Ülkemizde sendikal yasaklar, temel hak ve özgürlükler üzerindeki baskılar, polis devleti görünümü veren yaygın olaylar varlığını sürdürmekte ve işçi sınıfının mücadelesinin önü kesilmeye çalışılmaktadır.

Türkiye işçi sınıfının öncü örgütü olan DİSK, kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasına da, devlet baskısına da, anti demokratik uygulamalara da bugüne kadar olduğu gibi karşı çıkacaktır. Yüzlerce yıllık mücadeleyle elde edilmiş ve uğruna büyük bedeller ödenmiş olan hak ve özgürlüklerimizi korumaya kararlıyız.

Haklılığımızı, hayatı yaratmamızdan, alın terimizde ve onurlu geçmişimizden alıyoruz. Bütün emek güçlerini, gecelerinde aç yatılmayan, aydınlık ve özgür bir Türkiye mücadelesinde, birlikte yer almaya çağırıyoruz. İşçi sınıfının bugüne kadar uğrunda bedeller ödeyerek kazandığı hakların elinden alınmasına asla göz yummayacağız. Bu uğurda mücadele etmeyenleri de tarih önünde sorumluluklarıyla başbaşa bırakacağız. "

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kıdem Tazminatı Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement