Khan Academy Türkçe Olarak da Hizmet Verecek - Son Dakika
Güncel

Khan Academy Türkçe Olarak da Hizmet Verecek

Khan Academy Türkçe Olarak da Hizmet Verecek

Amerika'da, 2006 yılında Salman Khan tarafından kurulan ve kısa sürede birçok kişinin ücretsiz eğitim almasına olanak sağlayan internet öğrenim platformu Khan Academy, Bilimsel ve Teknik Yayın...

19.11.2013 15:23

Amerika'da, 2006 yılında Salman Khan tarafından kurulan ve kısa sürede bir çok kişinin ücretsiz eğitim almasına olanak sağlayan Khan Academy, STFA Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfının girişimleri sonucunda, artık Türkçe olarak da hizmet verecek.

STFA Grubuna bağlı Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı tarafından 2 yıldır çalışmaları devam eden "Khan Academy Türkçe"nin tanıtımı dolayısıyla Salt Galata'da basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan STFA üst yöneticisi (CEO) Mehmet Ali Neyzi, Türkiye için çok önemli olan eğitim konusunda yeni bir hizmet sunmaya başladıklarını, bunun için de çok gurur duyduklarını ifade etti.

Neyzi, eğitim alanında "reform" derken, teknolojinin eğitime girmesinden ve uzun zamandır devam eden klasik eğitim yapısının değişmesinden bahsettiklerini anlatarak, "Harvard'da bir konuyu en iyi bilen dünya çapındaki bir profesörün videosunu, Türkiye'deki ya da Çin'deki kişinin, hızlı trende giderken kulaklıkla dinlemesinden bahsediyoruz. Çok büyük bir değişimden, bilginin çok daha farklı şekilde yayılmasından bahsediyoruz" dedi.

Khan Academy'nin amacının herkese, her yerde dünya standartında ve ücretsiz eğitim sağlamak olduğunu ifade eden Neyzi, şöyle devam etti:

"Khan Academy'nin binlerce videosu var ve ayrıca da interaktif test alıştırma programları var. Bunlarla matematikten organik kimyaya, basit toplamadan diferansiyel denklemlere, ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine ve hatta okulu bitirmiş ama öğrenmeye meraklı her yaştaki insana, her konuda eğitim veren çok ilginç bir platform. Bu videoların en uzunu 20 dakikalık. Dolayısıyla sıkmadan, öğrenciye eğlenceli bir öğrenim imkanı sağlayan çok renkli bir platform. Birçok eğitim platformunda daha tekdüze bir eğitim varken, Salman Khan bunları çok renkli ve eğlenceli yapmış. Diğer bir özelliği de kar amacı gütmüyor ve tamamen ücretsiz."

"Platform hem öğrenciye hem de öğretmenlere birçok olanak sağlıyor"

Neyzi, platformun Salman Khan'ın kendi yeğenleri için başlattığı bir sistem olduğunu ve yüklediği videoların başkaları tarafından da izlendiğini anlayınca, bu konuya giderek daha çok merak saldığını ifade ederek, birçok hayırseverin bağışlar yaparak ücretsiz platformun gelişmesine katkı sağladığını söyledi.

Bugün itibarıyla dünyada her ay 10 milyon ders verildiğini ifade eden Neyzi, "Şu anda Salman ve ekibi 5 bin video hazırlamış durumda. Salman'ın ekibi giderek büyüyor ve video sayısı da giderek artıyor. Ayrıca 100 binden fazla test de sitenin içerisinde. Kurulduğundan bugüne kadar 300 milyon ders verilmiş. Bu 300 milyon rakamıyla aslında Khan Academy dünyanın en çok kullanılan internet eğitim platformu durumunda. Bu alıştırmalarda da insanlar 1,5 milyar soru cevaplayarak, kendilerini test etmişler. Bu rakamlarla teknolojinin getirdiği boyutları izleyebiliyoruz. Hedefimiz, Türkçe konuşan herkese, dünyanın her yerinde, istediği her yerde ücretsiz eğitim vermek. Uzun yıllar bu çalışmaya devam edeceğiz. Bu kolay bir koşu değil. Eğitim çok zor bir konu. Fakat gönüllüler olacağını düşünüyoruz bu konuda. Etrafımızda her yaştan gönüllüler bulduk. Umarım Milli Eğitim Bakanlığımızla birlikte Türkçe konuşan herkese hizmet sunarız" diye konuştu.

Neyzi, Khan Academy Türkçe'nin de akademinin uluslararası ilk resmi iştiraki olduğunu, şu anda Türkçe'nin hızlı şekilde Khan Academy dünyasında yerini aldığını belirterek, platformun çok zenginleştirildiğini ve hem öğrenciye hem de öğretmene birçok olanak sağlandığını söyledi.

Öğretmenlerin platformu sahiplenmelerinin önemine değinen Neyzi, öğretmenlerin daha kaliteli bir eğitim vermek için bu teknolojiyi kullandıklarında hem kendisine hem de öğrenciye büyük bir atılım sağlamış olduğunu ve zaman kazandıklarını ifade etti.

- Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği

Wep sitesinin bütün özellikleriyle 2014'ün Haziran ayında devreye girmesinin hedeflendiğini belirten Neyzi, şu an 2 bin videoda olduklarını, şu ana kadar hiç bir tanıtım olmamasına rağmen, bugüne kadar Khan Academy Türkçe'den 500 bin kişinin ders gördüğünü ve sitede işitme engelliler için de hazır bir materyal olduğunu söyledi.

Neyzi, ayrıca aynı bilgiyi cep telefonları üzerinden, görme engelliler için sesli olarak verebildiklerini de vurguladı.

Neyzi, Khan Academy'nin Türkçe içeriğinin, STFA Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) arasındaki işbirliği kapsamında, Türkiye genelindeki okullara ulaştırılacağı ve Bakanlık tarafından hayata geçirilen Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kapsamında, Khan Academy Türkçe derslerinin de yer alması için anlaşma imzalandığını ifade etti.

Khan Academy yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü Eğitim Yayınları ve İçerik Grup Başkanı Mustafa İlkhan da, Türkçe eğitim içeriği konusunda kat etmeleri gereken ciddi bir mesafe olduğunu belirterek, EBA'da bugün itibariyle 50 bine yakın görsel, 4 bine yakın video, 3 bin ses içeriğiyle, 110 dergi, bin 240 e-kitap, Khan Academy gibi 54 interaktif eğitim portalının yanı sıra bir çok özelliğin bulunduğunu söyledi.

İlkhan, "iki, üç yıl öncesinde bizzat arkadaşlarımla yaptığımız bir toplantıda Khan Academy'nin Türkçeleşmesine ilişkin kaynağı nasıl bulabiliriz diye konuşmuştuk. Bugün işte bunun sevincini yaşıyoruz. Bu yüzden STFA Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı ve Khan Academy yetkililerine teşekkür ediyorum" dedi.

- Khan Academy

Khan Academy, 2006 yılında Amerika'da Salman Khan tarafından "herkese istediği an, istediği yerde, dünya standartlarında, bedelsiz eğitim" diyerek yola çıkmış, alışılagelen eğitim sistemini geliştirmeyi ve özgürleştirmeyi hedefleyen, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak kuruldu.

Tüm bireylere kendi öğrenme hızına uygun ve eşit öğrenim imkanı sağlayan kişiselleştirilmiş bir öğrenim metodu içeren platform, aynı zamanda öğretmenlerin ve öğrencilerin birebir geçirdikleri zamanı artıran ve iki tarafın da sınıf içinde çok daha aktif olduğu bir öğrenim sistemini içeriyor.

Khan Academy, evde (ya da nerede isterse orada) öğrenip, okulda öğretmenlerle eksiklerin giderilmesi için geliştirilmiş alıştırmaların yapıldığı, kişinin kendi bilgi seviyesini ölçüp, kendini geliştirebilmek için yönlendirme alabileceği interaktif araçları kullanabildiği, alışılmış eğitim anlayışından farklı olarak kurduğu eğitim sistemiyle, Amerika'da çok kısa sürede hem ev, hem de okullarda yaygınlaştı.

Kullanıcılar Khan Academy'de yer alan testler ile seviyelerini belirleyebiliyor, sistem tarafından kendilerine sunulan tavsiyeler doğrultusunda eğitimlerini tamamlayabiliyor. Ayrıca aileler çocuklarının gelişimini Khan Academy'nin raporlama sistemi üzerinden takip edebiliyor. Khan Academy bu yeni öğrenim metodu ile öğrencileri desteklediği kadar öğretmenleri de güçlendiriyor.

Khan Academy Türkçe'nin eğitim içeriklerinden dünya üzerinde Türkçe konuşan 240 milyon kişinin yararlanması hedeflenirken, siteye "www.khanacademy.org.tr" adresinden ulaşılabiliyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Khan Academy Türkçe Olarak da Hizmet Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement