Kentin Tarihine Sahip Çıkanların Dergisi! - Son Dakika
Güncel

Kentin Tarihine Sahip Çıkanların Dergisi!

Kentin Tarihine Sahip Çıkanların Dergisi!

Kentin belleği Şehrengiz'in yeni sayısı çıktı.

11.07.2012 09:30

Bursa'nın binlerce yıllık tarihsel serüvenini kayıt altına alma sorumluluğunu yerine getiren Pardus Yayıncılık'ın Şehrengiz Dergisi, geçmişten kopup gelmiş en taze haberlerle yine okuyucusunun karşısında…

28'inci sayısına ulaşan Şehrengiz'in Temmuz sayısındaki kapağı; Osmanlıya Batı'dan bakabilme beceresini göstermiş ancak tam da bu nedenle 'oryantalist' eleştirisine maruz kalmış büyük Türk ressamı Osman Hamdi Bey'in Bursa esinlenmelerini içeriyor…

Osman Hamdi Bey'in Bursa'daki tarihi mekânlardan yararlanarak ortaya koyduğu eserlerin çözümlemeleri, Şehrengiz'de bir üçleme ile ele alınıyor.

İlk olarak; Yrd. Doç Dr. Doğan Yavaş, Osman Hamdi Bey'i ve esin kaynağı Bursa olan tabloları anlatıyor.

TBMM Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcısı, Tablo Uzmanı-Sanat Tarihçisi Gülsen Sevinç Kaya ise sanatçının en önemli eseri kabul edilen 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunu Şehrengiz okurları için değerlendiriyor. Tablonun çıkış mekânı Yeşil Cami…

Ve son olarak yine Osman Hamdi'nin 'Mihrap' tablosuyla ilgili çok ilginç bir değerlendirme de Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim'den geliyor.

Şehrengiz'deki diğer konular da hayli ilginç:

Doç. Dr. İbrahim Hakan Mert Alman Coğrafyacı Alfred Philippson'un, Batı Anadolu'da Seyahatler ve Araştırmalar adlı kitabında anlattığı Bursa'yı Şehrengiz okurları için tercüme etmiş.

Araştırmacı Murat Kavaklı ise Bithynia tarihinde II. Nikomedes Epifan'ın krallık dönemini kaleme almış.

Araştırmacı, Kütüphaneci, Yazar Nezaket Özdemir de Osmanlı dönemindeki kadın hareketinden başlayarak Bursalı kadın milletvekillerine uzanan süreci aktarmış.

Rıza Ertekin UÜ Türk Kızılayı Şubesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı, Dr. İbrahim İ. Öztahtalı ile şubenin kuruluş amaçlarını ve hedeflerini konuşmuş.

Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan da Ressam Malik Aksel'in eşi Resim Öğretmeni Müşerref İğnemutlu'nun hayatını Şehrengiz okurları için yazmış.

Bir mübadil torunu olan Yazar-Araştırmacı Kotzaeridis Yorgos, 'Komşu Tarihçi'nin bu seferki yazısı dedesinin doğduğu toprakları ve o toprakların tarihini kapsıyor. Tabii ki Bursa'yı ve Bursa tarihini!

Kısaca Şehrengiz, derginin Tüzel Kişi Temsilcisi ve Sahibi Asuman Öge'nin yazısında dile getirdiği gibi; üzerine düşeni yapmış…

Şimdi sıra okuyucuda!

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kentin Tarihine Sahip Çıkanların Dergisi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement