Kazakistan Türkiye İlişkilerinin Geleceği Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Kazakistan Türkiye İlişkilerinin Geleceği Uluslararası Sempozyumu

Kazakistan Türkiye İlişkilerinin Geleceği Uluslararası Sempozyumu

Sempozyumun son oturumunda Avrasya jeopolitiği ve enerji güvenliği ele alındı

02.11.2013 11:41

Almatı'da devam eden "Kazakistan- Türkiye İlişkilerinin Geleceği" konulu uluslararası sempozyumun son oturumunda, Avrasya Jeopolitiği ve Enerji Güvenliği konuları ele alındı.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Avrasya Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Güner Özkan, Kazakistan'ın enerji kaynaklarının taşınmasını daha çok Rusya üzerinden yapmasına karşın enerji arzı politikalarında çok yönlü bir tarz izlediğini söyledi. Belarus, Rusya ve Kazakistan arasındaki Avrasya siyasi ve ekonomik birlik inisiyatifine değinen Özkan, Kazakistan'ın bölgede oynadığı çok taraflı pozisyonuna dikkati çekti.

Ahmet Yesevi Üniversitesinden Dinara Taldybayeva ise Avrasya Birliği kurma çabalarının bölgede Türk kimliği yerine "Avrasyalılık" kimliği koyma çabası olduğunu savundu. Taldybayeva, Kazakistan'da faaliyet gösteren Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Türk kimliğini öncelemede önemli görevler üstlendiğini vurguladı.

Stratejik Düşünce Enstitüsünden Aydın Bolat ise Şanghay İşbirliği Örgütü'nü Türkiye'nin Kazakistan ile ilişkilerini etkileyen unsurlar arasında saydı. Bolat, Türkiye'nin diğer yandan Şanghay'a yaptığı diyalog ortaklığı talebi bulunduğunu hatırlatarak, talebin Türkiye'nin kendine üye olmasını engelleyen AB'ye bir mesaj olarak da yorumlanabileceğini söyledi. - Astana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazakistan Türkiye İlişkilerinin Geleceği Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement