Kartepe'de Mest Eden Divan Şiiri Gecesi - Son Dakika
Güncel

Kartepe'de Mest Eden Divan Şiiri Gecesi

Kartepe\'de Mest Eden Divan Şiiri Gecesi

"Divan Şiir Dinletisi" programında konuklar öğrencilerin başarılı sunumlarıyla mest oldular.

24.02.2012 16:37  Güncelleme: 16:45

Kartepe Belediyesi kültür sanat etkinlikleri kapsamında Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi işbirliğinde Derbent Uygulama Oteli'nde düzenlediği "Divan Şiir Dinletisi" programında konuklar öğrencilerin başarılı sunumlarıyla mest oldular.

Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu divan şiirine gönül verenlerin bir araya geldiği gecede Ay Vakti Dergisinin duayen şairleri Şeref Akbaba ve Recep Garip de programa konuk oldu. Kartepe Belediyesi Başkan Vekili Tacettin Akyol, Belediye Başkan Yardımcıları Zafer Arat ve Hüseyin Bülbül, KOÜ Türk Dili Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gencay Zabutçu, Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mürsel Gündoğdu, akademisyenler, sivil toplum örgütü temsilcileri, okul müdür ve öğretmenleri ile öğrenci velilerinden oluşan kalabalık bir izleyici topluluğu gecede hazır bulundu.

Dinleti öncesi protokol konuşmalarında Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mürsel Gündoğdu, "Sosyal Bilimler Lisesi olarak, toplumumuzun yaralarına parmak basmak ve dertlerine bir nebze de olsa derman olabilmek temel ilkemizdir. İşte bu akşam burada sizlere, bu kadim divan şiiri geleneğimizden bir demet sunmak için toplandık" dedi. Kartepe Belediyesi Başkan Vekili Tacettin Akyol'da bir eğitim toplantısı için şehir dışında olan Belediye Başkanı Şükrü Karabalık'ın selamlarını ilettiği konuşmasında, "Günümüzde internet kafeler yerine vakit geçiren gençlerimiz olduğunu düşünürsek, bugün burada divan edebiyatımızın örneklerini sunmak için çalışma yapmış olan öğrencilerimiz ve onları yetiştiren öğretmenlerimiz bu gece bizleri Osmanlı'nın muhteşem divan şiirleri ile buluşturduğu için teşekkür ederim" dedi.

Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin edebiyat öğretmenleri nezaretinde hazırladıkları Seyyid Nesmi, Fuzuli, Niyazi Mısri, Nef-i, Kanuni Sultan Süleyman, Nabi, Şeyh Galip gibi 13. yy'dan 20. yy süre gelen gazeller, kasideler ve bercestenlerin yer aldığı divan şiirlerini döneme uygun kostümler eşliğinde üstün bir performans sergileyerek sundular. Salondakilerin büyük beğenisini toplayan dinletiye konuk olarak İstanbul'dan katılan Şeref Akbaba ve Recep Garip de son bölümde sahne alarak değerlendirme sohbetinde bulundular.

Geçmişten günümüze bir yolculuk içinde olmaktan memnunluk duyduklarını belirten duayen şairler, öğrencileri ve öğretmenlerini bu mest eden dinleti için tebrik ettiler. Osmanlı'nın geçmişinde payidatta yer alan 36 padişahın da kendine has divanları ve besteleri olduğuna dikkat çeken Recep Garip, "Büyük devlet olma anlamında geçmişte sanata ve kültüre verilen değeri görmemek içten bile değil" dedi. Doç. Dr. Gencay Zabutçu da, Osmanlı dönemindeki gazelleri halkın daha iyi anlayacağı bir çalışma içinde olduklarını belirttiği konuşmasında, bu akşamki programdan etkilendiğini ifade ederek bunu üniversitede tekrarlamak isteğini dile getirdi.

Dost elinden tutma vaktidir diyerek başarılı bir sahne gösterisi ile dinleyicileri etkileyen öğrencilerin takdim edilmesi ardından geceye katkı veren Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık'a, Ali Fuat Başgil Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mürsel Gündoğdu'ya, konuk şairler Recep Garih ve Şeref Akbaba'ya plaket verilmesi ardından dinleti son buldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kartepe'de Mest Eden Divan Şiiri Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement