Kartepe'de Bakanlı Açılış - Son Dakika
Güncel

Kartepe'de Bakanlı Açılış

Kartepe\'de Bakanlı Açılış

Tarım Ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Önceki Gün Kartepe İlçesi'nde Deva Özakça Yoğurt Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne Ait Tesisin Açılış Törenine Katıldı.

17.01.2011 08:28

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nin hibe kredisi ile açılan 9 tesesin açılış töreni önceki gün Kartepe İlçesi Acısu Sapanca Caddesi üzerinde günlük 10 bin litre süt işlemesi yapan İbrahim Berktaş ile Osman Özakça ortaklığında 20 personelin görev aldığı Deva Özakça Yoğurt Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne ait tesiste gerçekleşti. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ak Parti Kocaeli Miletvekilleri Fikri Işık, Muzaffer Baştopçu ve Eyüp Ayar, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali Yardımcıları, Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Ak Parti Kartepe İlçe Başkanı Hasan Kandaz, Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcıları, il ve ilçe daire müdürleri, il genel ve belediye meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve bölge halkının yoğun ilgi gösterdiği tesislerin açılışı renkli görüntülere sahne oldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hibe kredisi ile açtıkları tesis hakkında bilgi veren Deva Özakça Firması sahiplerinden İbrahim Berktaş, günlük 50 bin litre süt işleme kapasiteli tesislerinin kurulmasında hükümetin verdiği destek için teşekkür ederken, Hiçbir katkı maddesi kullanamadan en kaliteli ürünleri halkın beğenisine sunacaklarını ifade etti. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, yaşadığımız bölgelerin korunması adına işletmecilerden çevreye duyarlı olmalarını istedi. Ak Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu da, bu tesisler ile Türkiye'nin geldiği noktayı herkesin görmesi gerektiğini ifade ederek verilen desteklerle sağlanan imkanların önemine değindi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca da, vilayet olarak halkın sağlığına doğrudan katkı olacak tesislere olma noktasında kararlı olduklarını kaydetti.

Hükümet olarak bölgenin tarımsal potansiyelini artırmaya yönelik tedbirleri ve projeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Eker, üretilen ürünlerin sanayi tesisiyle entegre olması ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi için proje başlattıklarını bildirdi.Bakan Eker, "2007'de proje başlattık. Dedik ki 'Türkiye'de tarımsal ve hayvansal ürünleri işleyen tesisleri destekleyeceğiz'. Amacımız üretici, çiftçinin ürettiği sütü, süt ürünü haline getirmek. Yetiştirdiği hayvanı et ürünü haline getirmek, diğer bitkisel ürünleri işleyip paketleyip bunları birer katma değeri artmış sanayi ürünü haline getirmek. Böylece istihdam yaratmış oluyoruz. Yani işsiz vatandaşlarımıza iş imkanı sağlıyoruz" dedi.

Bakan Eker, 3 bin 200 sektöre tesis kazandırdıklarını anlatarak şöyle devam etti: 'Bunun 3 bini 31 Aralık 2010 itibariyle tamamlandı. Burada 31 bin üzerinde vatandaş çalışıyor. Buraya bizim destek olarak ödediğimiz hibe olarak ödediğimiz destek 550 milyon lira. Hibe bu. Prensibimiz şu, sermayesi 500 milyar liraya kadar olan tesise yüzde 50 hibe destek veriyoruz. Ortak oluyoruz. Ama karına ortak değiliz, karı tesis sahibi yatırımcının. Bu şekilde 3 bin tesis bitti. Bunların bin 150'si bitkisel ürün işleme tesisi. 640'ı hayvansal ürün paketleme tesisi, bir kısmı enerjiyle çalışan sera, teknolojik sera diyoruz onlara. Bunlar da sera gibi. Bu şekilde 3 bin tesis tamamladık. 200'ü önümüzdeki aylarda tamamlanacak. Dolayısıyla 3 bin 200 tesis bitmiş oluyor. Bizim ödediğimiz para 550 milyon lira ama kalan hibelerle beraber 600 milyon lira. Bu borç değil, kredi değil, sadece hibe. Yeter ki vatandaşımız müteşebbisimiz hayırlı bir işe girişsin bir yatırım yapsın. Onun sermayesinin yarısına ortak olalım Bakanlık olarak, hükümet olarak, devlet olarak.'

Bakan Eker, üreticinin üretim maliyetini düşürmek için makine ve ekipman için de hibe destek verdiklerini ifade ederek Türkiye genelinde 2007'den bu yana 78 bin projeye destek verdiklerini vurguladı. Vatandaşların hayvancılığa yatırım yapmaları için yeni bir proje başlattıklarını da söyleyen Bakan Eker, bu projede faizsiz kredi verdiklerini belirtti. Hayvancılığa yatırım yapan 50 bin kişiye 3 milyar 600 milyon lira kredi verdiklerini vurgulayan Eker, 'Hayvancılık yapanlar bunu alıyor, 2 yıl ödemesiz 5 yılda aldığı parayı geri verecek. 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl. Burada yine Kocaeli'de 500 kardeşimiz, 50 milyon civarında faizsiz krediden istifade etti. Yani Kocaeli'de son 4-5 ay içerisinde hayvancılığa yatırım yapan 500 kişi faizsiz, 50-51 milyon lira kredi aldı' dedi.

Bakanın konuşmasının ardından fabrika ortaklarından İbrahim Berktaş ile Osman Özakça, Bakan Eker'e plaket verdi. Daha sonra fabrikanın açılışı Bakan Eker, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu bazı protokol üyelerince yapıldı. Bakan Eker, 2 bin metre kare alanda kurulan yoğurt ve süt ürünleri işletilen fabrikayı gezdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kartepe'de Bakanlı Açılış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement